BTC USD 28,057.4 Gold USD 1,979.54
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cara pengagihan BR1M perlu dikaji semula bagi penduduk di pedalaman Sarawak.

strom

Legendary Member
gem
Messages
17,846
Joined
Jul 18, 2011
Messages
17,846
Reaction score
4,717
Points
191
Kami telah menerima aduan daripada penduduk di Baram yang menghadapi kesukaran untuk mengambil BR1M kerana perjalanan yang panjang dan lokasi yang tidak begitu strategik.

Salah seorang penduduk Baram yang tidak mahu namanya disebut menyatakan masalah ini kepada pihak kami. Katanya ada diantara mereka tidak dapat mengambil BR1M seperti tahun sebelumnya disebabkan lokasi sudah berubah dan jauh dari tempat tinggal mereka. Kebanyakannya mereka ini adalah orang-orang tua yang miskin dan tidak mempunyai duit untuk menanggung perbelanjaan serta tambang pengangkutan untuk ke lokasi yang telah ditetapkan.

Menurutnya lagi, sistem pengagihan berdasarkan lokasi perlu dikaji semula pada masa hadapan agar ianya memudahkan penduduk dari jauh sampai ke pusat pengagihan pada waktu yang telah ditetapkan dengan cara memberi notis lebih awal dan lokasi yang telah ditetapkan agar mereka tidak perlu berulang alik sekiranya nama mereka tidak ada dalam senarai di lokasi tersebut.

Bagi kes golongan miskin di Ulu Baram yang telah dikenal pasti untuk mendapat BR1M ini, majoriti daripada mereka tidak mampu untuk datang ke Miri dan kemudian mereka terpaksa pula menempuh jarak perjalanan tambahan untuk pergi ke Marudi semata-mata untuk mengambil wang mereka.

Ini semuanya memerlukan kos pengangkutan dan memakan masa untuk sampai ke destinasi. Kos pengangkutan serta lain-lain pembelanjaan untuk sampai ke lokasi sebenarnya lebih tinggi daripada wang BR1M itu sendiri dan ini tidak ekonomi kepada mereka yang berkenaan. Majoriti penduduk kampung ini adalah orang-orang tua dan ada yang mempunyai masalah kesihatan yang sukar untuk menempuh perjalanan yang jauh serta menyakitkan.

Untuk meminta ahli keluarga atau saudara mereka mengambil bagi pihak mereka juga sangat menyusahkan kerana terpaksa melalui proses birokrasi yang berpanjangan. Untuk menjadikan perkara ini lebih teruk lagi apabila kebanyakan daripada mereka tidak mempunyai mana-mana akaun bank untuk mendepositkan wang jika mereka perlu memilih pilihan ini.

Berdasarkan kepada cara pengagihan BR1M kebelakangan ini kebanyakan mereka yang tidak dapat mengambil disebabkan tiada menerima notis atau susulan notis atau apa saja yang patut diberi oleh pihak berkuasa yang berkaitan untuk memaklumkan kepada mereka mengenainya.

Pada suatu ketika ianya dihantar terus ke Long San dan semua orang gembira mengenainya kerana ia dalam jangkauan mereka. Ia tidak perlu terlalu sukar untuk melakukannya kerana anda hanya perlu mengikut alamat dalam Kad Pengenalan (MyKad) hanya cukup baik untuk mengenal pasti mereka yang tinggal di kawasan Baram.

Di sini kami ingin mencadangkan bahawa bagi penduduk di Ulu Baram, sila hantar baucar mereka / tunai ke lokasi yang paling hampir dengan mereka, sebaik-baiknya di Long San atau hanya di Miri sendiri.

Oleh kerana kos bahan api sudah naik, bagi penduduk di pedalaman Baram untuk mendapatkan BR1M sebanyak 3 kali setahun sebanyak RM300 tidak berbaloi dengan kos pengangkutan mereka untuk ke bandar atau pekan yang berdekatan kerana ianya sudah melebihi wang BR1M yang mereka perolehi.

Kami menggesa kerajaan dapat mengagihkan BR1M tahun depan dengan cara yang lebih sistematik supaya ia dapat memenuhi hasrat kerajaan untuk membantu golongan sasaran terutamanya kepada penduduk di kawasan luar bandar dan terpencil di Sarawak.

http://www.astroawani.com/news/show...mula-bagi-penduduk-di-pedalaman-sarawak-46141
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Top
Log in Register