CARA NAK JUAL KERETA TERPAKAI KEPADA USED CAR

CG Sponsors




Mat Koi

Freshie
Joined
Sep 11, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Points
33
Hai warga Cari gold semua, boleh tak ajar saya
Saya nak jual kereta dah habis bayar dah kat mudah. My, lepastu ada used car ni ofer nak beli, bila dah bincang2 ok deal, pastu dia kata nanti company bayar abis kat saya dan saya boleh thumprint kat kedai dia je,
Betul ke boleh camtu?? Bukanke kat JPJ je ke yg boleh thumprint, tolong guys, ajarin camner nak jual yg betul..
 
Sponsored Post

QIPIDELANA

Super Active Member
Joined
Dec 13, 2012
Messages
9,326
Reaction score
245
Points
88
Ye betol dkt usedcar mmg bole thumbprint cuma payment tu kalau bole suh dia buat pada ari sama kita thumbprint tu.
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
7,034
Reaction score
231
Points
73
masalah skang used car tukar nama tak bila kita dah jual? ada sesapa tau?
 

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,334
Reaction score
1,242
Points
221
Hai warga Cari gold semua, boleh tak ajar saya
Saya nak jual kereta dah habis bayar dah kat mudah. My, lepastu ada used car ni ofer nak beli, bila dah bincang2 ok deal, pastu dia kata nanti company bayar abis kat saya dan saya boleh thumprint kat kedai dia je,
Betul ke boleh camtu?? Bukanke kat JPJ je ke yg boleh thumprint, tolong guys, ajarin camner nak jual yg betul..
jual kat carsome .... harga lebih tinggi dari used car
 
Joined
Oct 12, 2020
Messages
2
Reaction score
4
Points
8
masalah skang used car tukar nama tak bila kita dah jual? ada sesapa tau?
Jual sendiri, post sendiri di mudah atau motor trader atau carlist atau carsome. Yg penting, beritahu terperinci keadaan kereta dan jual secara telus dan jujur. Nyatakan jika pernah eksiden atau tenggelam banjir. Kalau ada saman polis, jpj, setelkan dulu. Jangan aniaya pembeli baru.

Dari pengalaman survey di used car-used car, memang used car (pihak kedua) tak akan tukar nama, used car tak nak tanggung apa-apa kerosakan/saman polis/saman jpj sehingga ada pembeli baru.

Sebab tu bila minta geran dari used car, tak pernah jumpa satu pun geran yg ada nama used car di dalam geran selepas used car beli dari si penjual.

Semua used car sekadar membiarkan nama pemilik asal atau terakhir pemilik kenderaan tu. Tukar nama hanya akan used car buat bila anda pembeli baru kereta tersebut (pihak ketiga).
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,095
Reaction score
2,082
Points
201
Thread cari makang ke ning
 
Sponsored Post
Top
Log in Register