Ask/Help Cara nak ambil balik kereta sendiri yang disambung bayar oleh orang lain

CG Sponsors




flexrizal

Freshie
Joined
Jul 17, 2020
Messages
3
Reaction score
0
Points
3
Salam & petang semua.

Saya ada 1 masalah. Kereta sy dah disambung bayar oleh orang lain atas persetujuan saya. Masa penyerahan tu memang ada perjanjian yang dimatikan setem duty dan juga report polis. Penyerahan kereta dibuat pada tahun 2015.

Pada bulan mac 2019, owner baru tu tak dapat bayar ansuran pada bulan berkenaan kpd saya. Tertunggak sehingga ke hari ini. Sedangkan ansuran bulanan "auto deduct" dari akaun saya. Kira bulan2 bayaran cantik la. Jadi.. byk kali saya minta duit yg tertunggak tu tapi alasan sama diberi iaitu "nanti akan diusahakan bayar..."

Jadi sy minta pandangan tuan2, bagaimana ye.. boleh ke saya ambil balik kereta tu. Dalam perjanjian mengatakan klau tak bayar 2 bulan baru owner asal boleh ambil balik kereta. Tp tu lah. Dah setahun lebih ni owner baru tu tertunggak 1 bulan.. minta pandangan tuan2 sekalian...
 
Sponsored Post

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
6,834
Reaction score
741
Points
121
baru sebulan ke tak bayar pada tt? kira ok lagi tu. kasi can la tt
 

QIPIDELANA

Super Active Member
Joined
Dec 13, 2012
Messages
9,215
Reaction score
224
Points
88
Sbnrnya dia xbayar bpe lamadah?dari thn 2019 sampai skrg atau tertunggak sbln?xbpe paham la tt
 

pemain

Active+ Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
2,548
Reaction score
373
Points
51
Batal kan auto deduct tu.
 

flexrizal

Freshie
Joined
Jul 17, 2020
Messages
3
Reaction score
0
Points
3
Sbnrnya dia xbayar bpe lamadah?dari thn 2019 sampai skrg atau tertunggak sbln?xbpe paham la tt
Dia tak bayar 1 bulan je tuan. Pada mac 2019. Tapi sampai skarang tak bayar lg kpd saya yg 1 bulan tu
 

flexrizal

Freshie
Joined
Jul 17, 2020
Messages
3
Reaction score
0
Points
3
baru sebulan ke tak bayar pada tt? kira ok lagi tu. kasi can la tt
Tu lah tuan... Sbulan bg saya ok lagi. Cuma sampai skrg ni tertangguh bayaran tu. Dah stahun lebih. Bila sy minta, dikatanya "akan diusahakan nak bayar" 😪
 

CoAdmin

Fun Poster
Joined
Apr 19, 2011
Messages
274
Reaction score
2
Points
25
ape kate tuan mintak die bayo sket2.. 100 ke 150 ke.. mudahkan die..
mgkn die xdpt nak bagi full skali dengan yang terkini..
so tuan mintak die bayo sikit2.. contoh utk bulan ni biase die bayo 400 sbulan..
tuan mintak die bayo lebey sket dlm 500 utk tampung yang tercicir ritu.. bulan depan pon wat camtu.. sampai la yang tercicir tu abes bayo..
atau tuan mmg nak amek balek kete tu? kalo mmg nak amek balek.. deal tros la ngan die...
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
21,956
Reaction score
2,047
Points
201
boleh pulak ya mati setem perjanjian sambung bayar ni. sah ke?
 

QIPIDELANA

Super Active Member
Joined
Dec 13, 2012
Messages
9,215
Reaction score
224
Points
88
boleh pulak ya mati setem perjanjian sambung bayar ni. sah ke?
Hahaha..tu la psl,sbnrnya perjanjian sambung byr ni xlaku pun.unless nama tukar jer.kalau keta kena tarik bukannya kena pada yg menyambungpun,owner gak yg kena.
 

Emy_Ezra

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2012
Messages
5,513
Reaction score
251
Points
96
boleh pulak ya mati setem perjanjian sambung bayar ni. sah ke?
Itulah siap mati setem repot polis bagai.
Padahal benda law tak endorsed pun.
Macam agreement syok sendiri pulak.

BTW, goodluck lah kejar.
Benda sambung bayar susah mau cakap.

Pendek kata ukur baju di badan sendiri.
Agak2 tak mampu pakai kereta pakai motor je.
Susah senang bukan orang boleh bantu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register