Cara meningkatkan tahap pemikiran dan kesedaran sivik

CG Sponsors




rashaz

Permanently Banned -, Fraud & Scam reported
Joined
Mar 27, 2013
Messages
2,179
Reaction score
2
Points
25
Assalamualaikum.

Jadi malam ni daripada kita bergaduh tanpa fakta di ruangan politik,apa kata kita berbincang bagaimana untuk meningkatkan tahap pemikiran dan kesedaran sivik dalam diri kita dan juga dalam masyarakat kita secara umumnya.

Seperti yang kita tahu, kesedaran sivik ini bergantung pada diri individu masing masing.Jadi apa langkah langkah yang kita buat untuk cuba menyebarkan kesedaran sivik kepada umum.

Jadi, aku mula dahulu.Apa yang aku buat :

1.Di rumah, aku asingkan jenis jenis sampah.Mula lepas hari raya haritu

2.Aku akan halang diri aku daripada buang merata rata.Tak kira dekat mana.Termasuk sekali aku akan halang diri aku untuk buang sampah keluar dari kereta semasa kereta sedang bergerak

3.Kalau pergi McDonald, aku akan kemas tray aku sendiri.Dan even kalau makan dekat kedai kedai biasa aku akan susun pinggan atas meja makan aku elok elok secara bertingkat.

4.Aku amalkan berada di pejabat awal 30 minit, masa meeting pun alhamdulillah tak pernah lambat lagi.

5.Masa traffic jammed aku tak pernah lagi cilok cara kurang ajar.Bila aku geram dan rasa nak buat ta.ik masa driving pun aku akan fikir orang lain dulu.Tak pernah lagi aku kena emergency masa traffic jammed lah.

6.Naik eskalator aku akan stay on the left, lagi lagi bila naik eskalator dekat LRT.



Dari segi pemikiran, cara aku asah otak, aku banyak baca buku berasaskan fakta dan biography.Bila jumpa unsure things aku akan google dan fahami benda tersebut.


Jadi, korang punya macam mana?

Jom share ramai ramai
 
Sponsored Post

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,162
Reaction score
2,093
Points
201
marah orang singapore bila bawak laju kat highway padahal kita pun tak hormat undang2 jalanraya seperti tak pakai seatbelt, tak bagi signal, memandu di lorong kecemasan. orang luar kita marah kalau buat tapi kita diharuskan untuk buat.
 

maliq7776

Super Active Member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
7,835
Reaction score
72
Points
75
kalau situasi beratur dan kaunter ada 2 tapi bukak 1 je..

tapi kalau kaunter yang tak bukak tu tiba2 bukak, pastikan orang pertama yang beratur belakang orang yg berurusan di kaunter bukak pergi dulu ke kaunter baru bukak..bukan orang yang belakang sekali masuk ke kaunter baru bukak..

Benda ni biasa berlaku kat ATM jugak..

faham ke tak korang ni..
 

Colosuss

Fun Poster
Joined
Jan 6, 2013
Messages
534
Reaction score
1
Points
15
Aku selalu kemas bekas makanan bila makan kat kedai makan ..
macam da jadi satu kebiasaan :)
 

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
506
Points
161
Saya elak dari membaca Utusan Malaysia dan Harian Metro.

Saya juga berhenti dari menonton TV.

Sejak dari itu , ibu saya kata berbicara dengan saya lebih mudah dan butir kata saya lebih sopan, tersusun dan masuk akal.
 

gadgetmall

Super Active Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
7,064
Reaction score
32
Points
70
Assalamualaikum.

Jadi malam ni daripada kita bergaduh tanpa fakta di ruangan politik,apa kata kita berbincang bagaimana untuk meningkatkan tahap pemikiran dan kesedaran sivik dalam diri kita dan juga dalam masyarakat kita secara umumnya.

Seperti yang kita tahu, kesedaran sivik ini bergantung pada diri individu masing masing.Jadi apa langkah langkah yang kita buat untuk cuba menyebarkan kesedaran sivik kepada umum.

Jadi, aku mula dahulu.Apa yang aku buat :

1.Di rumah, aku asingkan jenis jenis sampah.Mula lepas hari raya haritu

2.Aku akan halang diri aku daripada buang merata rata.Tak kira dekat mana.Termasuk sekali aku akan halang diri aku untuk buang sampah keluar dari kereta semasa kereta sedang bergerak

3.Kalau pergi McDonald, aku akan kemas tray aku sendiri.Dan even kalau makan dekat kedai kedai biasa aku akan susun pinggan atas meja makan aku elok elok secara bertingkat.

4.Aku amalkan berada di pejabat awal 30 minit, masa meeting pun alhamdulillah tak pernah lambat lagi.

5.Masa traffic jammed aku tak pernah lagi cilok cara kurang ajar.Bila aku geram dan rasa nak buat ta.ik masa driving pun aku akan fikir orang lain dulu.Tak pernah lagi aku kena emergency masa traffic jammed lah.

6.Naik eskalator aku akan stay on the left, lagi lagi bila naik eskalator dekat LRT.



Dari segi pemikiran, cara aku asah otak, aku banyak baca buku berasaskan fakta dan biography.Bila jumpa unsure things aku akan google dan fahami benda tersebut.


Jadi, korang punya macam mana?

Jom share ramai ramai
yg bold ijau tu same dngn care aku berfikir dan mengkaji bende yg xtau.

yang dari no 2 - 5 tu dari kecik bapak aku dah ajar..
aku ank askar..disiplin paham2 la..
buang sampah merate dngn bapak aku pon kene penampor.. :)):)):))

yg no 1 tu time bersih2 kan rumah boley la asing2..
stakat bersih biase2 kerje harian campur aje..
jimat space dngn plastik..

yg no 6 seeloknye btol la mcm ko ckp tu..
dok tepi..
tp bagi aku x kisah pon kiri dan kanan, asl dok tepi dah ok..
kalu drive atas jalan tu lain cite la..siput kene dok kiri..:">:">:">


so back to topic..

sivik ni yg aku perasan, perlu mula dari rumah, parent kene shape ank jadi pembersih dan reti besyukur.
aku keje 7e aje, tp area rumah jota2.. so paham2 la majoriti penduduknye prangai camne :) tapi xsume la camtu..

setengah customer aku tngk, kalu amek bahagian lain, then rase mcm nak cancel, maen tinggal je kat celah2 rak yg lain, nampak mcm xde rase bersalah.. mmg la pekerje di bayar gaji utk bekerje, tapi kalu bnde kecik camtu pon nk kene suap susah la...
ibarat budak skolah menengah yg nak kene suap nasi dulu, baru nak makan..

ade yg lagi celake, bukak aiskrim dalm kedai, maen buang je sampah atas lantai..
padahal tong sampah ade je.. xtau la kalu die mabok todi ke, xprasan tong sampah,,ttakpe la kalu camtu..

sampah dngn kebersihan bermula dngn diri kite dulu.
xmustahil la negara boleh jadi bersih kalu prangai mentaliti org malaysia ni sensitif dngn 2 perkara ni..

time aku bdk2 dulu pon mak aku bnyk kali le pesan, kalu susah sngt nk buang sampah, pgg je dulu.. dah jmpe tong,buang je la..
bkn mati pon kalu pegang sampah..ye dop??

kalu sume org ade rase merendah diri cam kat negare maju tu, xmustahil kesedaran sivik ni boley naik..
ye la.. jenis org kite, mostly suke wat kepale batu..tak suke mengalah..
sume bende nk menang sakit la..slalunye org yg bijak, die appreciate sume org dan bende sekeliling die..
ini fakta..

dan yg paling aku pantang skali..
racist..aku pukul same rate je.. xkire le melayu ke cine ke india ke ape ke..
 
Last edited:

zulfa

Fun Poster
Joined
Apr 8, 2010
Messages
507
Reaction score
0
Points
10
jimatkan air, elektrik, selalu senyum pada semua org xkire cleaner atau security, ok x mcm ni?
 

Berfikir

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2011
Messages
4,858
Reaction score
108
Points
33
up lever pemikiran--fikir new taktik promosi business.
kesedaran sivik--naik keta nak belok bagi signal dulu.
 

bro drummer

Super Active Member
Joined
Mar 3, 2011
Messages
7,824
Reaction score
151
Points
73
Assalamualaikum.



5.Masa traffic jammed aku tak pernah lagi cilok cara kurang ajar.Bila aku geram dan rasa nak buat ta.ik masa driving pun aku akan fikir orang lain dulu.Tak pernah lagi aku kena emergency masa traffic jammed lah.
yg ni la ramai xde ksedaran sibik..kadang2 bawak je honda sibik..tp xde sibik:">
bila jalan clear..kereta2 yang lajuuuuuuuuuuuuuuu bebenorr..lalu jalan palingggg kanan..klau lambat sikit terus kena highbeam :(..
bile jem..kelam kabut guna lorong paling kiri~X(~X(
 
Sponsored Post
Top
Log in Register