BTC USD 65,076.1 Gold USD 1,783.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cara Mengurus kedai runcit

areff

Active Member
Joined
Apr 3, 2008
Messages
1,010
Reaction score
13
Points
25
salam,

Saya nak tanya skit psl kedai runcit nie,,

1) camne kite nk urus/semak dari segi stok dan barang dijual yg setiap hari? bile cek bile kedai dh nk tutup ker?

2) cthnya kedai tue ada yg jaga jd camne kite nk elak dr kes2 kecurian duit ataupn brg dlm kedai?

klu nk pkai sistem barcode kos tinggi lgpn nie kedai runcit kecik2 jer...cuma tgh pkir kaedah atau sistem camne yg bleh diguna pakai supaya kedai x rugi & kite bleh trace kalu ada x kena dr segi jualan, stok brg dsd myb ada buku khas utk stok ke jualan ke ataupn excel file.... maaf la byk tnya sy kurang mahir skit bab2 akaun & pengurusan perniagaan nie...
 
Sponsored Post

digimortal

Active Member
Joined
Dec 19, 2009
Messages
2,333
Reaction score
21
Points
25
maknanya stok card..

kira stok balance..

x silap bro kena buat sendiri.. manual boleh atau buat sendiri/upah
orang bangunkan 1 database system untuk daily stok In-Out

biasanya berkaitan dengan Invois, Return Stok dan cash flow..

memang betul kena ada Inventori akaun untuk jualan stok..
 

areff

Active Member
Joined
Apr 3, 2008
Messages
1,010
Reaction score
13
Points
25
maknanya stok card..

kira stok balance..

x silap bro kena buat sendiri.. manual boleh atau buat sendiri/upah
orang bangunkan 1 database system untuk daily stok In-Out

biasanya berkaitan dengan Invois, Return Stok dan cash flow..

memang betul kena ada Inventori akaun untuk jualan stok..

ooo..camtu ker? xpe sy try google info nk kasi lg clear...
 

areff

Active Member
Joined
Apr 3, 2008
Messages
1,010
Reaction score
13
Points
25
pkai system la........pkai pc....senang kje

kedai kecik jer wak...mcm kedai runcit kt kg tue, klu nk pkai system rs mcm x termampu klu just pkai excel utk key in record skit2 bleh la kot...
 

hahahaha

Freshie
Joined
Nov 11, 2010
Messages
28
Reaction score
0
Points
3
kedai runcit ni margin tak besar dalam 20-30%, so kena berhati2 setiap masa. Contoh, rokok satu kartun margin dalam 20%. 20% tu sebenonya adalah , harga sekotak rokok. So, kalau pekerja ko cilok sekotak tu, kau sebenarnya dah tak untung, kalau dia cilok dua kotak, kau dah rugi. Margin setting ke smart terutama utk produk high turnaround. Rendah kan sikit margin tapi produk jalan cepat. Shampoo , bedak kena masuk cermin berkunci sbb itu adalah antara produk yg customer akan kelepet. Itu antara pengalaman aku bantu org berniaga runcit.
 

hahahaha

Freshie
Joined
Nov 11, 2010
Messages
28
Reaction score
0
Points
3
kedai runcit ni margin tak besar dalam 20-30%, so kena berhati2 setiap masa. Contoh, rokok satu kartun margin dalam 20%. 20% tu sebenonya adalah , harga sekotak rokok. So, kalau pekerja ko cilok sekotak tu, kau sebenarnya dah tak untung, kalau dia cilok dua kotak, kau dah rugi. Margin setting ke smart terutama utk produk high turnaround. Rendah kan sikit margin tapi produk jalan cepat. Shampoo , bedak kena masuk cermin berkunci sbb itu adalah antara produk yg customer akan kelepet. Itu antara pengalaman aku bantu org berniaga runcit.
 

areff

Active Member
Joined
Apr 3, 2008
Messages
1,010
Reaction score
13
Points
25
kedai runcit ni margin tak besar dalam 20-30%, so kena berhati2 setiap masa. Contoh, rokok satu kartun margin dalam 20%. 20% tu sebenonya adalah , harga sekotak rokok. So, kalau pekerja ko cilok sekotak tu, kau sebenarnya dah tak untung, kalau dia cilok dua kotak, kau dah rugi. Margin setting ke smart terutama utk produk high turnaround. Rendah kan sikit margin tapi produk jalan cepat. Shampoo , bedak kena masuk cermin berkunci sbb itu adalah antara produk yg customer akan kelepet. Itu antara pengalaman aku bantu org berniaga runcit.

thanks bro...btl tue margin die x besar mana pn klu x handle btl2 mmang abis la... so far jual brg2 dapur yg kering jer sbb kedai runcit nie kt kawasan asrama warga asing (pekerja kilang)... skang nie tgh tgk camne nk bg teratur n sistematik skit dr segi stok, jualan jd senang nk trace brg apa yg bleh untng byk skit & bleh jual...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register