BTC USD 38,919.0 Gold USD 1,810.84
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Article Discussion : Cara menghapuskan Melayu Racist

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,683
Reaction score
2,602
Points
201
Terang kt ang pun xguna, ang bkn nk fhm, provokasi lg bnyk.....ang jenis baling batu sembunyi tangan bro....tp org dlm cg dh tau niat ang apa....

aku nak provoke buat apa kat sini
Aku bukan ada kepentingan apa2 pun
Heheh

kita diskus aje la
Kalau hg paham hg explain
Kalau tak bole nak explain, tak payah spin provoke ke apa

tu pandai ckp
Tak reti explain
 
Sponsored Post

AlYamani

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,292
Reaction score
628
Points
161
Kena ambil tau gak bab perlembagaan,baru boleh tau kedudukan seseorang.
 

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
664
Reaction score
35
Points
30
itu la hg tak belajar sejarah
Kemasukkan British utk jaga keselamatan negara & mentadbir negara di sbbkan pengganas2 islamic radical, communist etc

contoh
Knp tok janggut di bunuh kejam
Sbb tak mau bayar cukai pd sultan

british jg la yg membuat undang2 peelembagaan lord Ried sistem kewangan sistem jabatan2 eg pendidikan perindustrian penjara pertanian etc
kerana dahulu kita tiada expertise

jd sultan bayar mereka atas kepakaran itu

kalau british racism, sudah tentu la dia tak turunkan kepakaran kpd kita..hanya utk white supremacy saja
Habis tu pasaipa Francis Light ambik Penang dari Kedah? Macam tak membantu pun. Membantut adalah. :D
 

ridzwan anuar

Freshie
Joined
Nov 27, 2020
Messages
3
Reaction score
1
Points
3
Kaji lagi pasal sejarah..especially pasal Haji Mat Hassan bin Munas atau dikenali sebagai Tok Janggut
 

Megat Al Fateh

Active Member
Joined
May 6, 2019
Messages
1,339
Reaction score
709
Points
81
Nilah masalahnya sekarang ni..

ade yg rase bila jadi melayu tu maknanya jadi rasis, padahal, kalau betul nak rasis ni dulu lagi org melayu tolak warga imigran ni, ade sorang sultan tu awalnya sampai sanggup tolak tawaran kemerdekaan sampailah dapat semua tanpa kongsi, tak bagi taraf kerakyatan tetap tp TAR datang pujuk, ni siap bg mcm2 hak lagi yg dijamin dlm perlembagaan.. negara lain ade bagi tak camni? jgnlah hipokrit sangt ye..

Aku takde masalah dgn org yg berpandangan liberal yg asal, iaitu berfikiran terbuka dan selalu berusaha nak buat yang terbaik.. tapi setelah dia betul faham suatu isu, suatu nas dan dalil dari segi agama hatta dari fakta sejarah, dia semak ulang / cross check dgn pakar2.. barulah dia buat keputusan untuk buat pembaharuan.. itu pun kadang2 dia amal sendiri je, takde nak canang dkt org

Yang aku paling tak berkenan.. ialah geng ACAH liberal ni, sama mcm geng penungang agama.. dia rasa dia betul dia pandai, tp sebenarnya dia kudakan nama liberal atau nama agama tu untuk puaskan nafsu idea songsang dia tu je sebenarnya.. tu pasal jadi serba tak kena sbb sendiri yg pilih nak jadi "abnormal" .. songsang org tak buat .. tp masih lagi syok sendiri tak tentu arah

Macam contoh, ada org dok dalam gua, bila kita dah nasihat dia kata dekat luar ada cahaya, kita nak tunjuk jalan ke pintu keluar.. dia bantai kata ada jalan lain, yg masuk lagi dalam ke delam perut gua.. sampai kita terpaksa tinggalkan dia sbb nak bawak org lain yg ramai lagi nak keluar gua ni..

kalau baca simple news article biasa pun selalu boleh salah faham, sbb ade simptom kecelaruan minda, jenis jiwa kacau.. inikan nak baca perlembagaan atau ayat quran, selalu ikut faham syok sendiri jelah jadinya..

kalau baca quran ni ade tafsir dia, bukan semua ayat terus boleh direct translate, kena tengok tajuk ayat tu pasal apa, pasal wanita ke, pasal hutang ke.. jadi kalau nak ambik ayat tu, kena pastikan dialog / petikan ayat tu masih merujuk dlm tajuk yg berkenaan,

bukan ambik ayat dari tajuk A tampal dgn ayat tajuk B.. lepas tu buat kesimpulan tajuk C, banyak yang dah jadi sesat camtu

ni sbb ikut nafsu dia nak menang tu, dia buat fahaman agama DIY dia.. mix and match.. silap gaya boleh jadi ajaran sesat, nilah awalnya boleh jadi mcm tu..

tok janggut tu tak nak bayar cukai dkt british, hak kutip cukai tu hak asal pembesar negeri yg dianugerahkan oleh sultan, resident british ni plak datang nak buat tax collection sendiri.. difitnahnya konon tok janggut ni melawan sultan sbb tak nak org melayu lain sokong perjuangan dia.. tp hari ni ade gak yg percaya tok janggut tu "penderhaka" .. betul2 buta sejarah buta hati..

dulu ade sekolah melayu yg guna jawi, ade sekola agama yg ajar mengaji/hadis/quran, lepas tu masuk british buat plak sekolah british, sekolah convent sekolah vernacular, lepas org melayu mansuhkan sekolah melayu sendiri sbb nak satukan semua bawah satu bumbung, dah takde lagi vernacular .. tp masih ade lagi yg tak nak anak2 bersatu dari awal, nak jaga identiti konon.. nilah rasis sebenar, tak nak ber asimilasi / integrasi..

sekolah agama tu sbb dia kira special streamed school, nak belajar agama, mcm sekolah teknik / vokasional.. jadi tak boleh ambik semua, kena tengok kelulusan dan minat dulu.. tp basic dia mesti dari sekolah yg umum, kebangsaan

menteri (ke senator je?) yg hantar anak ke sekolah vernacular tu setakat sorang dua je.. tp dicanangnya mcm satu kabinet semua.. yelah, bukan selalu dapat points kan? hehe.. :p

kalau betul2 yakin dgn Islam, kena faham agama ni atas semua, above all sbb God commandment's, kalau nak kawen campur takde masalah, tp kena sama agama sbb nanti bila nak beramal, akan jadi masalah, contoh nikah, rukun nikah yg pertama mestilah islam keduanya, kat situ dah masalah kalau nak ikut fahaman serong geng acah liberal ni.. kalau dah tak yakin, tak perlu ambik tau pun, move along je.. aku doakan kau jumpa jalan pulang je nanti, pegi jelah "ambik angin" tu dulu..

jangan marah ye.. saje nak nulis panjang lebar ;)
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,939
Reaction score
542
Points
161
cara nak hapuskan melayu rasis ialah Cina berhenti jadi rasis.Melayu ialah bangsa yg sgt bertolenransi dgn org lain.Senang berasimilasi dgn org lain.Manakala Cina ialah bangsa keras kepala yg tetap nak CIna di mana mana.Cth di US....gi ke US nak jadi warganegara sana...tetap ada Chinatown.....So rentetan yg dikatakan Melayu rasis sebab nak cover sikap cina yg rasis sebenarnya.Ada je org melayu bela anak cina yg mati mak ayah waktu dulu dulu...kat luar takde pun Melayu yg belajar sana...kerja sana nak kumpul nak buat melayu town.

Melayu hanya bertindak balas kpd sikap rasis..

mmg betul pun,
sebenarnye melayu xkan racist pada kaum lain tanpa sebab....
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,683
Reaction score
2,602
Points
201
Biar mereka racist
Asalkan kita tak racist

kalau kita racist, nanti kita pula kaji agama mereka :D

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register