PC Tips & Tricks Cara Guna Laptop Sebagai Monitor Kedua Melalui Windows 10 Wireless Display

CG Sponsors
Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,008
Reaction score
3,798
Points
236
Anda mempunyai dua komputer atau komputer riba dan anda mahu menyambungkan komputer riba sebagai monitor kedua untuk paparan yang dilanjutkan?

Ya, anda pasti boleh melakukannya menggunakan Windows 10 Wireless Connect. Artikel ini akan membimbing anda melalui semua langkah untuk menyambungkan dua komputer Windows 10 memaparkan bersama tanpa menggunakan mana-mana aplikasi pihak ketiga.

Miracast adalah teknologi yang digunakan untuk menyambungkan secara wayarles paparan dua peranti, sama ada peranti Windows atau Android, iOS atau Mac. Semua peranti yang menyokong teknologi Miracast boleh menggunakan ciri paparan dual ini.

Oleh kerana saya berminat untuk memaparkan Windows 10 sahaja, kita akan membincangkannya dalam artikel ini. Kita boleh menggunakan mana-mana peranti Windows termasuk komputer Windows 10, komputer riba Windows 10, tablet Windows 10, dan juga telefon bimbit Windows 10.


Bagaimana untuk menggunakan komputer riba / tablet kedua sebagai monitor?

Mari kita mulakan dengan asas-asasnya. Kami memerlukan dua komputer Windows 10 untuk tujuan ini.
 • Komputer utama atau komputer riba - Kami akan menggunakan komputer ini sebagai paparan utama dan melampirkan paparan komputer riba sekunder dengan komputer ini.
 • Komputer menengah atau komputer riba - Kami akan menggunakan skrin paparan komputer riba ini untuk dilampirkan ke komputer utama.
 • Oleh kerana Miracast adalah teknologi Wifi atau Wireless, anda perlu mengaktifkan Bluetooth pada kedua-dua komputer agar dapat menggunakan komputer riba kedua sebagai monitor .
Sekarang mari kita mulakan konfigurasi.

Windows 10 dilengkapi dengan teknologi built-in Miracast tetapi anda perlu memasang aplikasi Connect untuk dapat menggunakan paparan komputer riba sebagai monitor sekunder. Mari mulakan dengan memasang apl Sambung.
 1. Pergi ke Seting (kunci Windows + i) -> Apps -> Apps & Features
 2. Klik pada pautan Optional Features

 1. Klik pada Optional Features
 2. Cari Paparan Nirkabel dan pasangkan
 3. Selepas pemasangan selesai, anda akan menemui Connect dalam Start Menu

 1. Mulakan Connect App itu harus mengatakan bahawa komputer anda sudah siap untuk anda bersambung secara wayarles . Saya juga mendapat mesej amaran berikut tetapi paparan berfungsi dengan sempurna:
  Peranti ini mungkin menghadapi masalah memaparkan kandungan anda kerana perkakasannya tidak direka khusus untuk unjuran tanpa wayar.
 2. Menekan anak panah pepenjuru di bar tajuk akan membuat skrin penuh unjuran.


Ianya perlu berjalan untuk menyambung ke komputer riba atau tablet ini secara wayarles. Apabila ini dilakukan, kita boleh bergerak ke komputer utama untuk konfigurasi selanjutnya.


Mengkonfigurasi komputer utama

Komputer utama adalah yang mana kita mahu mempunyai pelbagai monitor atau skrin.
 1. Pergi ke Tetapan -> Sistem -> Paparan .
 2. Di bawah paparan Pelbagai , klik pada Sambungkan ke paparan wayarles .

 1. Sebagai alternatif, anda boleh menekan kekunci pintasan Windows + P pintasan untuk membuka tetapan Projek dan kemudian pilih Sambung ke paparan wayarles .
 2. Windows secara automatik akan mencari dan mencari komputer.

 1. Anda boleh menduplikasi atau melanjutkan skrin dengan menggunakan tetapan unjuran (kunci Windows + P)
Berikut ialah skrin saya menggunakan mod lanjutan:Menggunakan komputer riba sebagai monitor untuk memanjangkan paparan.


Tetapan Paparan Wayarles

Terdapat beberapa tetapan yang boleh anda sediakan mengikut keperluan anda. Apabila kedua paparan bersambung, anda boleh pergi ke Tetapan -> Sistem -> Papar dan ubah tetapan berikut:

Pilih Paparan tiada. 2 di bawah Menetapkan semula paparan anda untuk menukar tetapannya.Pilih paparan 2 dalam menyusun semula paparan, anda boleh menukar tetapan berikut setiap paparan:
 • Penskalaan teks
 • Resolusi paparan
 • Orientasi paparan
 • Memperluas atau memaparkan pendua
 • Pilih paparan utama
Anda boleh mengkonfigurasi lagi tetapan keselamatan untuk paparan sekunder:

Pergi ke Tetapan -> Sistem -> Projek ke PC ini . 1. Pilih peranti yang boleh diproyeksikan ke PC ini. Terdapat tiga pilihan:
  1. Sentiasa sahaja - Unjuran tidak dibenarkan
  2. Boleh didapati di mana-mana - Sesiapa sahaja boleh menyambung tanpa kebenaran
  3. Tersedia di mana sahaja di rangkaian selamat - Hanya peranti yang menggunakan sambungan selamat boleh menyambung ke peranti ini.
 2. Minta projek ke PC ini
  1. Pertama kali sahaja - Ia akan membenarkan semua peranti selepas mengesahkan buat kali pertama.
  2. Setiap kali sambungan diminta - Anda perlu mengesahkan setiap masa sebelum membuat sambungan.
 3. Memerlukan pin untuk berpasangan
  1. Tidak pernah - Lumpuhkan pin untuk berpasangan. Ini akan memasangkan peranti tanpa pengesahan.
  2. Kali pertama - Hanya meminta buat kali pertama maka secara automatik akan dipasangkan apabila sambungan tersedia.
  3. Sentiasa - Sentiasa pasangkan peranti sebelum menyambungkan.
 4. Anda juga boleh mengkonfigurasi sama ada peranti akan tersedia untuk sambungan paparan tanpa wayar apabila ia tidak dipasang ke sumber kuasa. Ini penting kerana selain daripada tablet, paparan komputer riba akan mengeluarkan bateri komputer riba apabila disambungkan.
Kaedah yang disebut di atas berfungsi hanya pada peranti Windows 10 termasuk PC Desktop, komputer riba dan tablet. Jika anda menggunakan Sistem Operasi Windows 7 atau lebih tua, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga seperti Spacedesk .

Anda juga boleh menggunakan skrin peranti Android anda sebagai pemantau kedua menggunakan aplikasi seperti Splashtop Wired XDisplay dan Twomon USB - Monitor USB .

Saya harap ini membantu anda memahami dinamik menggunakan komputer riba Windows sebagai monitor dengan peranti utama anda. Ini boleh memberi manfaat dalam situasi seperti ketika anda sedang bepergian dan ingin memanfaatkan semua peranti anda memaparkan tanpa monitor khusus.

Semoga bermanfaat.
 
Sponsored Post

Rexscar

Junior Member
Joined
Nov 8, 2019
Messages
67
Reaction score
4
Points
11
I can tell you the folllowing that only laptop can be connected to already made screen on monitor, but laptop can't be used in 99% cases just like monitor if yours is broken absolutely - simply keep all that in mind please next time.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register