Cara berforum yang betul dan permasalahan wujud dari sesetengah forumer

Recommended Brokers


RuthlessFairy

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 15, 2009
Messages
27,495
Reaction score
114
Points
128
saya terpanggil utk menulis di sini (mcm dlm cerpen kisah benar pulak..)

sebenarnya dah lama tersinggung dgn forumer2 yg lebih Senior dan Top2 Poster/Active member.
katekan dah terbukak thread yang same, perkara pertama 'Asterok'.
kalau tgk dulu2 ok la..tp sekarang ni kebanyakan nye sampai menghina..
lagi2 kalau mereka ni users baru.

cth: thread ASTEROK!!!!! lain kali cuba selak2 page dulu, jgn nak main post je
* sampaikan trend sekarang ni kalau orang nak post "mintak maaf kalau astrok,dah cuba cari tapi takde baru post.kalau ade mintak mod tolong deletekan"

lagi satu..
info yang diberikan ada,tp kurang..dan tersalah pulak letak section..
satu comment yang terhebat: 'thread sampah'

perlukah ini semua?

yang benar,
member CG yang tak berape lama join dan tak byk post
Ttg astrok tu kadang2 aku semak gak.drpd tulis astrok lebih baik bagi pendapat bermas.
Pada aku, jgnlah jadikan perkataan astrok tu sbg satu trend.

Yang mana kene astrok tu, jangan layan. Biarlah.
Makin dilayan menjadik trend astrok.
Drpada melalak melolong jerit astrok, lebih baik kalau kau cari thread yg dah ada, copy url and tepek.
Ini.. Cakap astrok tp xde bukti.

Fine.
Ttg thread sampanh.
Thread sampah yg aku maksudkan ialah thread yg takde arah tujuan,
Thread yg merapu dan takde isu untuk dibincangkan.

Juga thread yg ajak menyembang tapi bukak dithread berita.
 
Sponsored Post

anita aisya

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Oct 18, 2012
Messages
154
Reaction score
0
Points
10
Ttg astrok tu kadang2 aku semak gak.drpd tulis astrok lebih baik bagi pendapat bermas.
Pada aku, jgnlah jadikan perkataan astrok tu sbg satu trend.

Yang mana kene astrok tu, jangan layan. Biarlah.
Makin dilayan menjadik trend astrok.
Drpada melalak melolong jerit astrok, lebih baik kalau kau cari thread yg dah ada, copy url and tepek.
Ini.. Cakap astrok tp xde bukti.

Fine.
Ttg thread sampanh.
Thread sampah yg aku maksudkan ialah thread yg takde arah tujuan,
Thread yg merapu dan takde isu untuk dibincangkan.

Juga thread yg ajak menyembang tapi bukak dithread berita.
ita setuju dengan pendapat akak
 

Luqmanul Hakim

CG Top Poster Club
Joined
Mar 17, 2010
Messages
23,318
Reaction score
4,837
Points
196
saya terpanggil utk menulis di sini (mcm dlm cerpen kisah benar pulak..)

sebenarnya dah lama tersinggung dgn forumer2 yg lebih Senior dan Top2 Poster/Active member.
katekan dah terbukak thread yang same, perkara pertama 'Asterok'.
kalau tgk dulu2 ok la..tp sekarang ni kebanyakan nye sampai menghina..
lagi2 kalau mereka ni users baru.

cth: thread ASTEROK!!!!! lain kali cuba selak2 page dulu, jgn nak main post je
* sampaikan trend sekarang ni kalau orang nak post "mintak maaf kalau astrok,dah cuba cari tapi takde baru post.kalau ade mintak mod tolong deletekan"

lagi satu..
info yang diberikan ada,tp kurang..dan tersalah pulak letak section..
satu comment yang terhebat: 'thread sampah'

perlukah ini semua?

yang benar,
member CG yang tak berape lama join dan tak byk post
Saya selalu kena hal macam nie... saya post thread baru, search betul-betul dulu
sebab takut infraction, baru je post, komen pertama yang dapat
' asterok!!! '... memang cukup-cukup 10 huruf je... Bila tengok
under ID, Lagendary Member, takpun Well Known Member, pastu pulak
Date Join, lagi lama dari saya... so, saya buat tak tau je...

' * sampaikan trend sekarang ni kalau orang nak post "mintak maaf kalau astrok,dah cuba cari tapi takde baru post.kalau ade mintak mod tolong deletekan" '

Trend nie, saya pernah buat, tapi saya stop sebab ada otai CG
suruh saya stop, sebab dia tak perlu pun tulis macam nie...
 

astrowan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 26, 2009
Messages
22,317
Reaction score
249
Points
128
Saya selalu kena hal macam nie... saya post thread baru, search betul-betul dulu
sebab takut infraction, baru je post, komen pertama yang dapat
' asterok!!! '... memang cukup-cukup 10 huruf je... Bila tengok
under ID, Lagendary Member, takpun Well Known Member, pastu pulak
Date Join, lagi lama dari saya... so, saya buat tak tau je...

' * sampaikan trend sekarang ni kalau orang nak post "mintak maaf kalau astrok,dah cuba cari tapi takde baru post.kalau ade mintak mod tolong deletekan" '

Trend nie, saya pernah buat, tapi saya stop sebab ada otai CG
suruh saya stop, sebab dia tak perlu pun tulis macam nie...
mana ada 24jam orang bleh online tau ada thread sama dalam cg ni

sepatutnya kalau dah sama delete ja la thread itu oleh mereka2 yg berkenaan..kalautak kisah tak apa biarja la .. aiman tak kisah

susah nak mulakan sesuatu trend...setahun ni mmg diakui aku sendiri selepas melihat peningkatan social network mempelopori semua webside di dunia ini...kadar traffik ke tempat lain juga makin menurun.. ini yang aku dapat tengok dan kaji selama ini....

terpulang pada cg pada pendapat aku yg simple ni susah nak manage peribadi dan pendapat sesuatu user dan sesiapa sahaja...

peace :D:D:D:D
 

cilox

Permanently Banned
Joined
Nov 13, 2009
Messages
1,382
Reaction score
3
Points
25
ada betul jugak..

pelabur => dulu tak tau guna forum..sekarang dah tau
 

Luqmanul Hakim

CG Top Poster Club
Joined
Mar 17, 2010
Messages
23,318
Reaction score
4,837
Points
196
mana ada 24jam orang bleh online tau ada thread sama dalam cg ni

sepatutnya kalau dah sama delete ja la thread itu oleh mereka2 yg berkenaan..kalautak kisah tak apa biarja la .. aiman tak kisah

susah nak mulakan sesuatu trend...setahun ni mmg diakui aku sendiri selepas melihat peningkatan social network mempelopori semua webside di dunia ini...kadar traffik ke tempat lain juga makin menurun.. ini yang aku dapat tengok dan kaji selama ini....

terpulang pada cg pada pendapat aku yg simple ni susah nak manage peribadi dan pendapat sesuatu user dan sesiapa sahaja...

peace :D:D:D:D
Betul... komputer saya memang boleh on CG 24 jam, tuannya? Sebagai manusia,
confirm kena tidur... kesimpulannya, takleh nak alert thread-thread baru masuk...

Lagi satu, ini pendapat peribadi saya, takde kena mengena dengan
rakan CG lain... saya tengok ada jugak sesetengah tajuk thread
menggunakan singkatan perkataan macam ' x ' untuk ganti 'tidak'
ataupun 'tak', dan lain-lain la... hal ini saya rasa akan
menyusahkan rakan-rakan CG lain bila search sebab nak post
thread baru... mungkin hal nie akan jadi punca thread berulang (astrok)...
 

mr_gab

Active Member
Joined
May 20, 2010
Messages
1,301
Reaction score
0
Points
20
skali bos sudah bunyi daaa.......
nasihat berguna utk semua....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register