BTC USD 50,579.5 Gold USD 1,821.66
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Can uniTRUST agent be TRUSTed?

invest4ff

Junior Member
Joined
Dec 29, 2008
Messages
76
Reaction score
14
Points
11
Please discuss. Saya dapat tahu mengenali banyak kawan yang menjadi Agent Unit Trust. Sekarang market jatuh sampai teruk, mereka selalu cakap "Inilah masa untuk beli!"

Sebenarnya saya rasa mereka cakap macam ini untuk tarik orang untuk beli sahaja kerana nak dapat komisen. Bapa kawan saya sekarang ada Paper Loss RM30k kerana mempercayai Agent unit trust itu.

Pada pendapat saya, sesetengah Agent Unit trust tak beretika kerana mereka nak dapat komisen sahaja dan selalu ajar orange beli. Saya rasa, RM30 itu beli barange MLM seperti Amway, Elken dan lain lain lebih bagus. Kerana, kamu akan dapat Barang lagi..

Jika Kamu ini Agent Unit trust, Sorry la kawan. Saya cakap daripada experience saya sendiri sahaja.
 
Sponsored Post

pojikun10

Active Member
Joined
Feb 16, 2008
Messages
1,450
Reaction score
2
Points
25
that is y u should shop around n find a good UTC bro....
it is not a big deal if investor dah phm awal2 konsep n how to nvest in UT..
jus my 2 cents

p/s: pliz fhm konsep UT dulu sblom nak kondem UTC2... as a investor(kalu u investor la..) n UTC must clarify what is "on paper loss".
 

pojikun10

Active Member
Joined
Feb 16, 2008
Messages
1,450
Reaction score
2
Points
25
that is y u should shop around n find a good UTC bro....
it is not a big deal if investor dah phm awal2 konsep n how to invest in UT..


p/s: pliz fhm konsep UT dulu sblom nak kondem UTC2... as a investor(kalu u investor la..) n UTC must clarify what is "on paper loss" term...

jus my 2 cents:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

huzaimi

Freshie
Joined
Dec 5, 2008
Messages
42
Reaction score
0
Points
6
Di singapore pun ade yg bnyk complain pasal ni. Investor selalu blame on their advisors kalau portfolio dorang jatuh tapi akan puji agent dorang kalau dorang make money actualli. Advisors patut memberitahu prospect clients masing2 tentang diversification and the product itself..In times of market downturn, memang best to buy in but this is for long term horizon. Not short term, for those investors yg think of making in the short term should trade stocks and not Unit trust. However, advisors masing2 patut ahli dalam market outlook..so that u wont buy the wrong fund for your clients nanti...:)
 

invest4ff

Junior Member
Joined
Dec 29, 2008
Messages
76
Reaction score
14
Points
11
that is y u should shop around n find a good UTC bro....
it is not a big deal if investor dah phm awal2 konsep n how to invest in UT..


p/s: pliz fhm konsep UT dulu sblom nak kondem UTC2... as a investor(kalu u investor la..) n UTC must clarify what is "on paper loss" term...

jus my 2 cents:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

Yup. Banyak yang tak faham tentang UT dah telah invest, percaya kepada agent itu bulat bulat saja. Tetapi, tak boleh blame 100% kepada pembeli, banyak UT agent mahu push sales kerana mahu untung komisen sahaja. Tetapi, saya faham, bukan semua agent macam ini. Yang mahu push sales sahaja dan tak kira portfolio client untung atau rugi itu memang tak beretika.

Tah tahu saya baca dari mana, ada yang so called Expert cakap CI malaysia akan turun ke paras 500 points. Jika ini benar, Adakah agent yang tak beretika akan push sales sampai ke tahap itu? Dow karang kat 8000 points, jika betul betul ia ke 5000 points next year, saya rasa expert itu mungkin betul. We will see.
 

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,786
Reaction score
408
Points
141
Please discuss. Saya dapat tahu mengenali banyak kawan yang menjadi Agent Unit Trust. Sekarang market jatuh sampai teruk, mereka selalu cakap "Inilah masa untuk beli!"

Sebenarnya saya rasa mereka cakap macam ini untuk tarik orang untuk beli sahaja kerana nak dapat komisen. Bapa kawan saya sekarang ada Paper Loss RM30k kerana mempercayai Agent unit trust itu.

Pada pendapat saya, sesetengah Agent Unit trust tak beretika kerana mereka nak dapat komisen sahaja dan selalu ajar orange beli. Saya rasa, RM30 itu beli barange MLM seperti Amway, Elken dan lain lain lebih bagus. Kerana, kamu akan dapat Barang lagi..

Jika Kamu ini Agent Unit trust, Sorry la kawan. Saya cakap daripada experience saya sendiri sahaja.

kene pandai carik UTC yg tau pasal unit trust yg sesuai dibeli dlm keadaan skang ni..bagi aku laa, market baru jatuh biasa je..akan ade kejatuhan yg lebih teruk pada tahun hadapan..dgr cite akan jadi camtu sampai 2 tahun..

so, klu UTC suruh beli unit trust yg berasaskan 100% pelaburan di saham dan kata return bole jadi 20%-30% setahun berdasarkan performance lepas2, abaikan je laa UTC tu..mmg nak makan duit korang je..

ayah invest4ff pon dah bagi bukti UTC yg x pro cuba buat duit shj..patut kene switch ke fund yg lebih baik dan meminimakan lost..
 

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,786
Reaction score
408
Points
141
Yup. Banyak yang tak faham tentang UT dah telah invest, percaya kepada agent itu bulat bulat saja. Tetapi, tak boleh blame 100% kepada pembeli, banyak UT agent mahu push sales kerana mahu untung komisen sahaja. Tetapi, saya faham, bukan semua agent macam ini. Yang mahu push sales sahaja dan tak kira portfolio client untung atau rugi itu memang tak beretika.

Tah tahu saya baca dari mana, ada yang so called Expert cakap CI malaysia akan turun ke paras 500 points. Jika ini benar, Adakah agent yang tak beretika akan push sales sampai ke tahap itu? Dow karang kat 8000 points, jika betul betul ia ke 5000 points next year, saya rasa expert itu mungkin betul. We will see.

diorg kata recession ni the worse in history..kompeni US byk yg tumbang..sume besar2 plak tu..nasib baik ade bantuan kerajaan..klu xde, sure US akan muflis dan efek dier, akan byk lagi negara yg muflis..

Malaysia diorg kata akan kene recession tahun hadapan..tgk laa camne..time tu mmg CI akan turun..
 

hazri99

Active Member
Joined
Nov 30, 2007
Messages
1,576
Reaction score
2
Points
25
sepatut nyer ejen yang baik suruh buat Ringgit Cost Averaging.. baru la dapat nilai NAV tuh rendah dari masa beli dulu.. dulu beli 31sen sekarang 21sen.. so bile 26 sen dah leh jual..
 

Musab

Freshie
Joined
Jun 6, 2008
Messages
22
Reaction score
0
Points
3
Saya rasa topic nih terlampau general dan skeptikal. Adakah semua unit trust agent bersikap demikian?

Jikalau begitu, semua broker saham pon tak boleh nak percaya sebab mesti ada loss punya kalau main saham. tak banyak pon sikit la.

Financial Advisor pon tak boleh nak percaya sebab dah tentu dia akan keluarkan produk macam unit trust sebagai investment tool.

Orang2 salesman kat lowyat pon byk takleh cayer gak. Laptop yg kita beli tau2 barang kat dalam semua ciplak. bukan original.

Pasar malam pon takleh percaya. Beli ikan keli cakap import, rupanya2 datang dari kampung.

Agent streamyx pon tak boleh percaya. Cakap bayar RM 99 every month, tiba2 first month punya bill RM 395 termasuk activation dengan 2 bulan in advance punya payment.

Maksud saya disini ialah integriti manusia itu sendiri. Kalau orang tu sendiri tidak jujur, jangan kata unit trust consultant, bangla kat stesen minyak pon boleh bawak lari duit. Jadi saya kurang setuju dengan topic nih sebab macam semua unit trust consultant tu jahat dan tidak amanah.

Saya amat bersetuju pada masa sekarang nih market rendah memang sesuai utk membuat pelaburan dalam unit amanah. Tiada sapa boleh forecast masa depan cakap tahun depan boleh jatuh, boleh recession. Tu semua andaian. Mungkin ada kebenaran disitu tetapi pada pendapat saya apa yg penting ialah apakah tindakan consultant tersebut bila market jatuh lagi? tu terpulang kepada agent masing2 kerana orang lain plan dier. macam maxis jugak, different plan for different people. orang yg invest sikit boleh la buat dollar cost. orang yg invest byk kalau byk duit tu nak dollar cost buat la. nak switch ke apa ke buat la. terpulang kepada strategi masing2 dan mendapat mutual understanding bagi pihak consultant dan investor. Muafakat membawa berkat.

Dalam hal nih, saya tak salahkan investor. Investor memang sepatutnya tahu yang NATURE unit trust ini price fluctuate. Agent beliau seharusnya memberitahu perkara tersebut dan mungkin juga sediakan apa saje plan untuk menangani kejatuhan nilai NAV. Ambil contoh Warren Buffet orang terkaya didunia, beliau dah start membeli saham di Dow Jones pada tahap 9000 mata kerana bagi beliau ini sudah cukup rendah. Terpulang pada masing2 dengan pendapat sendiri mengenai market movement kerana saya rasa memang tak boleh nak agak 100% market bila nak bottom. Kita hanya boleh tahu bila bottom bila dia dah terlepas.

Apapapon ini memang satu topic yg memang takkan terjawab dari dulu sampai sekarang kerana apa yg berlaku adalah disebabkan oleh segelintir individu tapi memburukkan nama seluruh industri.

Saya harap pelabur tersebut dapat selesaikan apapa masalah dengan agent beliau invest4ff. Mintak maaf kalau terkasar bahasa.
 

invest4ff

Junior Member
Joined
Dec 29, 2008
Messages
76
Reaction score
14
Points
11
kene pandai carik UTC yg tau pasal unit trust yg sesuai dibeli dlm keadaan skang ni..bagi aku laa, market baru jatuh biasa je..akan ade kejatuhan yg lebih teruk pada tahun hadapan..dgr cite akan jadi camtu sampai 2 tahun..

so, klu UTC suruh beli unit trust yg berasaskan 100% pelaburan di saham dan kata return bole jadi 20%-30% setahun berdasarkan performance lepas2, abaikan je laa UTC tu..mmg nak makan duit korang je..

ayah invest4ff pon dah bagi bukti UTC yg x pro cuba buat duit shj..patut kene switch ke fund yg lebih baik dan meminimakan lost..

Sebenarnya Ayah kawan saya... hehe.. Ayah saya x tahu investment punya.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register