BTC USD 35,691.1 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

camna nak buat partition

Mr. Azli

Fun Poster
Messages
124
Joined
Nov 6, 2007
Messages
124
Reaction score
2
Points
15
minta tolong skit pakar pakar pc kat sini....boleh ajarkan cara nak wat partition kat HDD ....apa software yg bagus dan free?

aku baru beli satu HDD 1 TB...WD my book essential....kena wat partitionla...besar sgt size dia.....

tolong yer.....kalau bleh step by step camna nak wat partition ni.
 
Sponsored Post

miXxer

Legendary Member
gem
Messages
13,252
Joined
Nov 12, 2007
Messages
13,252
Reaction score
63
Points
120

Mr. Azli

Fun Poster
Messages
124
Joined
Nov 6, 2007
Messages
124
Reaction score
2
Points
15
ish.....yang aku tanya camna nak buat.....aku tak reti nak buat partition.....mmg la bnyk program dan cara nak wat partition....tapi aku tak reti buat.....hehehehehe...tu sebab aku tanya kat sini
 

En. Rhoma Irama

Super Active Member
gem
Messages
7,565
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
adess... nak citer satu-satu panjang sangat...

hang tanya pakcik google je la... bis citer
 

anbusan

Super Active Member
Messages
8,460
Joined
Jan 22, 2006
Messages
8,460
Reaction score
332
Points
91
da pasang kat cpu klik kanan my computers > manage > klik kat disk management > nanti ko nampak hdd ko berjodol unallocate ke ape x silap muahaha klik kanan kat hdd tu hah leh create partition dr situ ikut le step die pastu pormat sekali hehe
 

private_eye217

Active+ Member
Messages
2,724
Joined
Aug 12, 2008
Messages
2,724
Reaction score
47
Points
30
mula2 ko right click kat my computer>manage>disk management>change driver letter and paths....pastu suka hati ko nak wat berapa partition pon..
tapi pastikan C jgn kecik sgt n jgn besar sgt..
e2 klu nak wat byk partition
 

arialun

Fun Poster
Messages
602
Joined
May 6, 2007
Messages
602
Reaction score
3
Points
25
Since dah bincang bab HD partition di thread ni, aku ambik kesempatan nak tanya ni.

Apa advantage buat HD partition?
Kan ke lagi senang biar satu je.. Sebab kalu nak install software saiz besar2, tak perlu nak budget cukup ke spaced kat partiotion A or B.


Ke ada sebab lain, mamca nak backup incase takut corrupted space?
 
Last edited:

fms

CG Top Poster Club
gem
Messages
20,804
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,804
Reaction score
416
Points
141
Since dah bincang bab HD partition di thread ni, aku ank ambik kesempatan nak tanya ni.

Apa advantage buat HD partition?
Kan ke lagi senang biar satu je.. Sebab kalu nak install software saiz besar2, tak perlu nak budget cukup ke spaced kat partiotion A or B.


Ke ada sebab lain, mamca nak backup incase takut corrupted space?

klu nak format, ko xyah usik partition yg ade..
klu xde, ko kene tfr dulu file ke tempat lain baru format..kan ke payah tu..
 

arialun

Fun Poster
Messages
602
Joined
May 6, 2007
Messages
602
Reaction score
3
Points
25
klu nak format, ko xyah usik partition yg ade..
klu xde, ko kene tfr dulu file ke tempat lain baru format..kan ke payah tu..

ic ic..
So lebih kepada file management lah yea..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register