Caj Penghantaran Pos & Kurier Di Had RM5 Untuk Barangan Bawah 1KG

CG Sponsors




marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,048
Reaction score
2,954
Points
201
maksudnya boleh dpt barang dari china dlm tempoh 4-5 hari..

kt atas tu tn marvelous ckp x dapat..

sbb tu aku balas komen dgn contoh.. 😏

alih² tn marvelous pun penah dpt dlm tempoh 5 hari..

x pe lah..

___

point aku rm3.5 sangat murah vs malaysia in house shipping cost rm 4.13/rm 5.03

itu shj..

( ini utk kes shoppe )
haha...memang tak dapat....tp aku penah dapat....biasanya average dalam 1 minggu lebih...

sepanjang aku beli barang d shoppe dan lazada utk di jual balik...itu lah yang paling cpt pernah dapat....itu pun sekali aje...sepanjang 3 tahun aku dok order barang dari china...shoppe lah paling cpt...
kira dapat sekali tu data tak valid untuk di ambil kira secara keseluruhan...


overall semua 1 minggu lebih kalo oversea barang dari china..

ok berbalik kepada point...RM3.50 tu memang murah...tp jgn bandingkan shipping domestik..kerana shipping domestik bukan pukal....

beli barang di china secara borong untuk item A boleh dapat harga rm3...tetapi nak dapat barang yang sama di malaysia dengan harga borong rm3 tak dapat lah...

jika nak bandingkan shipping dari china secara pukal..kena bandingkan shipping domestik utk pukal...

boleh amik rate kargo per cubic meter by air atau by sea...lepas tu di bahagikan dengan per item...nnti tuan akan dapat kos shipping utk 1 item...

saya pernah hantar barang untuk niaga dari semenajung ke sabah by sea atau by air...semua harga by cubic meter...1 meter padu...dan harga tidak di kira dari jumlah berat..tetapi dari segi meter padu...

kos untuk satu item bagi pengankutan saya hanya sekitar rm0.20 sen bagi laut...dan rm1 by air....jadi di situ lah kalo nak buat perbandingan kenapa kos domestik lebih mahal berbanding beli dari china...

kalo beli dari shoppe kita nampak kita beli dari penjual d china...tetapi penjual di china akan hantar barang secara pukal....

berbanding kita beli d penjual tempatan yang hantar barang bukan secara pukal...di sebabkan itu harga kos lebih tinggi....

semoga terjawab persoalan kenapa kos shipping domestik lebih mahal...

kalo nak murah...beli lah secara pukal...lepas tu jual balik..baru lah kita nampak kos shipping utk 1 item lebih murah dari beli barang di china...
 
Sponsored Post

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,048
Reaction score
2,954
Points
201
musim pkp ni aku tgk bisnes runner / courier ni mmg kencang

baguslah kalau letak had mcm tu, runner still untung based on volume
ya..sebelum kerajaan tetapkan harga tu...kerajaan sendiri pun dah tahu berapa keuntungan syarikat parcel ni...

mungkin untung dah berkurang...sbb kos pengangkutan menjadi murah kerana harga minyak murah....

lagi satu...kalo tidak..x kan lah tokei OPPO tu buat J n T..kalo tak untung banyak....

dalam trend kehidupan orang skrng..kebanyakan lebih suka beli ONLINE dari pembelian secara tradisional....

jadi kalo kita tidak mahu ketinggalan dalam bisnes...kena ubah method dan ceburi bidang yang trending kehidupan manusia sekarang...
 

Megat Al Fateh

Fun Poster
Joined
May 6, 2019
Messages
295
Reaction score
104
Points
23
ya..sebelum kerajaan tetapkan harga tu...kerajaan sendiri pun dah tahu berapa keuntungan syarikat parcel ni...

mungkin untung dah berkurang...sbb kos pengangkutan menjadi murah kerana harga minyak murah....

lagi satu...kalo tidak..x kan lah tokei OPPO tu buat J n T..kalo tak untung banyak....

dalam trend kehidupan orang skrng..kebanyakan lebih suka beli ONLINE dari pembelian secara tradisional....

jadi kalo kita tidak mahu ketinggalan dalam bisnes...kena ubah method dan ceburi bidang yang trending kehidupan manusia sekarang...
jap.. oppo prc company tu owner J&tT ??

fuhh.. aku ingat J&T tu local company je ..

jadi diorang prc company ni dah complete set lah, dari factory sampai ke delivery

ye bro.. lazada and shope ni dah jadi life style org msia.. bukan setakat platform biasa2 je

kalau dulu org takut2 nak beli barang online skrg semua benda org nak jual online.. kete/rumah pon ade :p
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,048
Reaction score
2,954
Points
201
jap.. oppo prc company tu owner J&tT ??

fuhh.. aku ingat J&T tu local company je ..

jadi diorang prc company ni dah complete set lah, dari factory sampai ke delivery

ye bro.. lazada and shope ni dah jadi life style org msia.. bukan setakat platform biasa2 je

kalau dulu org takut2 nak beli barang online skrg semua benda org nak jual online.. kete/rumah pon ade :p
hehehe..tak tahu ke...

ya bro...cuba check siapa owner J n T....dan siapa pula owner OPPO.....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register