BTC USD 37,885.7 Gold USD 1,801.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cadangan untuk newbie sebelum menjejak kaki ke dunia forex

yussuff

Junior Member
Joined
Jul 2, 2007
Messages
77
Reaction score
9
Points
11
Salam semua,

Saya nak kongsi sikit untuk newbie atau memana trader yang terjebak dan rasa pilu dgn dunia forex ni boleh la gunakan cara yang mana akan menunjukan dunia forex adalah dunia terkini membina pendapatan bukan memberikan kekayaan yg mudah tanpa usaha dan kesabaran.

ok di sini saya akan sertakan senarai yang mana perkara pertama sebelum terjebak dgn real money ni dalam forex belajarlah perkara:-

pertama - iaitu money management yang mana akan di gunakan sampai bila2 dan stick atau kurangkan risiko setiap kali trade atau merasa jangal utk kenal pasti keadaan pasaran..

Kedua - Displin sama juga selama2nya maksud di sini tetapkan waktu trading kita setiap kali sbg cth trading dari pukul 12 tgh ari sampai 12 tgh mlm ikut pada strategi masing2 la.. dan stick pada time yang anda ingin mula trading setiap hari sama seperti anda bekerja.

Ketiga - konsisten, maksudnya kombinasi money monagement dan displin serta kita tetapkan berapa kali kita akan trade utk 1 hari cth 1 ari trading kita ambil 4 signal dr tempoh 12tgh ari - 12 tgh malam dan stick to it jgn ambil lebih tidak kira untung atau rugi!..kurang ok kerana 1 ari mungkin ada 1 atau 2 signal...

keempat - emosi trading bg newbie atau yg pernah kecewa 1 perkara yg sgt susah nak dilaksanakan 1 cara adalah buat donno kalau trade itu tidak menyebelahi kita anggap dugaan dan fikirkan masih ada lg esok atau terus ke next trade jgn putus asa..trading xde sistem yg 100% profit sedangkan keuntungan tahunan warren buffet dan george soros pun dlm tempoh 10 thn pun ada 1-2 thn rugi..

kelima - Pilih la Indicator ka strategi ka..teknikal analisis ka.. fundamental ka.. news ka.. asalkan buat backtest utk tempoh 3-4 bln kalau menunjukan menguntungkan guna dan stick to it dgn kombinasi pekara 1-4..

5 pekara telah saya terangkan dan inilah 5 pekara asas utk mula terjebak dan juga perisai2 untuk bertahan lama dlm industri forex ni.

saya akan sediakan senarai utk mencuba dlm demo acc. anda dan cubalah bagi tempoh sebulan dgn ikut segala senarai yg akan saya berikan dan trade mengikut apa jua strategi masing2 dgn kombinasi pekara 1-4.

saya akan memilih broker oanda iaitu FX game utk demo acc. saya juga menggunakan broker ini kerana fleksibel bg sayalah org lain x tahu la..

senarainya seperti ini:-

1- buka acc. demo di oanda FXgame http://fxgame.oanda.com

2- setkan levarage 1:20 jgn lebih dan max utk oanda 1:50 sahaja..leverage lebih dari inilah yg mengundang makcik "marginah call"

3- deposit sebanyak USD 3,000 di dalam acc. FX game(demo) anda.

4- get familiar dgn platform ni...(pengunaan boleh rujuk dlm website oanda)

Ok persedian platform utk trading sudah ada..bagi yg nak guna platform lain pun boleh cuma cara yg sy akan tunjukan mungkin x boleh digunakan utk broker lain..

seterusnya syarat2 utk anda mula trading iaitu ukur prestasi trading anda selama sebulan dgn mengikuti 100% syarat2 yg sy akan berikan..

1- Money management trade dirisikokan 2% utk 1 hari

2- 1 hari anda hanya boleh trade tidak melebihi dari 4 trade (lebih boleh jika dah mahir)

3- 4 trade ini hendaklah di bahagikan risikonya dari 2% yg sy nyatakan cth 4 trade dibahagi dgn 2% setiap 1 trade adalah 0.5% risiko iaitu Stop Loss (SL) jika kurang dari 4 trade anda hanya lakukan 2 trade maka bahagikan 2 trade itu dgn 2% iaitu 1%

4- Stop Loss dalam bentuk PIPS tiada min @ max kalu boleh biarlah logik. cth jika anda memasang SL 50 pips utk 1 trade anda perlulah kira dari acc. anda USD 3,000 dibahagi dgn 0.5% iaitu USD 15 utk dirisikonkan bg 1 trade kemudian USD 15 ini pula di bahagi dgn 50 pips SL anda akan mendapat 1 pips SL anda bernilai USD 0.30 sen.. so apa yang anda perlu faham nilai bg 1 lot adalah 100,000 unit iaitu USD 10 jika 10,000 unit adalah USD 1...nilai SL 1 pips anda USD 0.30sen adalah 3,000 unit.

5- anda sudah faham dgn risiko anda jadi anda perlu tahu berapa nila untuk Take profit TP anda saya sarankan setiap trading anda jika risikon SL 50 pips biarlah anda mendapat TP seboleh2nya 50 pips juga atau dikira risk reward ratio 1:1 atau 1:2 atau 1:3 TP yg kurang dari nilai SL anda akan menyebabkan susah untuk anda menampung semula bila mengalami kerugian di dlm satu2 trade..

6- sesudah fhm mengenai risiko anda boleh la mula trading dgn menggunakan apa saja jenis strategi mengikut syarat yg sy tetapkan dan tolonglah berdisplin jgn miss trading kecuali terpaksa..dlm bisnes ni kita perlu pergorbanan dan pengetahuan tetapi ianya x serumit nak amik segulung ijazah atau menjadi seorang doktor...

Ok senarai syarat dah bagi jd apa tunggu lg trade la dgn penuh berhemah...jika anda x guna apa2 strategi pun hanya buka tiap2 hari melihat 4 pair yg berpotensi utk trade dgn 4 trading sekaligus mengikut syarat yg sy katakan x mudah anda akan menjemput cik marginah call menyinggah ke akaun anda..cuba selama sebulan dan lihat resultnya..jika anda berjaya dengan cara ini maka lahirnya 1 keyakinan dlm diri bahawa dunia forex x mudah hilang duit kecuali kurang nilainya jika anda berilmu bila trading...

janganlah trading kerana lihat org buat boleh dpt untung byk anda pun terjun tanpa minat tanpa ilmu x mudah utk berjaya..

sekian dari saya bagi yg dah cuba tu rajin2 la post di sini supaya thread ini berguna pada newbie dan yg lain2..

wasalam
 
Sponsored Post

anne_81

Fun Poster
Joined
Jan 23, 2007
Messages
535
Reaction score
14
Points
15
saya bukan newbie tp apa pun tq utk panduan diatas..:)
 

sureheboh.com

Passed Away
Platinum Member
Joined
Jan 17, 2007
Messages
18,961
Reaction score
309
Points
131
Each trade is dangerous, take care and put your stop loss
 

elan

Active+ Member
Joined
Apr 10, 2007
Messages
4,796
Reaction score
34
Points
30
tq..... bagus untuk aku yang baru ni....
 

_freedom_

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2008
Messages
347
Reaction score
0
Points
10
TQ utk info diatas, di harap teruskan lagi beri info yg bernas
 

yussuff

Junior Member
Joined
Jul 2, 2007
Messages
77
Reaction score
9
Points
11
Selamat mencuba dan melihat secret of Money management..nak buat duit bukan senang nak habis duit sgt senang jd jgnlah risikokan duit yang anda x mampu hilang utk setiap trade...
 

Kayzen

Fun Poster
Joined
Nov 22, 2007
Messages
373
Reaction score
3
Points
15
tq atas ilmu yg dikongsi
 

tanpadia

Fun Poster
Joined
Sep 17, 2008
Messages
156
Reaction score
1
Points
15
bro.
Oanda ni
ada ib kat KL ke?
 

zen piper

Fun Poster
Joined
Oct 2, 2008
Messages
316
Reaction score
121
Points
23
thanks for the info,bro..teruskan dgn infomasi bernas...:D
 

yussuff

Junior Member
Joined
Jul 2, 2007
Messages
77
Reaction score
9
Points
11
for info Oanda tidak menyediakan Introducer Broker
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.18070
USD / JPY
109.926
GBP / USD
1.38100
USD / CHF
0.91546
USD / CAD
1.25909
EUR / JPY
129.789
AUD / USD
0.73476

CG Sponsors




Top
Log in Register