BTC USD 51,790.1 Gold USD 1,682.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

CADANGAN PINDAAN AKTA TH 1995: JGN SESEKALI CUBA DIPINDA HAK JAMINAN PENDEPOSIT!

CG Sponsors




TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
291,651
Reaction score
12,268
Points
2,376
Najib Razak



1j ·

Ada yang tuduh posting Ketua PEMUDA UMNO yang saya kongsi tadi adalah fake news atau fitnah.

Kami bukan PH. Kami tak main benda macam fake news.

Posting dibuat Menteri Agama PN pada pukul 3:30pm petang semalam kata Menteri Kewangan dan Menteri Agama sedang berbincang untuk meminda Akta Tabung Haji berhubing jaminan kerajaan pada TH.
(Sejak dari dulu lagi, jaminan kerajaan bagi deposit TH adalah jaminan penuh.)

Posting PEMUDA yang saran kerajaan untuk jangan pinda akta TH dan jaminan kerajaan pula dibuat pada 9:30am pagi hari ini.

Namun Menteri Agama Edit posting dia 3 jam dahulu sekitar 4:30 petang tadi untuk padamkan dua perenggan mengenai perbincangan pinda jaminan kerajaan.

Takkan menulis secara begitu jelas sebegini bukan menunjukkan niat dan hanya sekadar typo sahaja?

"Antara yang dibincangkan adalah pelaksanaan model baharu operasi LTH, semakan semula ketetapan jaminan Kerajaan dan pindaan Akta 535.
Ini merupakan inisiatif berterusan Kerajaan di samping Pelan Pemulihan dan Penstrukturan LTH yang sedang dilaksanakan demi menjamin kelestarian LTH untuk jangka masa panjang serta memenuhi hasrat Kerajaan untuk LTH kembali kepada matlamat asal penubuhan."

Boleh "view Edit History" sendiri kat posting dia:
https://www.facebook.com/654227084641097/posts/4029161717147600/?d=n

Sendiri tulis, kita bantah dan sendiri edit untuk padam tulisan tersebut.

Lalu, ada juga yang tuduh kita buat fake news?

Jangan tuduh kita buat fake news atau memfitnah sebab kita cuma pertahankan TH dan hak pendeposit supaya jaminan penuh kerajaan pada deposit TH tidak ditukar atau diturunkan.


View attachment 331024

Najib Razak



Ada yang tak boleh bezakan "main politik" dengan pertahankan hak pendeposit TH.

Ada juga yang tuduh kita serang Menteri Agama.

Tidak. Kita sebenarnya bantu Menteri Agama dari membuat kesilapan yang akhirnya merugikan TH.

Sebagai contoh, pada Disember lalu Menteri Agama kata dalam Dewan Rakyat bahawa dia tidak mengetahui tentang kelulusan Jabatan Perancang Ekonomi di bawah Menteri Ekonomi pada bulan November bagi ladang TH Plantations dijual kepada syarikat non-bumi Tamaco pada harga amat rendah.

UMNO juga yang bangkitkan isu ini sehingga kelulusan dibatalkan.

Semalam pula, ianya Menteri Kewangan yang berjumpa dengan Menteri Agama untuk bincang niat untuk pinda Akta TH berhubung jaminan penuh kerajaan.

Saya tak nampak Menteri Agama tiba-tiba akan suruh Menteri Kewangan bahawa dia rasa TH tak perlu jaminan penuh kerajaan.

Dan pada masa itu, Menteri Agama mungkin tidak faham implikasi meminda jaminan tersebut. Sebab itu, dia tulis berhubung niat kerajaan seperti ianya satu perkara yang baik.

Akibat PEMUDA UMNO bangkitkan isu ini baru Menteri Agama padam tulisan dia dan menafi Akta TH akan dipinda demi pertahankan hak pendeposit TH.
Baguslah kalau tegur secara baik
 
Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
11,714
Reaction score
2,041
Points
201
Menteri agama pun pandai spin jugak hahah
 

pedang_setiawan

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2010
Messages
944
Reaction score
245
Points
33
TH ni tempan geng2 bangsawan/kayangan simpan duit sb setiap sen dijamin kerajaan. Semua bank max perlindungan cuma rm 250 k saja. Hari tu masa diaorg audit pendeposit, x silap saya ada satu pendeposit rasanya simpan lebih dari RM 190 juta.. https://www.majalahlabur.com/kewang...tabung-haji-individu-misteri-simpan-190-juta/



Jumlah PendepositPeratusan Pendeposit (%)Nilai Deposit (RM)Peratusan Deposit (%)
10.00000000001190,000,0000.27
117,0001.335,390,000,00049.73
9.29 juta98.735,200,000,00050
 

midi2020

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2012
Messages
4,852
Reaction score
117
Points
33
dalam hal ni, aku setuju dengan persoalan yg najib bangkitkan..
'kenapa perlu dipinda hak jaminan pendeposit tabung haji?'

tambah sikit..
adakah negara kita ni dah miskin sangat sampai tak mampu nak jamin hak pendeposit tabung haji?
najib adalah pencuri duit negara/rakyat, adakah najib merupakan salah satu penyebab negara kita jadi miskin macam ni?
adakah rakyat juga patut dipersalahkan sebab pilih umno sebagai kerajaan sampai negara kita jadi miskin camni?
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,393
Reaction score
1,560
Points
201
klu betul2 nak sama kan TH gan bank... ok je tapi TH kene betul2 jadi sebagai bank umat islam kasi pinjaman tak ada riba.. leh org islam guna TH je.. bia bank lain melingkup
 
Sponsored Post
Top
Log in Register