CADANGAN PINDAAN AKTA TH 1995: JGN SESEKALI CUBA DIPINDA HAK JAMINAN PENDEPOSIT!

CG Sponsors




puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,800
Reaction score
2,229
Points
201
Rajin dia buat poster. Senang orang nak baca dan faham.

137223576_4157070417656307_41561015535336011_n.jpg
 
Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,287
Reaction score
1,542
Points
201
klu zaman PH ni... DAP da tentu salah da... ape pon da puas guna dana org islam... ni la masa nak lepas tangan....... horaiiiiiiiiiiiiiii


tq kerajaang PN yg sangat Prihating
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,800
Reaction score
2,229
Points
201
klu zaman PH ni... DAP da tentu salah da... ape pon da puas guna dana org islam... ni la masa nak lepas tangan....... horaiiiiiiiiiiiiiii


tq kerajaang PN yg sangat Prihating
Mujahat orang cari dulu.
 

thehornbill

Freshie
Joined
Dec 31, 2020
Messages
48
Reaction score
2
Points
11
Lobai tak berani nak lawan MCA. Nak lawan PPBM pun tak berani. Mana suara lobai dalam hal ni?? Penonggang agama dah duduk kerusi empuk. Perjuangan BMF tu fake. BMF pun dah tak kemana?? Beli barang letrik kedai lobai?
Kihkihkihkihkihkihkih

Kaki Goyang : YB Mujahid dah cantik kontrol TH dulu. Dah boleh halang penindasan muslim kat China. Tapi kena fitnah dek lobai. Orang berjuang untuk agama, lobai berjuang untuk mercedes.
 

Mad_Hatter

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Apr 12, 2011
Messages
9,440
Reaction score
1,421
Points
151
Lobai tak berani nak lawan MCA. Nak lawan PPBM pun tak berani. Mana suara lobai dalam hal ni?? Penonggang agama dah duduk kerusi empuk. Perjuangan BMF tu fake. BMF pun dah tak kemana?? Beli barang letrik kedai lobai?
Kihkihkihkihkihkihkih

Kaki Goyang : YB Mujahid dah cantik kontrol TH dulu. Dah boleh halang penindasan muslim kat China. Tapi kena fitnah dek lobai. Orang berjuang untuk agama, lobai berjuang untuk mercedes.
YB Mujahid dah cantik kontrol TH dulu. Kita kena lantik dia jadi PM la. Nanti dia boleh halang penindasan muslim kat Isreal pulak (y)
:LOL:
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,977
Reaction score
12,077
Points
1,906
Najib Razak



3j ·

Antara visi dan misi utama Tabung Haji ialah "Tonggak Kejayaan Ekonomi Ummah" dan "Memperkasa Ekonomi Ummah".
Kenapa pula mahu pinda akta untuk turunkan jaminan kerajaan ke atas Tabung Haji supaya ianya sama rata dengan bank-bank?
Dulu saya bantah, kini saya juga bantah.
Tabung Haji bukan bank.
Jika dikurangkan jaminan, saya percaya ramai pendeposit akan keluarkan simpanan mereka dan TH akan terpaksa jual aset.



Najib Razak
1j ·
Siapa yang tuduh kita buat fake news perlu tahu bahawa Menteri Agama PN baru sahaja edit posting dia untuk padam perenggan berkenaan.

Jangan fitnah kita buat fake news. Kita bukan geng PH.

https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10157622062290952

1610717354266.png
 
Last edited:

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,977
Reaction score
12,077
Points
1,906
DR ASYRAF WAJDI DUSUKI

2j ·

Terima kasih YB Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri kerana memperbetulkan/edit kembali status asal yang dipost kelmarin serta memberikan penjelasan bahawa Kerajaan akan terus mengekalkan JAMINAN KERAJAAN KE ATAS KESELURUHAN DEPOSIT sebagaimana peruntukan Seksyen 24 Akta Tabung Haji 1995.

Ini pentingnya suara rakyat walaupun ada yang sinis mengatakan tiada apa-apa kesan kalau hanya bersuara di Media Sosial. Moga-moga Menteri tidak akan mudah menerima apa-apa cadangan untuk semakan semula ketetapan jaminan di masa hadapan.

#PemudaJurubicaraRakyat
#TradisiMembelaRakyat

1610717953121.png



DR ASYRAF WAJDI DUSUKI
2j ·
Saya bangkitkan isu ini berasaskan status dan kenyataan asal (sebelum diedit) YB Menteri yang akan buat semakan semula Jaminan Kerajaan dan meminda Akta Tabung Haji. Tidak timbul saya membuat tuduhan kosong, jauh sekali buat sangkaan buruk kepada Kerajaan.

Kalau tidak bersuara, saya takut cadangan yang memang sudah dibuat waktu zaman PH akan diteruskan.


1610717983307.png




Abdul Rahim Hilmi Zakariya
Kalau tak bincang semalam, macammana boleh tulis di FB?


Aswaja Milik Semua
2j ·
Abdul Rahim Hilmi Zakariya
saya sempat screenshot.Bukti beliau keluarkan kenyataan.


1610718037090.png
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,977
Reaction score
12,077
Points
1,906
Najib Razak



1j ·

Ada yang tuduh posting Ketua PEMUDA UMNO yang saya kongsi tadi adalah fake news atau fitnah.

Kami bukan PH. Kami tak main benda macam fake news.

Posting dibuat Menteri Agama PN pada pukul 3:30pm petang semalam kata Menteri Kewangan dan Menteri Agama sedang berbincang untuk meminda Akta Tabung Haji berhubing jaminan kerajaan pada TH.
(Sejak dari dulu lagi, jaminan kerajaan bagi deposit TH adalah jaminan penuh.)

Posting PEMUDA yang saran kerajaan untuk jangan pinda akta TH dan jaminan kerajaan pula dibuat pada 9:30am pagi hari ini.

Namun Menteri Agama Edit posting dia 3 jam dahulu sekitar 4:30 petang tadi untuk padamkan dua perenggan mengenai perbincangan pinda jaminan kerajaan.

Takkan menulis secara begitu jelas sebegini bukan menunjukkan niat dan hanya sekadar typo sahaja?

"Antara yang dibincangkan adalah pelaksanaan model baharu operasi LTH, semakan semula ketetapan jaminan Kerajaan dan pindaan Akta 535.
Ini merupakan inisiatif berterusan Kerajaan di samping Pelan Pemulihan dan Penstrukturan LTH yang sedang dilaksanakan demi menjamin kelestarian LTH untuk jangka masa panjang serta memenuhi hasrat Kerajaan untuk LTH kembali kepada matlamat asal penubuhan."

Boleh "view Edit History" sendiri kat posting dia:
https://www.facebook.com/654227084641097/posts/4029161717147600/?d=n

Sendiri tulis, kita bantah dan sendiri edit untuk padam tulisan tersebut.

Lalu, ada juga yang tuduh kita buat fake news?

Jangan tuduh kita buat fake news atau memfitnah sebab kita cuma pertahankan TH dan hak pendeposit supaya jaminan penuh kerajaan pada deposit TH tidak ditukar atau diturunkan.


1610718130877.png


Najib Razak



Ada yang tak boleh bezakan "main politik" dengan pertahankan hak pendeposit TH.

Ada juga yang tuduh kita serang Menteri Agama.

Tidak. Kita sebenarnya bantu Menteri Agama dari membuat kesilapan yang akhirnya merugikan TH.

Sebagai contoh, pada Disember lalu Menteri Agama kata dalam Dewan Rakyat bahawa dia tidak mengetahui tentang kelulusan Jabatan Perancang Ekonomi di bawah Menteri Ekonomi pada bulan November bagi ladang TH Plantations dijual kepada syarikat non-bumi Tamaco pada harga amat rendah.

UMNO juga yang bangkitkan isu ini sehingga kelulusan dibatalkan.

Semalam pula, ianya Menteri Kewangan yang berjumpa dengan Menteri Agama untuk bincang niat untuk pinda Akta TH berhubung jaminan penuh kerajaan.

Saya tak nampak Menteri Agama tiba-tiba akan suruh Menteri Kewangan bahawa dia rasa TH tak perlu jaminan penuh kerajaan.

Dan pada masa itu, Menteri Agama mungkin tidak faham implikasi meminda jaminan tersebut. Sebab itu, dia tulis berhubung niat kerajaan seperti ianya satu perkara yang baik.

Akibat PEMUDA UMNO bangkitkan isu ini baru Menteri Agama padam tulisan dia dan menafi Akta TH akan dipinda demi pertahankan hak pendeposit TH.
 

juhan

Active+ Member
Joined
Mar 30, 2010
Messages
4,148
Reaction score
639
Points
81
Tp kalau org politik buat main duit th nak takut apa kan! Di jamin kerajaan kan?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register