BTC USD 37,784.3 Gold USD 1,774.15
Time now: Jun 1, 12:00 AM

cadangan bagaimana nak invest emas atau perak.

ctboys

Active+ Member
Joined
Oct 26, 2009
Messages
2,534
Reaction score
14
Points
25
Sapa2 yg boleh bagi guide kat saya bagaimana nak invest emas atau perak.Kalau guna Maybank Gold saving Passbook ok x?Berapa modal yg diperlukan?nanti emas tue kita dapat ker atau bank simpankan.Minta penerangan details.Mohon dibantu:)
 
Sponsored Post

ronnishi4369

Fun Poster
Joined
Feb 9, 2008
Messages
264
Reaction score
12
Points
15
bro ni mesti x baca kan thread2 yg dah wujud kat cni..
byk dah dorg share pasal soklan bro tu..
tp xpela...nnt ade otai yg akan jawabkan..
aku lom otai lg..

kalau bro invest kat mybank saving passbook tu..bank yg simpan kan..
boss dpt buku je la.org ckp emas maya.so bro xleh nak pajak emas tu kalau darurat..
nak xnak bos kene jual la emas tu balik kat bank..
lg satu ade yg ckp haram..
tu aku x berani nak komen la
 

heroes.sport

Active Member
Joined
Sep 2, 2007
Messages
1,204
Reaction score
16
Points
25
aku tolong jawapkn..kalau salah tolong betulkan..

saving account kt maybank tu bukan kategori emas fizikal(jadi tak boleh tebus/pajak).Ianya sekadar emas maya @ erti kata lain ianya emas kertas..(sebenarnya emas tu tiada)

secara ringkasnya, bila buka account kita akan dapat sijil simpanan/buku simpanan..Jadi bila ada peningkatan dari nilai emas kita akan mendapat untung serta faedah dari pelaburan emas tersebut.

Pada pandangan aku, pelaburan jenis ini berisiko besar(ya, mng setiap pelaburan itu ada risiko tersendiri)..sbb apa?Sbb ianya aset yg sukar cair..Jadi jika berlaku sesuatu(krisis kewangan) sukar untuk kita hendak menukarkannya kepada nilai yang lain.

Maksud disini..jika berlaku krisis, mungkin pihak bank akan membekukan aset tersebut @ meminimumkan pengeluaran bagi faedah tersebut.Jadi akan mendatangkan masalah kepada pelabur.

Aku syorkan pelaburan emas fizikal.
 

ctboys

Active+ Member
Joined
Oct 26, 2009
Messages
2,534
Reaction score
14
Points
25
kalau beli emas kat kedai emas mcm rantai atau cincin ker ok x?mana nak dapat emas fizikal?besar ke modalnyer?
 

dr_zool

Legendary Member
Joined
May 26, 2009
Messages
13,409
Reaction score
59
Points
120
kalau beli emas kat kedai emas mcm rantai atau cincin ker ok x?mana nak dapat emas fizikal?besar ke modalnyer?

kalu utk pelaburan or bisnes,biase org xpakai emas2 perhiasan
org gune gold coin or bar

ade byk co yg jual antarenye
-public gold
-nubex
-dll

modal bergantung kpd kemampuan bro.paling murah leh start dgn 1 dinar hage dlm 600++
byk dah thread sal emas perak ni
tgl search and bace jek
 

putra1234

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2010
Messages
11,572
Reaction score
1,182
Points
191
Sapa2 yg boleh bagi guide kat saya bagaimana nak invest emas atau perak.Kalau guna Maybank Gold saving Passbook ok x?Berapa modal yg diperlukan?nanti emas tue kita dapat ker atau bank simpankan.Minta penerangan details.Mohon dibantu:)

kita dapat buku je. emas tarak bro. kalau nak convert ke fizikal, ada additional charges kalau xsilap, i.e. delivery dengan insurans. cajnye, kena refer kat kaunter, kat site tarak.

kalau nak simpan buku ngan kemudahan tukar ke fizikal, KFH mungkin bro boleh consider. xsilap den, xde caj. den xpernah tukar fizikal lagi. mungkin bro boleh baca thread bro cdan.
 

bzmaya

Junior Member
Joined
Sep 19, 2010
Messages
64
Reaction score
0
Points
6
kalau nak invest dalam emas dan tak nak risiko pegang emas sebenar (physical)seperti kecurian, kehilangan,etc., ini lah yang terbagus.
 

adamma

CG Top Poster Club
Joined
Mar 7, 2007
Messages
23,639
Reaction score
39
Points
120
hrp izan88 masuk sini bg keterangan... hehehe
 

cdan

Active+ Member
Joined
Aug 8, 2006
Messages
4,382
Reaction score
367
Points
41
salah satu cara menyimpan aka saving...
biasa kita dengar saving acc...
jarang kita dengar gold saving acc...
keuntungan saving acc melalui intrest tahunan...
keuntungan gold saving acc melalui kenaikan harga emas...
diantara gold saving acc....
- GSPA-MBB dibincangkan di thread ini
- GIA-PB dibincangkan di thread ini
- KFH-i dibincangkan di thread ini
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register