BTC USD 57,366.4 Gold USD 1,788.46
Time now: Jun 1, 12:00 AM

bznes latest - jom kongsi2 idea

vios7

Fun Poster
Messages
567
Joined
Sep 21, 2007
Messages
567
Reaction score
0
Points
10
aku ada dgr org cakap...
bznes cacing....
penah dengar tak?
wat gempur tanah....
 
Sponsored Post

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Messages
20,277
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
507
Points
161
so...skrg go on tak ngan pojek tu?

tak, tak cukup modal, masa tu berharap ada bantuan luar.
so aku abandon dan move on with other project.

satu hari nanti bila dah tua rasa macam nak on balik.
 

vios7

Fun Poster
Messages
567
Joined
Sep 21, 2007
Messages
567
Reaction score
0
Points
10
tak, tak cukup modal, masa tu berharap ada bantuan luar.
so aku abandon dan move on with other project.

satu hari nanti bila dah tua rasa macam nak on balik.

kte wat group la....
invest reramai....
amacam.....3 4 tahun lagi ke...
 

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Messages
20,277
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
507
Points
161

kte wat group la....
invest reramai....
amacam.....3 4 tahun lagi ke...

insya-Allah, kalau ada rezeki.

so as not to disturb the theme of this thread, i want to add just a little bit more info on the project because general idea malaysian public has on hydroponic is the 'sistem takung' which is not effective and counter-productive. i won't eleborate more after this post.

di bawah adalah beberapa contoh :
australia adalah antara negara yang paling maju bab hydroponik
http://www.abc.net.au/gardening/stories/s1686720.htm

projek tempatan (dulu jabatan pertanian kluang yang kata kat aku tak untung, sekarang diorang yang buat, hampeh! dasar bangang)
http://www.autopot.com.my/Projects.htm
 
Last edited:

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Messages
20,277
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
507
Points
161
apa kata kalu try yg ni dlu...
collect duit dri afiliate...huhuhuh...
http://www.kuasawang.com/?ref=vios7

dah tak zaman la e-book ni...

anyway, tadi masa cari contoh sistem hydroponics, aku ternampak satu site, dia jual sejenis cabinet aeroponics yang boleh generate rumput untuk livestock 280kg seminggu, harga dia dalam AU$6100 (dalam RM15k). Untuk mesin yang besar boleh generate 4500kg rumput seminggu, harga AU$45,000.

agak2 boleh untung ke? ye la kan, orang sekarang nak bela lembu takde space, lembu pun makan apa ada. dalam kebun sawit mana ada rumput sangat pun.
 

vios7

Fun Poster
Messages
567
Joined
Sep 21, 2007
Messages
567
Reaction score
0
Points
10
dah tak zaman la e-book ni...

anyway, tadi masa cari contoh sistem hydroponics, aku ternampak satu site, dia jual sejenis cabinet aeroponics yang boleh generate rumput untuk livestock 280kg seminggu, harga dia dalam AU$6100 (dalam RM15k). Untuk mesin yang besar boleh generate 4500kg rumput seminggu, harga AU$45,000.

agak2 boleh untung ke? ye la kan, orang sekarang nak bela lembu takde space, lembu pun makan apa ada. dalam kebun sawit mana ada rumput sangat pun.

bsar modal tu....
berapa lama leh cover modal lak...?
 

mamadi

Fun Poster
Messages
339
Joined
Apr 20, 2008
Messages
339
Reaction score
0
Points
10
dulu pernah research nak buat projek lada hidroponik guna sistem ebb-flow, tapi dihampakan oleh staff jabatan pertanian yang hampeh dan tak tau apa2. lagipun kos permulaan tinggi.

in the long run, secara forecast, lebih menguntungkan sebab sistem yang aku rancang tu fully automated. hanya perlu pekerja kurang mahir untuk menyemai, menuai, membuang pokok tua dan mensteril medium. tak perlu racun, merumpai, menggembur etc. even untuk tugas2 yang spesifik kepada hidroponik macam ph level monitoring dan pemantauan kepekatan larutan pun automated pakai computer.

low risk of infections dan insya-Allah kurang risiko cuaca.

di eropah, yield tanaman tomato adalah 18x lebih berat untuk luas penggunaan tanah yang sama. rasanya boleh justify all those extra costs.

lada hidroponik..cukup menarik...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register