Bunyi guli atas rumah, adakah gangguan atau water hammer

CG Sponsors




eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
8,177
Reaction score
388
Points
86
sama jugak bro aku kena kat hotel di melaka,,tido 2 malam..tengah malam bunyi kerusi..tolak meja,,aku anggap atas mgkin ada dewan orang buat program motivasi la kot.. tapi sampai 12 malam..satu pagi duk bunyi lagi..google terus nama hotel rupanya hotel berhantu..

esoknya g kat kaunter service tanya apa yang bising kat tgkat tu, dia jawab mudah je..bunyi paip air..bunyi water hammer la tu maksdnya..:eek::eek::eek:
bg la hint2 nama hotel tu bro ..

contoh :
H.i.lll.t.o.n
kalo takut kena saman la
 
Sponsored Post

KnowledgeSeeker

Freshie
Joined
Aug 24, 2019
Messages
35
Reaction score
5
Points
11
Dulu sy mmg susah nk percaya dgn benda2 mcm ni. Tapi bila da terkena, baru percaya. Bunyi guli, bunyi perabot ditolak, bunyi batu lesung, org berlari2 etc adalah tanda2 rmh ada gangguan. Bunyian akn bermula, selepas 12 mlm sprt dah kena schedule..

Jiran India sy pun pernah kena tapi tk lama. Selepas itu, sy dinasihatkan oleh ustaz, utk solat di tmpt2 yg berasingan do dlm rmh. Dr pagi smp ke maghrib, sy akn putarkan surah2 al baqarah sblm keluar kerja. Siap beli azan clock supaya rmh sentiasa berbunyi azan. Alhamdulillah, lama2 bunyi tu hilang dan bertukar pd bunyi sprt loceng kaki di kawasan corridor rmh pulak.

Itu sbb, kita disuruh tutup tingkap/pintu, terang kan rmh sblm masuk nya waktu maghrib dgn melafazkan bismillah. Assalamualainaa utk masuk ke rmh yg tdk ada org utk menjawab salaam ataupun assalamualaikum dan langkah masuk ke rmh, dgn kaki kanan. Sekiranya, kita rasa diekori sblm smp ke rmh, jgn terus pulang. Sbb dia akn ikut kita masuk dan tinggal disitu sprt yg terjadi pd adik lelaki sy, yg sering balik lewat mlm..Sy hanya berkongsi pengalaman dan pendapat sy sahaja dan maaf jika ada yg tersilap disini....
 

KnowledgeSeeker

Freshie
Joined
Aug 24, 2019
Messages
35
Reaction score
5
Points
11
bukan apa, kalau betul la ada gangguan jin, dan ko tak buat apa2, takut gangguan tu pergi level berikutnya iaitu, makanan cepat basi, buah2an yg dibeli cpt busuk, tetiba nmpk kelibat, dan lain2,

smoga dipermudahkan
Sy difahamkan, kalau nasi cepat basi..itu adalah tanda sihir. Pernah berlaku pd diri sy sendiri. Nasi tk smp 4 jam, da basi. Beli cooker baru, tukar beras baru pun tetap sama. Kadang2 akn ternmpk kelibat di dlm rmh. Yg paling teruk, setiap mlm akn tersedar dlm keadaan terperanjat waktu tido. Selalu nya akn berlaku sekitar 2 hingga 2.30 pagi. Sy smp jadi fobia nk tido..
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,047
Reaction score
420
Points
141
Mas dok apartment leh dikatakan hari2 dengar cam xde mende da..dok rumah landed xpernah dgr lak...
 

QIPIDELANA

Super Active Member
Joined
Dec 13, 2012
Messages
9,060
Reaction score
212
Points
88
Duk umah apartment/flat/kondo mmg kadang2 ada benda2 camni,penah gak dgr skali.seram gak dgr.
 

tokekapal114

Active Member
Joined
Apr 21, 2015
Messages
1,427
Reaction score
259
Points
51
tiada kne mengena dengan makhluk alus bagai..
jgn dok nk jumpa tok bomoh psal mende ni.

bunyi guli, bunyi meja beralih, bunyi org berlari..rumah apartment yg guna water pressure mmg ada mende ni.

dah2 g wat keje.
 

bell&ross

Active+ Member
Joined
Apr 3, 2009
Messages
4,216
Reaction score
170
Points
43
Bunyi water hammer..?

yg dengar bunyi guli/perabot semua tu..selagi tiada penampakkan...sila abaikan.. (y)
 

QIPIDELANA

Super Active Member
Joined
Dec 13, 2012
Messages
9,060
Reaction score
212
Points
88
Biasalah org kita ni kalau benda2 pelik camni mulalah pk mcm2lah sampai nak.jumpa bomohlah apalah.aishh
 

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,968
Reaction score
246
Points
43
water hammer ke hantu ke ..

kalau di layan menjadi2 la..

buat bodo je..

cakap je weei ...aq nak tidur jangan buat bising...
 

pelitaminyak

Active Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
1,767
Reaction score
457
Points
51
Bunyi macam tu takut ke .......... Pi tanah rata, cameron highland, ada macam hostel sekolah selalu sewa utk tidor situ, bangunan tu bekas hospital zaman british dulu, siap ada gambar2 lama zaman tu, start kul 1 sampai pagi macam2 bunyi org tolak tray ubat, bunyi ambulan, bunyi buka tutup pintu ......... Aku jaga check semua pintu ok je sunyi sepi, bila start baring bunyi ada balik .......... Aku pagar dinding bilik dgn surah2, sampai pagi aku tidor buat x dengar je .......

Apa nak takut dia saje nak ngusik je, kalau kita takut, dia lagi suka nak mngusik
 
Sponsored Post
Top
Log in Register