Bunyi guli atas rumah, adakah gangguan atau water hammer

CG Sponsors




anakin101

Active Member
Joined
Jun 28, 2013
Messages
1,397
Reaction score
36
Points
30
ASSALAMUALAIKUM SEMUA
AKU TINGGAL RUMAH 2 TINGKAT,
AKU SELALU TIDUR BAWAH..AKU SELALU DENGAR BUNYI GULI JATUH KAT ATAS RUMAH..

NAK TANYA ADAKAH ITU PETANDA RUMAH ADA GANGGUAN..PERNAH TERBACA ARTIKEL YANG ITU ADALAH WATER HAMMER.. SAPA TAU..BETUL KE WATER HAMMER NI

 

Attachments

Sponsored Post

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,851
Reaction score
8,258
Points
716
water hammer je kot
preasure ayaq terlebih kuat...
 

Lobey

Active+ Member
Joined
Feb 25, 2008
Messages
4,147
Reaction score
73
Points
40
kalau korang pergi kt dapur bunyi guli melenting atas kepala, masuk bilik bunyi dlm bilik, pergi ruang tamu pun bunyi betul betul kt atas kepala.
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,283
Reaction score
2,877
Points
191
bunyi water hammer macam bunyi guli ke??
 

NurussalamAziz

Active Member
Joined
Sep 14, 2011
Messages
1,769
Reaction score
104
Points
38
Saya pernah alami keadaan macam ni semasa selalu balik lambat & kekadang masuk rumah lupa bagi salam. Tambah2 pula saya suka bukak citer seram malam-malam. Rumah saya pun memang 2 tingkat dan bunyi guli tu pun kat tingkat atas.

Bukan setakat saya, wife pun ada dengar bunyi guli tu. Lepas tu saya bukak surah ruqyah kat PC dan biarkan selama 40 hari (saya pasang dari malam hinggalah ke subuh).

Alhamdulillah, dah takde bunyi guli & sebagainya. Mungkin boleh cuba cara ni..
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
34,078
Reaction score
1,877
Points
206
water hammer la tu bos.
den duduk apartment pun selalu dengar.

kadang bunyi taik jatuh dalam salur tu pun boleh dengar.
 

anakin101

Active Member
Joined
Jun 28, 2013
Messages
1,397
Reaction score
36
Points
30
Saya pernah alami keadaan macam ni semasa selalu balik lambat & kekadang masuk rumah lupa bagi salam. Tambah2 pula saya suka bukak citer seram malam-malam. Rumah saya pun memang 2 tingkat dan bunyi guli tu pun kat tingkat atas.

Bukan setakat saya, wife pun ada dengar bunyi guli tu. Lepas tu saya bukak surah ruqyah kat PC dan biarkan selama 40 hari (saya pasang dari malam hinggalah ke subuh).

Alhamdulillah, dah takde bunyi guli & sebagainya. Mungkin boleh cuba cara ni..
saya ada buat jugak dulu..tapi dah lama..semalam bunyi balik..
memang konfius dengan artikel water hammer ni..ada jiran bgtau dia jumpa ustaz tanya pasal bunyi guli ni ..dan jawapannyanya adalah gangguan jin..~X(~X(~X(
 

BRAVOZULU

Active Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
1,533
Reaction score
144
Points
33
hayukkkk itu tandanya rumah ko ada penunggu, habis laaaa ko klu mcm tuuu, baik ko cepat cepat kawin boleh duduk dalam selimut sepanjang malam wakakakakak
 

NurussalamAziz

Active Member
Joined
Sep 14, 2011
Messages
1,769
Reaction score
104
Points
38
saya ada buat jugak dulu..tapi dah lama..semalam bunyi balik..
memang konfius dengan artikel water hammer ni..ada jiran bgtau dia jumpa ustaz tanya pasal bunyi guli ni ..dan jawapannyanya adalah gangguan jin..~X(~X(~X(
Water hammer ni kena tgk tempat valve tu. Secara logik boleh check je tapi yang ni kena bayar upah orang. Kalau taknak bayar lagi. bole buat balik bacaan surah ruqyah/al-quran (kalau tak larat baca.. dwload je kat internet) ni sebab syaitan tak suka bacaan al-quran. Ada 3 petua saya buat:
1. tutup tingkap dan pintu sebelum azan maghrib (orang tua2 suka buat camni dulu kan). Mmg ada satu jenis syaitan (lupa dah namanya) suka masuk rumah pada waktu ni & mengganggu penghuni rumah. Ia akan masuk melalui tingkap / pintu yang terbuka. Ia suka duduk di siling2 rumah dan menganggu bayi dan kanak-kanak.
2. bila masuk rumah, langkah dengan kaki kanan dan berikan salam. Walaupun takde penghuni rumah.. alhamdulillah, anak-anak dan isteri dah follow cara ni. Bila kita masuk rumah & tak bagi salam, syaitan akan join masuk sekali ke dalam rumah. Kalau rumah tu jadi port best untuk beranak pinak, nanti ramai laa puak2 syaitan dalam tu.
3. Buat solat atau baca al-quran kat merata-rata tempat (jangan pulak sampai ke bilik air.. hihi). Kalau ada bilik yang jarang digunakan.. di situ lebih afdal di buat tempat solat @ baca quran.

Bila saya lakukan 3 benda ni, alhamdulillah.. rumah dah rasa lapang, six sense saya pun dah tak perasan kelibat sesuatu di tangga tingkat atas, bunyi guli, bunyi sesuatu ubah meja kerusi dan sebagainya. Anak-anak pun dah tak takut.. dulu pernah diaorang cakap nampak benda hitam kat bilik bawah.
 

tomi

Active Member
Joined
Mar 10, 2015
Messages
1,796
Reaction score
411
Points
41
tanya ustaz atau pengamal perubatan islam mestilah dorang akan kata jin, tapi kalau tanya tukang paip berpengalaman dorang akan senyum jela kalau kamu kata sebab jin
 
Sponsored Post
Top
Log in Register