BTC USD 22,945.5 Gold USD 1,867.22
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bung Moktar, Zizie Izette didakwa rasuah RM2.8 juta

Penbiru

CG Top Poster Club
gem
Messages
29,163
Joined
Jan 12, 2008
Messages
29,163
Reaction score
6,008
Points
481
Awards
1
macam terlalu jelas cara dia dapat "komisen" tu melalui kuasa dia. kan?

harap2 sangkut la kes bung "fcuk you" moktar ni.
Komisen Public Mutual Fund...kalau lah bini dia jadi ejen....tapi yg pilih pelaburan tu suami dia...so kalau cikgu sekolah pilih syarikat suami..adik...boleh kena tindakan....apatah lagi Si Bung ni....jelas sekali
 
Sponsored Post

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,536
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
35,536
Reaction score
4,614
Points
261
Awards
1

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,536
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
35,536
Reaction score
4,614
Points
261
Awards
1
“Adakah mummy akan balik ke rumah?” -Zizie Ezzete sebak terima soalan dari anak

Nuha Kefli

Jumaat lalu, ahli Parlimen Kinabatangan iaitu Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isterinya, Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad yang juga merupakan pelakon terkenal telah diperintah untuk membela diri oleh Mahkamah Sesyen atas pertuduhan rasuah berjumlah RM2.8 juta.

Anak2 tanya sama ada menang atau pun tidak

Susulan daripada itu, Zizie telah berkongsi beberapa momen menyentuh hati bersama anaknya di Insta Story apabila mereka bertanya sama ada dia memenangi kes tersebut ataupun tidak.

“Mommy did you win?,” tanya anak angkatnya, Nayla Nurjeena.

Perjuangan masih belum berakhir

Walau bagaimanapun, aktres tersebut dengan tenang menjawab bahawa mereka tidak menang dan menganggap anak-anak masih belum lagi faham sepenuhnya tentang prosedur serta kes mahkamah tersebut.

Akan tetapi, Zizie sempat mengatakan yang dia dan suami sedang berjuang kerana apa yang berlaku masih belum berakhir.




Anak lelaki buat lebih sebak

Apa yang lebih menyentuh hati adalah soalan daripada anak lelakinya yang bertanya sama ada dia dan suami akan kembali pulang ke rumah mereka ataupun tidak.

Ketika itu, Jeena telah mulai menangis dan suara Zizie juga telah bertukar sebak namun cuba sedaya upaya menenangkan anak-anaknya.

“Adakah mummy akan pulang ke sini (rumah)?” tanya anak lelakinya.



Bersyukur mempunyai anak2 seperti mereka

Namun begitu, Zizie menjelaskan bahawa kesemua anak-anaknya adalah kekuatannya ketika ini dan sangat bersyukur kerana dikurniakan anak-anak seperti mereka.

“Jenna seorang anak yang memahami dan mempunyai tempat istimewa di hati saya. Mommy sayang awak, Jenna.

“Saya tidak menangis sehingga dia mula menangis. Dia seorang anak yang manis. Saya sangat bersyukur kerana memilikinya dan mereka semua adalah hidup saya,” kongsi Zizie.



Untuk makluman, kakak kepada aktor Shaheizy Sam ini telah mendirikan rumah tangga dengan Bung Mokhtar pada Disember 2009.

Hasil perkahwinan tersebut, mereka dikurniakan pasangan kembar lelaki iaitu Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izette serta anak perempuan Aalisa Belle Izette.

Mereka turut mengambil dua orang anak angkat yang diberi nama Nayla Nurjenna dan Aaric Zaryn Izette.

Sumber: Instagram Zizie Ezzete
 

QIPIDELANA

Legendary Member
gem
Messages
11,396
Joined
Dec 13, 2012
Messages
11,396
Reaction score
618
Points
176
“Adakah mummy akan balik ke rumah?” -Zizie Ezzete sebak terima soalan dari anak

Nuha Kefli

Jumaat lalu, ahli Parlimen Kinabatangan iaitu Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isterinya, Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad yang juga merupakan pelakon terkenal telah diperintah untuk membela diri oleh Mahkamah Sesyen atas pertuduhan rasuah berjumlah RM2.8 juta.

Anak2 tanya sama ada menang atau pun tidak

Susulan daripada itu, Zizie telah berkongsi beberapa momen menyentuh hati bersama anaknya di Insta Story apabila mereka bertanya sama ada dia memenangi kes tersebut ataupun tidak.

“Mommy did you win?,” tanya anak angkatnya, Nayla Nurjeena.

Perjuangan masih belum berakhir

Walau bagaimanapun, aktres tersebut dengan tenang menjawab bahawa mereka tidak menang dan menganggap anak-anak masih belum lagi faham sepenuhnya tentang prosedur serta kes mahkamah tersebut.

Akan tetapi, Zizie sempat mengatakan yang dia dan suami sedang berjuang kerana apa yang berlaku masih belum berakhir.




Anak lelaki buat lebih sebak

Apa yang lebih menyentuh hati adalah soalan daripada anak lelakinya yang bertanya sama ada dia dan suami akan kembali pulang ke rumah mereka ataupun tidak.

Ketika itu, Jeena telah mulai menangis dan suara Zizie juga telah bertukar sebak namun cuba sedaya upaya menenangkan anak-anaknya.

“Adakah mummy akan pulang ke sini (rumah)?” tanya anak lelakinya.



Bersyukur mempunyai anak2 seperti mereka

Namun begitu, Zizie menjelaskan bahawa kesemua anak-anaknya adalah kekuatannya ketika ini dan sangat bersyukur kerana dikurniakan anak-anak seperti mereka.

“Jenna seorang anak yang memahami dan mempunyai tempat istimewa di hati saya. Mommy sayang awak, Jenna.

“Saya tidak menangis sehingga dia mula menangis. Dia seorang anak yang manis. Saya sangat bersyukur kerana memilikinya dan mereka semua adalah hidup saya,” kongsi Zizie.



Untuk makluman, kakak kepada aktor Shaheizy Sam ini telah mendirikan rumah tangga dengan Bung Mokhtar pada Disember 2009.

Hasil perkahwinan tersebut, mereka dikurniakan pasangan kembar lelaki iaitu Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izette serta anak perempuan Aalisa Belle Izette.

Mereka turut mengambil dua orang anak angkat yang diberi nama Nayla Nurjenna dan Aaric Zaryn Izette.

Sumber: Instagram Zizie Ezzete
Guna anak utk raih simpati.
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
125,594
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
125,594
Reaction score
21,367
Points
2,866
Awards
1

Mahkamah benar permohonan Bung, isteri tangguh bicara kes rasuah​


September 23, 2022 1:18 PM

Bung-Moktar-dan-Zizie-Izzete-Bernama.jpg


Bung Moktar Radin dan isterinya didakwa menerima rasuah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai balasan mendapatkan kelulusan Felcra melabur RM150 juta di unit amanah Public Mutual. (Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menangguhkan perbicaraan rasuah RM2.8 juta Ketua Umno Sabah, Bung Moktar Radin dan isterinya, Zizie Izette sementara menunggu permohonan untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen yang mengarahkan pasangan itu membela diri.

Hakim Collin Lawrence Sequerah membenarkan penangguhan itu selepas Timbalan Pendakwa Raya, Faridz Gohim Abdullah, berkata pihaknya tidak akan membantah permohonan pasangan itu untuk menangguhkan perbicaraan berkenaan.

Bung dan Zizie diwakili peguam M Athimulan dan K Kumaraendran.

Hari ini, mahkamah sepatutnya menetapkan tarikh untuk perbicaraan, di mana pasangan itu dikehendaki membela diri atas tuduhan dikenakan terhadap mereka.




Bung yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan dan timbalan ketua menteri Sabah, didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 manakala Zizie berdepan tuduhan mengikut Seksyen 28(1)(c) akta sama.

Awal bulan ini, Mahkamah Sesyen mengarahkan pasangan itu membela diri atas tuduhan yang dihadapi mereka.

Bung didakwa atas dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai balasan untuk mendapatkan kelulusan Felcra melabur sebanyak RM150 juta di unit amanah Public Mutual pada June 2015.

Ketika itu beliau adalah pengerusi Felcra.

Zizie pula berdepan tiga dakwaan bersubahat dengan suaminya.

Pasangan itu memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen yang mengarahkan mereka membela diri.

Mereka mendakwa, dua saksi utama pendakwa raya, Madhi Abdul Hamid dan Norhaili Ahmad Mokhtar dilayan sebagai saksi belot dan “ia bertentangan dengan penemuan yang dibuat oleh hakim Mahkamah Sesyen,”.

Hakim Mahkamah Sesyen, Rozina Ayob mengakui fakta bahawa keterangan Madhi dan Norhaili kepada SPRM bertentangan dengan keterangan mereka di mahkamah.

“Selepas membuat pertimbangan, saya menerima sebahagian bukti yang diberi mereka,” katanya yang memberitahu turut mempertimbangkan keterangan saksi lain.

Seramai 30 saksi pihak pendakwaan memberi keterangan termasuk Madhi dan Norhaili.

Rozina berkata, beliau maklum mengenai arahan penangguhan itu dan menetapkan perbicaraan ke tarikh lain.

Beliau menetapkan, 26 Sept ini untuk pihak pendakwa raya dan pembelaan memaklumkan perkembangan permohonan semakan pasangan berkenaan.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
395,931
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
395,931
Reaction score
26,825
Points
2,836
Awards
2

Mahkamah benar permohonan Bung, isteri tangguh bicara kes rasuah​


September 23, 2022 1:18 PM

Bung-Moktar-dan-Zizie-Izzete-Bernama.jpg


Bung Moktar Radin dan isterinya didakwa menerima rasuah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai balasan mendapatkan kelulusan Felcra melabur RM150 juta di unit amanah Public Mutual. (Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menangguhkan perbicaraan rasuah RM2.8 juta Ketua Umno Sabah, Bung Moktar Radin dan isterinya, Zizie Izette sementara menunggu permohonan untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen yang mengarahkan pasangan itu membela diri.

Hakim Collin Lawrence Sequerah membenarkan penangguhan itu selepas Timbalan Pendakwa Raya, Faridz Gohim Abdullah, berkata pihaknya tidak akan membantah permohonan pasangan itu untuk menangguhkan perbicaraan berkenaan.

Bung dan Zizie diwakili peguam M Athimulan dan K Kumaraendran.

Hari ini, mahkamah sepatutnya menetapkan tarikh untuk perbicaraan, di mana pasangan itu dikehendaki membela diri atas tuduhan dikenakan terhadap mereka.




Bung yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan dan timbalan ketua menteri Sabah, didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 manakala Zizie berdepan tuduhan mengikut Seksyen 28(1)(c) akta sama.

Awal bulan ini, Mahkamah Sesyen mengarahkan pasangan itu membela diri atas tuduhan yang dihadapi mereka.

Bung didakwa atas dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai balasan untuk mendapatkan kelulusan Felcra melabur sebanyak RM150 juta di unit amanah Public Mutual pada June 2015.

Ketika itu beliau adalah pengerusi Felcra.

Zizie pula berdepan tiga dakwaan bersubahat dengan suaminya.

Pasangan itu memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen yang mengarahkan mereka membela diri.

Mereka mendakwa, dua saksi utama pendakwa raya, Madhi Abdul Hamid dan Norhaili Ahmad Mokhtar dilayan sebagai saksi belot dan “ia bertentangan dengan penemuan yang dibuat oleh hakim Mahkamah Sesyen,”.

Hakim Mahkamah Sesyen, Rozina Ayob mengakui fakta bahawa keterangan Madhi dan Norhaili kepada SPRM bertentangan dengan keterangan mereka di mahkamah.

“Selepas membuat pertimbangan, saya menerima sebahagian bukti yang diberi mereka,” katanya yang memberitahu turut mempertimbangkan keterangan saksi lain.

Seramai 30 saksi pihak pendakwaan memberi keterangan termasuk Madhi dan Norhaili.

Rozina berkata, beliau maklum mengenai arahan penangguhan itu dan menetapkan perbicaraan ke tarikh lain.

Beliau menetapkan, 26 Sept ini untuk pihak pendakwa raya dan pembelaan memaklumkan perkembangan permohonan semakan pasangan berkenaan.

Tangguh lagi
Bermain dengan masa je la ni
Sambil-sambil cari point nak pakai dalam bela diri
 

yussv

Super Active Member
gem
Messages
8,430
Paid Membership
Top Poster #10
Joined
Oct 18, 2008
Messages
8,430
Reaction score
1,788
Points
151
tn QIPIDELANA, ni saya dah dapat detail mengenai tarikh bicara pembelaan

-Pembelaan ada seramai 10 saksi termasuk diri mereka sendiri.

-Mahkamah tetapkan selama 14 hari mulai 23 Sept untuk perbicaraan peringkat pembelaan B&Z

-Tarikh perbicaran selanjut yang dijadualkan adalah pada 26 Sept, 14 dan 28 Okt, 21 dan 30 Nov, 1 dan 7 Dis, serta tarikh tahun depan pada 3 Jan dan 9 hingga 13 Jan.
Mek..nak tnya la.. kalau pendakwaan dah ada prima facie mcm ni.. hakim suruh bela diri.. Soalan
1. Proses ni utk ape sebenarnya? Utk kurangkn hukuman ke? Utk batalkn prima facie ke? Utk buktikn yg prima facie tu tersilap ke?
2. Sekiranya bela diri ni berjaya..ape yg terjadi lepas tu?
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
125,594
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
125,594
Reaction score
21,367
Points
2,866
Awards
1
Mek..nak tnya la.. kalau pendakwaan dah ada prima facie mcm ni.. hakim suruh bela diri.. Soalan
1. Proses ni utk ape sebenarnya? Utk kurangkn hukuman ke? Utk batalkn prima facie ke? Utk buktikn yg prima facie tu tersilap ke?
2. Sekiranya bela diri ni berjaya..ape yg terjadi lepas tu?

tn yussv, gini deh
first of all, prima facie tu maksudnya first impression, kiranya secara asasnya pendakwaan dah cover, dah mengenai asas elemen yg perlu dipenuhi
dia sentuh sentuh setiap elemen tu secara basic
namun pihak pembelaan diberi peluang utk defend diri diorang dan buktikan apa yg pendakwaan sebut tu adalah sebaliknya

sebagai menjawab soalan tn yussv
1.proses bela diri ni adalah utk batalkan prima facie tu, utk buktikan yg prima facie tu salah
tu sebab pihak pembelaan pun masa time bela diri ada hak dan peluang seperti pendakwaan (masa peringkat kes pendakwaan)
dia boleh bawak saksi saksi dia sendiri dan
saksi saksi dia bagi keterangan sama mcm saksi saksi pendakwaan bagi keterangan (masa peringkat kes pendakwaan)

2.sekiranya bela diri ni berjaya, ni bermakna pihak pembelaan berjaya patahkan hujah pendakwaan dan buktikan kes dia in total

oleh itu tertuduh akan bebas merdeka,

jadi atas pihak pendakwaan pulak yg nak buat rayuan kepada peringkat atas
 

yussv

Super Active Member
gem
Messages
8,430
Paid Membership
Top Poster #10
Joined
Oct 18, 2008
Messages
8,430
Reaction score
1,788
Points
151
tn yussv, gini deh
first of all, prima facie tu maksudnya first impression, kiranya secara asasnya pendakwaan dah cover, dah mengenai asas elemen yg perlu dipenuhi
dia sentuh sentuh setiap elemen tu secara basic
namun pihak pembelaan diberi peluang utk defend diri diorang dan buktikan apa yg pendakwaan sebut tu adalah sebaliknya

sebagai menjawab soalan tn yussv
1.proses bela diri ni adalah utk batalkan prima facie tu, utk buktikan yg prima facie tu salah
tu sebab pihak pembelaan pun masa time bela diri ada hak dan peluang seperti pendakwaan (masa peringkat kes pendakwaan)
dia boleh bawak saksi saksi dia sendiri dan
saksi saksi dia bagi keterangan sama mcm saksi saksi pendakwaan bagi keterangan (masa peringkat kes pendakwaan)

2.sekiranya bela diri ni berjaya, ni bermakna pihak pembelaan berjaya patahkan hujah pendakwaan dan buktikan kes dia in total

oleh itu tertuduh akan bebas merdeka,

jadi atas pihak pendakwaan pulak yg nak buat rayuan kepada peringkat atas
Oic.. maksudnya walaupun pendakwaan dah ada prima facie.. pihak pembela masih bole batalkn dlm proses bela diri ni.. terima kasih mek.. 😁.. dah phm..
 
Sponsored Post

Top
Log in Register