BTC USD 22,759.8 Gold USD 1,923.23
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bumi lot atau International lot?

Yang mana satu akan dipilih dahulu


  • Total voters
    0
Sponsored Post

faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Messages
3,920
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
33
Hmm

Sebenarnya walaupun developer kata satu lot tu Bumi lot, tak semestinya ia adalah Malay reserve. Cuma developer buat Bumi quota seperti yang dikehendaki akta. Tapi bila dah Bumi dah beli dah boleh jual balik kat non-Bumi.

Mungkin yang lebih otai boleh komen

betul, reserve je sebab quota.. nk kompom pi pejabat tanah..
 

saharudin

Freshie
Messages
11
Joined
Dec 10, 2009
Messages
11
Reaction score
1
Points
8
Bumi lot amat sukar untuk dijual kepada non-bumi. Sekiranya owner nak jual kepada non-bumi, perlu dibuktikan kepada land office/state authority yang mana tiada bumiputra yang mahu beli property mereka. Ini mgkin mencecah 1-2 tahun untuk dapat consent.

Kalau Non-bumi lot telah dibeli oleh bumiputra, ia juga akan jadi isu yang sama. Susah nak jual blk kpd non-bumi walau asal ia adalah non-bumi lot. Boleh tu, memang boleh, tp leceh. Nak tunggu lama sangat untuk dapat consent.

MOHD SAHARUDIN BIN TUNGGAL (019-2027870)
Property Negotiator
Rescom Realty ( VE(3)0217 )
[email protected]
http://www.rescom.my
 

T2T

Super Active Member
Messages
6,927
Joined
Apr 16, 2008
Messages
6,927
Reaction score
113
Points
73
Bumi lot amat sukar untuk dijual kepada non-bumi. Sekiranya owner nak jual kepada non-bumi, perlu dibuktikan kepada land office/state authority yang mana tiada bumiputra yang mahu beli property mereka. Ini mgkin mencecah 1-2 tahun untuk dapat consent.

Kalau Non-bumi lot telah dibeli oleh bumiputra, ia juga akan jadi isu yang sama. Susah nak jual blk kpd non-bumi walau asal ia adalah non-bumi lot. Boleh tu, memang boleh, tp leceh. Nak tunggu lama sangat untuk dapat consent.

MOHD SAHARUDIN BIN TUNGGAL (019-2027870)
Property Negotiator
Rescom Realty ( VE(3)0217 )
[email protected]
http://www.rescom.my

salam, apakah bentuk bukti yang menunjukkan tiada bumi yang nak beli property mereka? iklan dekat internet? suratkhabar?
 

T2T

Super Active Member
Messages
6,927
Joined
Apr 16, 2008
Messages
6,927
Reaction score
113
Points
73
Ini dah tahap kerje lawyer.. Info ni sy dpt dpd lawyer. Sy just ikut nasihat lawyer, dan saya elak buat hal mcm ni. Biasanya at last, boleh dapat consent, tp masalahnya lama sgt.. Kdg2 lawyer pun malas nak buat kes mcm ni..

erm.. tengok lawyer jugak, kalau market value more than 500K depa boleh jadi rajin jugak tu.. :)
 

sonche

Super Active Member
Messages
8,432
Paid Membership
Joined
Nov 22, 2006
Messages
8,432
Reaction score
50
Points
70
tanya sket, harap xde yg marah. Kenapa kat sini major issue berkenaan nk jual kepada non bumi? mmg la patut buat peraturan x nk kasi senang jual kat non bumi. kalau tak, habis la semua properties dimiliki non bumi. kaum bumiputera hanya mampu menyewa je lepas ni.

Jangan hanya sebab nampak duit banyak, dapat komisen jualan ataupun x sabar nk jual harta pusaka, terus x fikir masa depan bumiputera di Tanah Melayu. Duit sebanyak mana pun memang x cukup.

Wassalam.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register