BTC USD 59,517.5 Gold USD 2,411.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bulan Ramadan memperbanyakan baca al-Quran, tak perlu ulas kisah sensasi orang lain – Zulkifli

notepad

Legendary Member
gem
Messages
15,353
Joined
Sep 17, 2011
Messages
15,353
Reaction score
2,067
Points
266
Awards
1
MGF15032024_GASTOHUB-NILAI-16-681x454.jpg

Bekas Menteri Agama, Datuk Dr Zulkifli Al-Bakri bercakap pada media ketika Majlis Berbuka Puasa bersama anak-anak yatim sempena Program Sinar Ramadan Gastrohub Nilai di Restoran Gastrohub, Nilai. Foto SYADILA AMARI, 15 MAC 2024.

NILAI – Umat Islam sepatutnya memperbanyakan membaca al-Quran sepanjang bulan Ramadan bukan gemar membuat ulasan tentang kisah sensasi rumah tangga orang lain.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, ini kerana apa yang diungkapkan media sosial merupakan cerminan kepada sikap sebenarnya seseorang muslim itu.

Menurut beliau, cukup yang apa kisah muncul di media sosial itu dibaca sekali lalu bukan menjadi lebih sudu daripada kuah.

Jika kisah itu benar berlaku biar ia menjadi pengajaran kepada orang lain.

“Apabila perkara itu disensasikan, saya tidaklah hendak bela mana-mana pihak kecuali setiap yang berlaku ini memberi pengajaran bagi kita seolah-olah itu ia cerminan.

“Sebenarnya manusia ini kita kenal baik atau tidak baik berdasarkan apa yang diluahkan dan apa yang diungkapkan. Kalau dia banyak cakap sesuatu perkara maka itulah nilai dia. Cerdik pandai kata aku dengar kamu cakap aku boleh hukum kamu siapa.

“Sepatutnya bulan Ramadan, kita kena banyak baca al-Quran. Jadikan Ramadan kali ini bulan yang mendekatkan diri kita kepada Allah SWT dan al-Quran.

“Jadi isu-isu kalau tengok sekali lalu cukuplah, tak perlu ulas tak perlu bernetizen, tak perlu perbincangan besar,” katanya.
MGF15032024_GASTOHUB-NILAI-18.jpg

Bekas Menteri Agama, Datuk Dr Zulkifli Al-Bakri beramah mesra bersama anak-anak yatim Baitul Barokah pada Majlis Berbuka Puasa sempena Program Sinar Ramadan Gastrohub Nilai di Restoran Gastrohub, Nilai. Foto SYADILA AMARI, 15 MAC 2024.

Beliau berkata demikian ketika ditemui MalaysiaGazette pada Program Sinar Ramadan Gastrohub Nilai bersama 80 anak-anak yatim di sini hari ini.

Beliau yang juga bekas Mufti Wilayah Persekutuan ditanya mengenai kemunculan awal Ramadan ini yang dicemari dengan kisah sepasang artis berdepan isu sensasi dan menjadi tumpuan netizen di media sosial.

Mengulas lanjut, Zulkifli menambah, apa kisah sensasi yang berlaku hari ini sepatutnya diserah kepada pihak yang berkuasa untuk menjalankan tugas mereka.

“Hari ini kita ada orang yang ditugaskan seperti JAWI, JAIS atau jabatan agama Islam negeri yang lebih tahu. Saya bimbang kita lebih sudu daripada kuahnya.

“Benda tidak apa-apa dan saya tidak bela apa-apa tapi bagi saya bila kita nampak itu biarlah kita dapat maklumat sebenarnya. Nanti timbul, timbul dan kita terperangkap dengan isu sedangkan sepatutnya kita guna untuk abdi kepada Allah,” katanya. – MalaysiaGazette


 
Back
Top
Log in Register