Bukan semua sijil Halal Jakim Boleh di percayai

CG Sponsors




Sesungguhnya saya


  • Total voters
    0

carigol

Active Member
Joined
Sep 7, 2010
Messages
1,584
Reaction score
14
Points
25
Kilang atau Restoran yang ada sijil halal sekiranya ada 10 orang pekerja Jika terdapat 2 orang pekerja islam sudah memadai jakim menganugerahkah sijil halal.

Dari segi syarak asal barang-barang halal dan ikut peraturan kira sah.

Tetapi dari sudut tasauf sudah tentu berbeza makanan yang disediakan oleh orang beriman berbanding penyembah berhala. Makanan disediakan oleh orang beriman ada nur manakala makanan yang disediakan secara langsung dari tangan orang kafir ada zulumat.

kejujuran orang kafir sentiasa dicurigai kemungkinan besar ada ritual di perimis dan mana tau sekali sekala mereka masak makanan najis muhalazah masa tiada pekerja muslim. perkara ini menambahkan kekotoran rohani.

Wajib ada lagi satu logo "muslim produk" 100% pemilik dan pekerja adalah muslim. peniaga dan penguna ada pilihan sama ada mahu halal sahaja atau + muslim produk.

Walaupun ini bukan jaminan 100% sekurang-kurangnya menghampiri lebih baik dan harap akan lebih baik.

ini bukan hendak menyusahkan diri tetapi pilihan sama ada berpegang pada fatwa atau takwa memperhalusi.

Ustaz Amri kata dalam rancangan My Halal RTM berkata untuk dapat sijil halal restoran sekurang kurangnya ada 2 orang pekerja muslim. kalau macam ini kalau sudah diberi dedak habislah mula2 saja buat2 baik.
 
Last edited:
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,177
Reaction score
1,537
Points
191
dari pemerhatian aku TT..
klo btol nk jaga pemakanan cara islam..

xleh makan masakkan org x solat..
islam saja x ckop..
kena solat, tutup aurat.. bla bla bla..

bru boleh cop muslim produk..

1 lagi..
produk yg digunakan mestilah dari muslim produk jgk..
etc gula.. dri kilang muslim, rempah kari kilang muslim, susu pekat manis muslim..

senang citer .. semua muslim.. :D

______

tp klo TT gi pasar mlm tgk org melayu meniaga..

produk xda halal pun guna dlm masakkan..
siap orang beratur order..

itu lagi la hampeh..

______

aku cuma kongsi pendapat yg strict..
tp pemakanan memainkan peranan dlm membentuk darah daging..

sbb tuh kdng2 kita tgk anak kita (kita sendiri) jadi pelik2,malas dll..
1) rezeki dri sumber haram..
2) masakkan dri bukan muslim.. + sumber masakkan yg diragui..
 
Last edited:

abahmu

Legendary Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,951
Reaction score
124
Points
123
Ini spesis klu pegi oversea jenis bwk maggi berdozen2 ni...spesis menyempitkan islam...
 

azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,147
Points
141
Maaf..totally disagree dgn kenyataan TT. Syarat utk dptkan sijil halal utk restoran bukan saja 2 pekerja muslim, tapi byk kriteria lg seperti setiap critical ingredients yg nak didaftarkan perlulah ada sijil halal juga.

Tu belum cerita pasal Halal Assurance Management System lagi.

Saya bekerja sbg eksekutif halal di tempat kerja saya..saya tahu bukan senang utk dpt sijil halal kalau dlm bidang makanan.

Drp post TT tu, saya sarankan TT perlu banyak belajar lagi tentang persijilan halal JAKIM.
 

man22

Freshie
Joined
Jul 14, 2016
Messages
4
Reaction score
1
Points
8
Tapi, dari sudut hadith, nabi pernah makan makanan yang disediakan orang bukan islam, jadi tak da isu tak halal/syubhah...rijuk Sahih Muslim: 2190
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
8,343
Reaction score
217
Points
88
kalau mcm tu kena back tu zaman primitif sebab aku rasa takde satu pun kilang dkt malaysia yg totally 100% muslim. Jika ada sekali pun material yg depa dapat belum tentu berasal dari kilang muslim kesemuanya.
 

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,865
Reaction score
474
Points
81
saper yakin logo halam jakim boleh makin cadburri hari2.

p/s: tanya orang dlm jakim, sampai sekarang mereka tak berani makan cadburi.. kenapa yer??????????
 

Ibn Raffar

Super Active Member
Joined
May 19, 2011
Messages
7,002
Reaction score
369
Points
81
Kalau nak berbahas bab halal haram makanan dalam islam keluarkanlah nas dari agama, jakim cuma badan yang berautoriti di malaysia sahaja. Islam ni luas, tak sempit. Islam pun tak haramkan masakan orang kafir.
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
22,426
Reaction score
2,566
Points
191
abang ipar aku ada industri makanan..

buat keropok segera..

bukan senang nak dapat sijil halal kata dia..

aku xtanya plak apa sop dia..
 

iamloco

Super Active Member
Joined
Dec 16, 2008
Messages
9,809
Reaction score
113
Points
73
Duduk gua lagi baik kalau mcm ni..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register