Bukak bisnes klinik, antara Loan bank vs partnership?

CG Sponsors




PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
tapi partnership ni bagus kalau bro takde kepakaran in running a business for 1st timer, tapi WAJIB ada kontrak between shareholder untuk term n condition and contract period and busines handover after contract ended , tapi kalau bro setakat nak duit saja buat pump modal...better buat loan...
experience nak run bisnes memang xda. partner yang nak pump modal ni, dari segi exp memang dia ada la, sebab dia dah run law firm.

aku tertarik dengan contract period dan busines handover tu. rasa2 dalam situasi aku ni, berapa lama kita nak setkan?

sebagai benchmark, loan sme berkadar 5% interest.
 
Sponsored Post

PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
based experienced, loan is best method, pasal duit ni anak bapak pun leh hala senapang kat kepala...
betol. kalau tengok sebab mereka nak pump, adalah sebab bisnes.
kalau sebab tolong2 keluarga, aku rasa xjadi masalah. pulang modal tutup cerita.

oleh kerana pump modal kerana meraka nak melabur ke bidang perubatan pulak, mungkin aku akan terikat selama-lamanya sekiranya tiada contract yang betol.
 
Joined
May 15, 2014
Messages
513
Reaction score
0
Points
10
dalam term startup bro kena pilih bro nak jadi "King" or "rich"

Kalau nak jadi "king" aku cadangkan ambik loan sebab ko yang kawal 100% syarikat. Tapi cons dia ko tak dapat banyak buat profit sebab semua duit daripada ko and ko sendiri yang akan tanggung risk.

Kalau nak jadi "rich" carik investor, lantik board member yang mahir dalam running klinik untuk jadi penasihat. Cons dia ko kirang kuasa dalam syarikat.


Kalau aku personally akan buat loan bank.. perlu ingat, business dalam tahun pertama dan kedua biasanya tak untung. So make sure ko ada capital untuk rolling selama satu dua tahun dengan duit loan.

Bila semua dah stable, ko boleh expand lagi klinik ko ke seluruh malaysia. Ada dua option, ko boleh carik Angel Investor atau IPO company ko. Ni dah masuk ke fasa "rich"
 

PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
dalam term startup bro kena pilih bro nak jadi "King" or "rich"

Kalau nak jadi "king" aku cadangkan ambik loan sebab ko yang kawal 100% syarikat. Tapi cons dia ko tak dapat banyak buat profit sebab semua duit daripada ko and ko sendiri yang akan tanggung risk.

Kalau nak jadi "rich" carik investor, lantik board member yang mahir dalam running klinik untuk jadi penasihat. Cons dia ko kirang kuasa dalam syarikat.


Kalau aku personally akan buat loan bank.. perlu ingat, business dalam tahun pertama dan kedua biasanya tak untung. So make sure ko ada capital untuk rolling selama satu dua tahun dengan duit loan.

Bila semua dah stable, ko boleh expand lagi klinik ko ke seluruh malaysia. Ada dua option, ko boleh carik Angel Investor atau IPO company ko. Ni dah masuk ke fasa "rich"
nak tenang hati jadi king. tapi nak jadi rich jugak :D
 

putra1234

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2010
Messages
11,572
Reaction score
1,182
Points
191
Salam warga Cg.

Aku nak mintak pendapat, sama ada pendapat profesional atau pendapat peribadi (mestilah logik) tentang tajuk di atas.

Situasi:
1. Sekiranya aku ingin buka bisnes klinik sendiri, adakah lebih baik aku loan dengan bank, atau menarik pelabur untuk pump duit?

penerangan:
1. sebagai rujukan, modal diperlukan dalam 200k.
2. mengikut pengalaman member2, sekurang-kurangnya memerlukan 3 bulan untuk klinik ni ada cashflow breakeven.
3. jika dah stable, kebanyakkan klinik sales boleh cecah 20k minimum.

pendapat peribadi aku tentang perkara dibincangkan:
1. secara peribadi, aku memilih untuk loa, kerana:
- loan ada insurans, partnership kalau fail jadi gaduh.
- loan ada max period aku bayar balik, partnership sampai bila2 aku bayar share diaorg.
- contoh jika aku loan 200k dengan interest 5%, mungkin aku kene bayar balik total 300k. mungkin dalam 3-4 tahun setel hutang. tapi dengan partership ni, aku seolah-olah berhutang selama-lamanya.
- jika share partner tu lagi besar, seolah2 klinik ni dia empunya.
- loan bank mungkin susah nak dapat, berbanding dengan modal dari partner.
- siapa ada pengetahuan tentang share atau profit sharing antara doktor dan sharepartner? adakah menguntungkan doktor dalam jangka masa panjang?
- bisnes klinik ni dia limit pada kudrat dan skill doktor. so pada pandangan aku, its drawdown to take a shareholder selain dari doktor juga. sebab professional ni dia sell service bukan sell barang. so ada berapa banyak modal pon, kita xboleh nak gandakan sekiranya hanya ada seorang doktor yang practice.


so, apa pandangan tuan2 CGrian? pandangan professional amat dialu-alukan. atau sekiranya ada pengalaman?
kalau klinik, loan boleh minta SME bank rasanya. selagi nama tak problem, memang sangat mudahla. seriusly, dr memang paling mudah nak buat loan.

client aku, 4tahun dah abis loan. ada lagi sorang, siap tanya lagi kenapa dia rasa dia takde duit. takut dia nak pakai duit klinik. camne nak rasa ada duit. dia ada OD 200k, tapi dah abis kambuh. OD kira dah tutup tanpa sengaja. aku suruh dia keluarkan duit dia, supaya biar jadi OD balik. beli rumah ke, masuk ASB ke, tabung haji ke. taknak plak.

aku rasa, dari industri tu sendiri ko dah faham dah pro and cons. yang jadi isu kat ko skrg ni, samaada buat sendiri atau partnership.

medical industry kat malaysia ni risk free. orang tetap akan gi klinik. aku rasa, 20k/month macam trlalu rendah. mungkin ko nak relaks sikit kot. katalah ko loan RM200k, int. 5% untuk 5 tahun. maknanya ko kena siapkan +-RM3.8k sebulan. dengan sewa shoplot dan gaji pekerja, +-RM8k. jadi, sebulan ko ada excess RM12k.

kalau ko skrg kat hospital, ko mungkin kenal mana2 medical suppliers. kalau kenal, diaorang ni boleh bagi credit terms untuk ubat.

ubat2 tu sendiri, ko boleh mark-up. in fact, kalau ko specialist, tak silap aku medical suppliers akan bagi ko komisen kalau ko rekomen ubat diaorang.

pasal dr dgn partners diaorang, aku takde lagilah client aku yang dr. amik partner. ramai yang nak jadi partner diaorang adalah. hehehehe.

Dr.ni yang jadi isu yang aku jumpa, bukan pasal partner atau duit tak cukup nak cover overheads, tapi camne nak kurangkan cukai.:)):))
 

PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
kalau klinik, loan boleh minta SME bank rasanya. selagi nama tak problem, memang sangat mudahla. seriusly, dr memang paling mudah nak buat loan.

client aku, 4tahun dah abis loan. ada lagi sorang, siap tanya lagi kenapa dia rasa dia takde duit. takut dia nak pakai duit klinik. camne nak rasa ada duit. dia ada OD 200k, tapi dah abis kambuh. OD kira dah tutup tanpa sengaja. aku suruh dia keluarkan duit dia, supaya biar jadi OD balik. beli rumah ke, masuk ASB ke, tabung haji ke. taknak plak.

aku rasa, dari industri tu sendiri ko dah faham dah pro and cons. yang jadi isu kat ko skrg ni, samaada buat sendiri atau partnership.

medical industry kat malaysia ni risk free. orang tetap akan gi klinik. aku rasa, 20k/month macam trlalu rendah. mungkin ko nak relaks sikit kot. katalah ko loan RM200k, int. 5% untuk 5 tahun. maknanya ko kena siapkan +-RM3.8k sebulan. dengan sewa shoplot dan gaji pekerja, +-RM8k. jadi, sebulan ko ada excess RM12k.

kalau ko skrg kat hospital, ko mungkin kenal mana2 medical suppliers. kalau kenal, diaorang ni boleh bagi credit terms untuk ubat.

ubat2 tu sendiri, ko boleh mark-up. in fact, kalau ko specialist, tak silap aku medical suppliers akan bagi ko komisen kalau ko rekomen ubat diaorang.

pasal dr dgn partners diaorang, aku takde lagilah client aku yang dr. amik partner. ramai yang nak jadi partner diaorang adalah. hehehehe.

Dr.ni yang jadi isu yang aku jumpa, bukan pasal partner atau duit tak cukup nak cover overheads, tapi camne nak kurangkan cukai.:)):))
wah thanks2. boleh aku tau ko kerja bahagian apa? macam tau selok belok jek.

target 20k/monthly tu untuk basic tx, aku just letak 20k monthly sebab tu penanda aras paling bawah.

so pada pandangan ko, lebih baik run sendiri kan?

cume bagi aku, bila ada partner yang betol2, selain dia jadi partner, dia boleh jadi mentor jugak. mentor dalam bisnes. tapi tu la, seperti member CG kita cakap, kalau aku ambil partner, aku hanya boleh rich, xboleh jadi king.

kalau aku bukak bisnes, tapi xboleh jadi king. xtercapai jugak matlamat. salah satu matlamat bisnes adalah menjadi bos.
 

putra1234

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2010
Messages
11,572
Reaction score
1,182
Points
191
wah thanks2. boleh aku tau ko kerja bahagian apa? macam tau selok belok jek.

target 20k/monthly tu untuk basic tx, aku just letak 20k monthly sebab tu penanda aras paling bawah.

so pada pandangan ko, lebih baik run sendiri kan?

cume bagi aku, bila ada partner yang betol2, selain dia jadi partner, dia boleh jadi mentor jugak. mentor dalam bisnes. tapi tu la, seperti member CG kita cakap, kalau aku ambil partner, aku hanya boleh rich, xboleh jadi king.

kalau aku bukak bisnes, tapi xboleh jadi king. xtercapai jugak matlamat. salah satu matlamat bisnes adalah menjadi bos.
aku tukang kira cukai dr.2 yang jadi client aku bro.:D

oklah, untuk tak pening, RM20k pun, aku rasa boleh hidup lagi.

betul bro. kalau hanya klinik, elok ko run sendiri je. pakai locum sekali sekala, bila ko nak cuti. kalau 20k, 1 staff dah cukup dah.

biasanya kalau ambik partner ni, bila group2 dr. nak buat medical centre atau hospital swasta. yang ni betul, modal memang besar. itupun, ada separate agmt sendiri. contoh, medical centre yang dr.2 dan investors jadi shareholder kat situ. modal nak kena besar, sebab nak buat hospital bagai. antara dr.dgn medical centre, walaupun ada share, medical centre hanya ambik berapa % management fee, walaupun dr. tu sendiri shareholders. itu berbaloila bro.

bro try buka sendiri dulu. kalau rasa tak boleh nak cover untuk 6bulan, baru bro buka untuk ambik partner.

medical ni, bukan bisnes yang perlu bisnes skil sangat bro. ini professional service. jadi, bisnes skil ni tak laku sangat. skil bro tu yang penting. skil lain, kena kenal2 balik kat mana2 company besar untuk ambik bro jadi panel. ni skil memujukla kot kat kengkawan yang jadi bos HR. ekekekeke. tapi tulah. jadi panel ni masalahnya duit sebulan nak nunggu.

bro nak buka ni klinik biasa ke specialist?
 

white shadow

Active Member
Joined
Mar 28, 2014
Messages
1,775
Reaction score
55
Points
30
kalau nak makan sorang baik loan je xyah pening.jatuh bangun ko sendiri x libat org

share partner ni nak pump modalpun walopon sedara.....x payahlah
 

jom

Active+ Member
Joined
Jun 18, 2012
Messages
2,633
Reaction score
89
Points
30
aku xtau nk run bisnes klinik tp aku harap makin ramai melayu islam berjaya..so gud luck bro..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register