Bukak bisnes klinik, antara Loan bank vs partnership?

CG Sponsors




PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
Salam warga Cg.

Aku nak mintak pendapat, sama ada pendapat profesional atau pendapat peribadi (mestilah logik) tentang tajuk di atas.

Situasi:
1. Sekiranya aku ingin buka bisnes klinik sendiri, adakah lebih baik aku loan dengan bank, atau menarik pelabur untuk pump duit?

penerangan:
1. sebagai rujukan, modal diperlukan dalam 200k.
2. mengikut pengalaman member2, sekurang-kurangnya memerlukan 3 bulan untuk klinik ni ada cashflow breakeven.
3. jika dah stable, kebanyakkan klinik sales boleh cecah 20k minimum.

pendapat peribadi aku tentang perkara dibincangkan:
1. secara peribadi, aku memilih untuk loa, kerana:
- loan ada insurans, partnership kalau fail jadi gaduh.
- loan ada max period aku bayar balik, partnership sampai bila2 aku bayar share diaorg.
- contoh jika aku loan 200k dengan interest 5%, mungkin aku kene bayar balik total 300k. mungkin dalam 3-4 tahun setel hutang. tapi dengan partership ni, aku seolah-olah berhutang selama-lamanya.
- jika share partner tu lagi besar, seolah2 klinik ni dia empunya.
- loan bank mungkin susah nak dapat, berbanding dengan modal dari partner.
- siapa ada pengetahuan tentang share atau profit sharing antara doktor dan sharepartner? adakah menguntungkan doktor dalam jangka masa panjang?
- bisnes klinik ni dia limit pada kudrat dan skill doktor. so pada pandangan aku, its drawdown to take a shareholder selain dari doktor juga. sebab professional ni dia sell service bukan sell barang. so ada berapa banyak modal pon, kita xboleh nak gandakan sekiranya hanya ada seorang doktor yang practice.


so, apa pandangan tuan2 CGrian? pandangan professional amat dialu-alukan. atau sekiranya ada pengalaman?
 
Sponsored Post

taqi5007

Active Member
Joined
Feb 9, 2009
Messages
1,302
Reaction score
4
Points
35
Sepupu aku doktor dan buka klinik sendiri sejak 2-3 tahun lepas.

Aku rasa, dia buat loan dan tidak buat patnership. Sales sebulan 70k juga la termasuk ubatan. Sekarang dah buka satu lagi cawangan klinik.
 

PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
Sepupu aku doktor dan buka klinik sendiri sejak 2-3 tahun lepas.

Aku rasa, dia buat loan dan tidak buat patnership. Sales sebulan 70k juga la termasuk ubatan. Sekarang dah buka satu lagi cawangan klinik.
thanks atas sharing. :)paid
 

PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
adakah persepsi aku betul atau salah? loan is better than partnership?
 

lantana

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2012
Messages
4,036
Reaction score
25
Points
30
Sebelum blh jawab soalan ni,ada beberapa soalan yg nak ditanya...

1. Sapa yg hold doctor license(maksudnya sapa yg kerja doktor)

2. Dah brapa lama jadi doctor

3. Plan utk buka as partnership business or milikan tunggal.
 

thetu5

Active Member
Joined
Nov 25, 2007
Messages
1,660
Reaction score
31
Points
30
Salam warga Cg.

Aku nak mintak pendapat, sama ada pendapat profesional atau pendapat peribadi (mestilah logik) tentang tajuk di atas.

Situasi:
1. Sekiranya aku ingin buka bisnes klinik sendiri, adakah lebih baik aku loan dengan bank, atau menarik pelabur untuk pump duit?

penerangan:
1. sebagai rujukan, modal diperlukan dalam 200k.
2. mengikut pengalaman member2, sekurang-kurangnya memerlukan 3 bulan untuk klinik ni ada cashflow breakeven.
3. jika dah stable, kebanyakkan klinik sales boleh cecah 20k minimum.

pendapat peribadi aku tentang perkara dibincangkan:
1. secara peribadi, aku memilih untuk loa, kerana:
- loan ada insurans, partnership kalau fail jadi gaduh.
- loan ada max period aku bayar balik, partnership sampai bila2 aku bayar share diaorg.
- contoh jika aku loan 200k dengan interest 5%, mungkin aku kene bayar balik total 300k. mungkin dalam 3-4 tahun setel hutang. tapi dengan partership ni, aku seolah-olah berhutang selama-lamanya.
- jika share partner tu lagi besar, seolah2 klinik ni dia empunya.
- loan bank mungkin susah nak dapat, berbanding dengan modal dari partner.
- siapa ada pengetahuan tentang share atau profit sharing antara doktor dan sharepartner? adakah menguntungkan doktor dalam jangka masa panjang?
- bisnes klinik ni dia limit pada kudrat dan skill doktor. so pada pandangan aku, its drawdown to take a shareholder selain dari doktor juga. sebab professional ni dia sell service bukan sell barang. so ada berapa banyak modal pon, kita xboleh nak gandakan sekiranya hanya ada seorang doktor yang practice.


so, apa pandangan tuan2 CGrian? pandangan professional amat dialu-alukan. atau sekiranya ada pengalaman?
loan better than partner bro..pglmn mndewasakan aku..biar berhutang dgn bank xsakit kpla, dari ko berurusan ngn partner sudahnya dgn duit2 ko lebur..lg skit jiwa..
 

PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
loan better than partner bro..pglmn mndewasakan aku..biar berhutang dgn bank xsakit kpla, dari ko berurusan ngn partner sudahnya dgn duit2 ko lebur..lg skit jiwa..
part awal tu aku setuju, part akhir tu, aku rasa 100% duit partner. aku run aje. tapi longterm, aku kerja membayar share jek la. berbeza dengan loan, ada certain period kita habis hutang
 

PedangSetiawan

Super Active Member
Joined
May 14, 2010
Messages
8,699
Reaction score
93
Points
70
Sebelum blh jawab soalan ni,ada beberapa soalan yg nak ditanya...

1. Sapa yg hold doctor license(maksudnya sapa yg kerja doktor)

2. Dah brapa lama jadi doctor

3. Plan utk buka as partnership business or milikan tunggal.
1. aku

2. 5 tahun

3. xsure bab ni, mungkin milikan tunggal dengan share kira belakang. sebab yang nak fund ni sedara jugak.

idea ni baru timbul, so tiada lagi perbincangan lebih lanjut.
 

balang

Super Active Member
Joined
Aug 28, 2009
Messages
7,462
Reaction score
85
Points
80
based experienced, loan is best method, pasal duit ni anak bapak pun leh hala senapang kat kepala...
 

balang

Super Active Member
Joined
Aug 28, 2009
Messages
7,462
Reaction score
85
Points
80
tapi partnership ni bagus kalau bro takde kepakaran in running a business for 1st timer, tapi WAJIB ada kontrak between shareholder untuk term n condition and contract period and busines handover after contract ended , tapi kalau bro setakat nak duit saja buat pump modal...better buat loan...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register