` Buka Kedai Jual Motosikal? - UPDATE Putra Bikers

CG Sponsors




Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,686
Reaction score
168
Points
48
dulu aku pun pernah terpikir jgk knapala xde melayu buka kedai jual moto,semua cha ya nun je..padahal majoriti penguna motorsikal melayu,bangsa dia x smua mau pakai motor.

agaknye susah la kot nk amik stok motor ke,ada tangan2 ghaib ke x bg bangsa lain bisnes motor ni?
cina angkat stok hutang. melayu angkat stok kena bayar cash. yang hutang tu dapat harga RM 0.50sen. melayu angkat stok dapat RM 1 . belum jual lagi dah rugi.:))

tapi xpe. bende ni kalau anggap "niaga" mmg la rugi. kalau di anggap "perang" atau "jihad" kau tengok hasil dia macam mana.
 
Sponsored Post

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,686
Reaction score
168
Points
48
nmpk mcm tak laku kdai moto ni,tp dgn kdai moto ni la bapak member aku sare die msuk U tnpe JPA or ptptn,U plak bukn uitm or U mane2 yng murah,UM,U awam yng pling mahal kat mlaysia ni,bapak die siap pkai fortuner,mak die pkai rush,aku pon tak tau cm ne die blay kaye giler babing cm tu dgn hanye mnjual moto shaje...jom bncng...

*yng aku tau stok moto bapak die amik kat perak,mmg murah...kat mane?aku pon tak tau...maybe orng perak blay share info skit sbnyk
jual motor untung tak tinggi. tapi pengguna ramai. biz jual moto ni dia berkait kait. mana yang beli motor baru pun untung. mana yang beli motor baru kat kedai lain tapi mai nak renew insuran pun untung. kalau datang pakcik nak repair moto sstwo pun untung jugak.
 

momoque

Legendary Member
Joined
Dec 26, 2011
Messages
10,887
Reaction score
330
Points
141
Kt permas 1 ni ade kedai muto melayu

Amirul motor

Tp melayu ramai lg suke pi kedai muto cina

Ape nk jd la
 

stuck

Active+ Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
4,131
Reaction score
161
Points
33
x blh nk ckp sebab benda ni dh mmg monopoli diorg sama la mcm aku jual hp,

nak x nak mmg x blh lari ambil stok pd supplier cina jgk mana ada melayu buat biz hp modal besar kot
 

userun

Super Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
6,405
Reaction score
75
Points
80
adeh..biz nie ak ada tpikir utk buat.. tp, modal bsr..

sbb, mase ak duk kedah, ak perhatikan kdi milik cha ya nun alif..
mmg tersohor la di kedah, bdk kedah taw la kot..
d segenap daerah ada branch n pusat servis dia sndri..

ape yg menarik bg ak dia ada buat utk byr ansuran mcm 'singer' la gi tu n ada pusat servis(ala2 SC kereta dah)..haha..

ak masa stdy dikedah beli motor dgn cmpny nie gak, cash la..
x suka utang2..

tp, amik plat negeri sendiri..huhu

mmg rmi yg buat ansuran, sbb 2/3 kali ak duk p urusan sane, mmg adelah..
tgk dokumen pun tersusun byk, sistem pengurusan pun ok..

insyaAllah, ak mulakan dgn biz len dulu, sbgi kmpul modal..
Bagitau la Chin Hin Jitra. Chin Hin ni start jual motor di Jitra. Pekan Changlon tu naik sebab dia la, p buka Cmart kat pekan tu. Bandar Arau pun naik sebab ada cmart di situ.
 

userun

Super Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
6,405
Reaction score
75
Points
80
Pembekal dua jenama motorsikal di Malaysia ni pun depa punya, yamaha dan honda ( Hong Leong dan Boon Siew)
 

joee

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,690
Reaction score
944
Points
161
tu la kan..mmg terfikir lama dh..majoriti yg naik moto org melayu jer..dr sekolah smp la yg dh pencen..
tp majoriti 90% kedai moto milik cina..takde ke melayu2 kaya yg sngup buka bisnes kedai moto..
untuk untung geli2 jadi laa..supaya tak didominasi oleh kaum lain saja..

dulu aku pun pernah terpikir jgk knapala xde melayu buka kedai jual moto,semua cha ya nun je..padahal majoriti penguna motorsikal melayu,bangsa dia x smua mau pakai motor.

agaknye susah la kot nk amik stok motor ke,ada tangan2 ghaib ke x bg bangsa lain bisnes motor ni?
 

abdul_ir

Super Active Member
Joined
Mar 26, 2009
Messages
6,738
Reaction score
37
Points
70
Actually nak buat business moto ni.. Semua org boleh..

Caranya.. start beli direct owner moto sekenhen.. Bargain betul2.. harga cun terus angkat..

Pastu jual harga market.. Yg penting jual cash dulu.. Pastu repeat proses tu.. Start drpd sebiji moto.. Untng tambah moto lg.. Sampai ada byk moto.. Baru cari kedai.

Dah cashflow strong.. Baru juai moto baru..

Camtu je..

Pastu konsep business..

Ada byk juga salah faham yg aku baca melibatkan bangsa lain..

Bila business ni.. Semua atas pdg yg samarata.. Cina ka melayu ka india adalah sama. Apa yg membezakan kita semua adalah cashflow.. Aliran tunai..

Cina dpt survive sebab diaorg jaga cashflow.. Mitos cina hebat.. Cina spesel .. Tu semua bs.. diaorg pun ramai yg kecundang.


So pesanan aku utk org yg nak start business jual moto.

1. Standby cash dlm beberapa ribu utk start up.. Contoh rm6k
2. Beli moto direct owner.. Bargain price..
3. Jual harga market..
4. Register sebagai agen insurans general.. So dpt kamsen
5. Repeat step 2 -3

Pastikan cashflow tak tercekik.. Business is about cashflow.. Jaga nama baik kompeni.. Amanah dlm perniagaan..

Insyaallah 5-6thn anda akan jadi taikun.
process tukar nama camne boss.. gantung ke..

share sikit boss
 

userun

Super Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
6,405
Reaction score
75
Points
80
kita tak boleh ke pangkah Boon Siew untuk bawa masuk motosikal Honda? berlagak sangat tak mau bawa masuk RS150 V2
 
Sponsored Post
Top
Log in Register