` Buka Kedai Jual Motosikal? - UPDATE Putra Bikers

CG Sponsors




zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
nmpk mcm tak laku kdai moto ni,tp dgn kdai moto ni la bapak member aku sare die msuk U tnpe JPA or ptptn,U plak bukn uitm or U mane2 yng murah,UM,U awam yng pling mahal kat mlaysia ni,bapak die siap pkai fortuner,mak die pkai rush,aku pon tak tau cm ne die blay kaye giler babing cm tu dgn hanye mnjual moto shaje...jom bncng...

*yng aku tau stok moto bapak die amik kat perak,mmg murah...kat mane?aku pon tak tau...maybe orng perak blay share info skit sbnyk
biaslah klau non zero payment lagi murah .tapi kiralah bepa ansuran dgn bayar tu...ermm boleh tmmbh sebiji moto...:-?:-?
 
Sponsored Post

fireshuffler94

Junior Member
Joined
Dec 25, 2010
Messages
73
Reaction score
0
Points
6
jap2,nak tanye siket..lau kite nak jual moto,trus pegi kilang dia ke? ckap nak bape bijik..pastubyar..ke kne pgi ofis,daftar bagai?
 

abdul_ir

Super Active Member
Joined
Mar 26, 2009
Messages
6,738
Reaction score
37
Points
70
ape proses nak jual motor secara hutang?

kes2 hutang nak setel?
 

ujangno

Fun Poster
Joined
Nov 27, 2008
Messages
141
Reaction score
0
Points
10
perbincngan ini masih aktif lagi ke? sapa2 yg thu pasal ini tolong update..gua rasa minat lah nak buka kedai motor ini:)
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,744
Reaction score
1,527
Points
191
Actually nak buat business moto ni.. Semua org boleh..

Caranya.. start beli direct owner moto sekenhen.. Bargain betul2.. harga cun terus angkat..

Pastu jual harga market.. Yg penting jual cash dulu.. Pastu repeat proses tu.. Start drpd sebiji moto.. Untng tambah moto lg.. Sampai ada byk moto.. Baru cari kedai.

Dah cashflow strong.. Baru juai moto baru..

Camtu je..

Pastu konsep business..

Ada byk juga salah faham yg aku baca melibatkan bangsa lain..

Bila business ni.. Semua atas pdg yg samarata.. Cina ka melayu ka india adalah sama. Apa yg membezakan kita semua adalah cashflow.. Aliran tunai..

Cina dpt survive sebab diaorg jaga cashflow.. Mitos cina hebat.. Cina spesel .. Tu semua bs.. diaorg pun ramai yg kecundang.


So pesanan aku utk org yg nak start business jual moto.

1. Standby cash dlm beberapa ribu utk start up.. Contoh rm6k
2. Beli moto direct owner.. Bargain price..
3. Jual harga market..
4. Register sebagai agen insurans general.. So dpt kamsen
5. Repeat step 2 -3

Pastikan cashflow tak tercekik.. Business is about cashflow.. Jaga nama baik kompeni.. Amanah dlm perniagaan..

Insyaallah 5-6thn anda akan jadi taikun.
 

kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Apr 18, 2010
Messages
37,128
Reaction score
2,601
Points
206
putra bikes ni ada lagi ke?
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,803
Reaction score
310
Points
91
adeh..biz nie ak ada tpikir utk buat.. tp, modal bsr..

sbb, mase ak duk kedah, ak perhatikan kdi milik cha ya nun alif..
mmg tersohor la di kedah, bdk kedah taw la kot..
d segenap daerah ada branch n pusat servis dia sndri..

ape yg menarik bg ak dia ada buat utk byr ansuran mcm 'singer' la gi tu n ada pusat servis(ala2 SC kereta dah)..haha..

ak masa stdy dikedah beli motor dgn cmpny nie gak, cash la..
x suka utang2..

tp, amik plat negeri sendiri..huhu

mmg rmi yg buat ansuran, sbb 2/3 kali ak duk p urusan sane, mmg adelah..
tgk dokumen pun tersusun byk, sistem pengurusan pun ok..

insyaAllah, ak mulakan dgn biz len dulu, sbgi kmpul modal..
chin hin motor le tu
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,803
Reaction score
310
Points
91
dulu aku pun pernah terpikir jgk knapala xde melayu buka kedai jual moto,semua cha ya nun je..padahal majoriti penguna motorsikal melayu,bangsa dia x smua mau pakai motor.

agaknye susah la kot nk amik stok motor ke,ada tangan2 ghaib ke x bg bangsa lain bisnes motor ni?
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,652
Reaction score
615
Points
126
lepas kena gst ramai kedai motor gulung tikar atau tutup cawangan.
kedai spare part sekarang sudah siap ada servis repair motor
harga motor baru bergantung pada tokey kedai mahu sales atau mahu untung.
harga motor terpakai bergantung pada tokey kedai mahu sales atau mahu untung.
biasanya kalau motor second murah motor baru pun murah dari kedai lain.
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,279
Reaction score
1,542
Points
201
nak buka kedai tau bengkel ni.. tauke kene jadi pekerja gak.. klu ape2 jadi x ya amik staff still tauke leh buat keje leh kurangkan kos..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register