BTC USD 63,258.7 Gold USD 1,804.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bubble Drink >>> Minuman Ini Bahaya!

zanaa

Active+ Member
Joined
Jul 25, 2012
Messages
3,092
Reaction score
415
Points
41
170204_bubble-drink_663_382.jpg


is


KL Mendengar hasil penelitian University Hospital Aachen Jerman, mungkin membuat kita tidak lagi tergoda dengan segarnya bubble tea atau bubble drink. Bebola lembut yang menjadi daya pikat minuman ini dilaporkan mengandungi senyawa kimia pembangkit penyait barah.

Tidak hanya senyawa karsinogen biphenyls aspolychlorinated, materi kimia berbahaya lainnya juga terkandung: styrene, acetophenone, dan brominated. "Semua bahan itu seharusnya tidak ada dalam makanan," kata pengkaji, Manfred Moller, kepada akhbar Jerman, The Local.

PCB terbukti menimbulkan efek merugikan kesihatan. Menjadi biang keladi pertumbuhan sel-sel barah, gangguan sistem kekebalan tubuh, gangguan sistem reproduksi, kerosakan sistem saraf, dan kekacauan sistem endokrin.

Styrene tidak kalah bahayanya. Senyawa kimia yang banyak dimanfaatkan untuk bahan baku getah sintetis, stereofoam, pelapis kertas, dan plastik ini terbukti menyimpan efek karsinogen dan racun yang memicu gangguan pada ginjal, sistem pencernaan, dan saluran pernafasan.

Acetophenone yang merupakan senyawa aromatik keton inipun memiliki efek serupa. Hasil riset ahli zat holistik, Michelle Schoffro, menyebut senyawa kimia tersebut berpotensi membangkitkan barah, kerosakan pembuluh darah, dan gangguan saraf otak jika terhirup.

Sementara efek brominated tidak separah tiga senyawa kimia lain. Bahan aditif yang banyak digunakan dalam produk minuman ringan ini rentan memicu gangguan kesihatan seperti tremor, hilangnya memori, dan sakit kepala. Itu terjadi ketika asupan melebihi batas. Efek lain yang menjadi sorotan dalam penelitian itu adalah risiko tersedak. Terutama di kalangan kanak-kanak.

Menghisapnya melalui sedotan besar, bebola kenyal itu masuk ke saluran pernapasan dan paru-paru. Atas semua itu, otoriti kesihatan Jerman itu, mulai memperingatkan masyarakat untuk menghindari produk minuman tersebut. Bimbng atas informasi ini adalah wajar. Minuman asal Taiwan itu begitu mudah kita jumpai di kedai-kedai minuman, terutamanya di Indonesia, beberaapa negara Asia dan menjelajahi seluruh dunia.


MAAF >>> INFO DLM BAHASA INDONESIA (rasanya)

sumber: http://www.ibnuhasyim.com/2012/09/bubble-drink-minuman-ini-berbahaya.html

p/s: Kalau bahaya so KKM pls ambil perhatian yaaa! :-?
 
Last edited:
Sponsored Post

WMComm

CG Top Poster Club
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,845
Reaction score
95
Points
120
baru nak layan chatime dah bahaya..layan cendol je la lepas ni. :p
 

zanaa

Active+ Member
Joined
Jul 25, 2012
Messages
3,092
Reaction score
415
Points
41
just info... kalau nak chatime lepas baca info nih pon leh... beli byk2 ckit :))
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,414
Reaction score
804
Points
126
bekas makanan polisterin KKM tak mahu haramkan, lagi natang ni.

kesihatan adalah perniagaan.
 

putrazan

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
3,359
Reaction score
10
Points
25
tu buble drink yg ngara sana.. bukan kajian menyeluruh..
tapi KKM msti amik tindakan lah jgak utk buktikan isu ni...
 

AdsMsia

Active+ Member
Joined
Mar 13, 2011
Messages
4,652
Reaction score
20
Points
25
wooo ice blog ni
sedap... chatime lom pernah rasa

bubble tu aku ingatkan cincau ha ha ha
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register