BTC USD 48,077.0 Gold USD 1,754.03
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Buat Banner Guna Photoshop

esham75

Junior Member
Joined
Feb 9, 2008
Messages
94
Reaction score
0
Points
6
salam untuk semua,
aku bukan pandai sangat dgn photoshop ni,adere sape yang boleh tolong ajarkan nak buat banner macam bwh ni guna PS cs2?
boleh bg cara2 nya satu persatu.............sy tak arif sgt

Baner_Ramadhan%201.jpg
 
Sponsored Post

qreemall

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2008
Messages
19,645
Reaction score
54
Points
120
salam untuk semua,
aku bukan pandai sangat dgn photoshop ni,adere sape yang boleh tolong ajarkan nak buat banner macam bwh ni guna PS cs2?
boleh bg cara2 nya satu persatu.............sy tak arif sgt

Baner_Ramadhan%201.jpg

tu ikut kreativiti gak tuh....
:):):):):):):):):)
 

mattop

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Mar 20, 2007
Messages
12,396
Reaction score
10
Points
115
memerlukan kemahiran yg agak tinggi... :D
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,259
Reaction score
861
Points
176
untuk buAT banner memerlukan ram yang besar dan graphic card yang tinggi.... dari segi artistik dan teknikal anda perlu belajar... cari ebook yang berkaitan...
 

fnd75

Active Member
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
ade sesape yg boleh tolong esham??? ebook free ke? tutorial online ke?? aku pun nak belajar jugak. meh kita kongsi ilmu
 

fnd75

Active Member
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
takde org nk tolon ker...??? :)

takpe, kita start dari:-

1. klik File-->New kat Photoshop tu

2. pilih saiz yg dikehendaki (cth - width: 500 / height: 200), yg lain2 tu boleh ingnore aje.. then klik ok

3. kalo nak resize image/canva boleh gi Image-->Image Size/ Canvas Size & masukkan nilai baru dlm kotak dialog (untick Constrain Proportion utk elakkan autoresize)

4. pastikan anda dah ada siap2 imej yg nak dimasukkan dlm banner tu. perlu diingatkan bhw setiap gambar, teks, dll mesti dianggap sbg satu objek kerana akan memudahkan kerja mengedit nnt.

5. mulakan dgn create layer (setiap objek mesti pakai satu layer) Layer-->New atau shift+ctrl+n

6. bersambung nnt / atau ada yg tambah... silakan :)
 

ninja_pedang

Fun Poster
Joined
Jul 30, 2008
Messages
185
Reaction score
0
Points
10
aku ade tournament bowling bulan 12 nnt..
family nyer tournament...
sbg salah sorang ajk, aku nk kne buat banner gak...

so, bole la aku blaja gak..

p/s: kalo sesape tau kt mane nk buat banner murah, bgtau aku eh..
sori..kalo offtopic...aku taktau nk buat atau nk beli
 

jaih

Super Active Member
Joined
Jan 14, 2006
Messages
9,979
Reaction score
453
Points
91
kalau aku tgk cth neh mmg buat layer by layer laa...mmg remeh arr sket keja...lainla kalau pic diaorg tuh yg belah kiri n kanan dah siap2 ada 3 pic dlm satu file jpg ..mmg senang laa sket..kalu tgk contoh tuh..utk background dia pakai gradient..n utk gambar bendera tuh dia main kat opacity..n utk gambar aku rasa pakai layer mask kot huhuhu..pendapat aku yg noobiee

dah pro guna layer mmg seronok huhuh...abeh pic ko nak tindih hahaha
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register