BTC USD 49,429.8 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Britain bimbang peluru berpandu paling laju Iran

eboss

CG Hardcore
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
TEHERAN - Pihak berkuasa Iran semalam berjaya menguji sebuah peluru berpandu jarak sederhana yang didakwa paling pantas dalam kelasnya dan mampu mencapai sasaran di Israel.

Ujian peluru berpandu Sejil 2 itu mencetuskan reaksi antarabangsa semasa kuasa-kuasa besar dunia menimbang mahu mengenakan sekatan terhadap Iran berhubung program pengayaan uranium.

"Ia telah mengenai sasaran yang ditetapkan," lapor sebuah stesen televisyen di negara itu di sini semalam tanpa memberikan sebarang ulasan lanjut.

Iran mendakwa Sejil dua mampu merentasi jarak sejauh 2,000 kilometer.

Jarak itu merangkumi Israel, kebanyakan negara Arab dan sebahagian Eropah.

Menteri Pertahanan Iran, Ahmad Vahidi berkata, versi Sejil yang terbaru itu amat sukar untuk dimusnahkan oleh pihak musuh kerana ia bergerak amat laju.

Sementara itu, Perdana Menteri Britain, Gordon Brown berkata, ujian tersebut mencetuskan satu kebimbangan yang serius. - AFP
 
Sponsored Post

syah99

Super Active Member
Messages
6,069
Joined
Sep 22, 2006
Messages
6,069
Reaction score
63
Points
70
aku tak faham kenapa western takut sgt dgn Iran.
Iran bukan negara aggressor.
takde lg dlm sejarah Iran menyerang negara jiran,
tak mcm Iraq, Britain & USA yg mmg terkenal menyerang negara yg berdaulat.
 

aidiryatim

Legendary Member
Messages
14,011
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
tahniah iran...kasi gerun sama kuasa dunia lain
 

AjuL

Super Active Member
Messages
9,046
Paid Membership
Joined
Jul 2, 2009
Messages
9,046
Reaction score
173
Points
73
iran negara orang2 yg genius...sekali diaorang naik menuntut keadilan..haah...gigil dah ..:))
 

nazwa69.net

Super Active Member
Messages
5,729
Joined
Feb 20, 2007
Messages
5,729
Reaction score
61
Points
75
hah.. amik ko.... kasi jatuh 1-2 biji kat israil tu... buat test..
 

Acidrein

Fun Poster
Messages
147
Joined
Aug 10, 2009
Messages
147
Reaction score
0
Points
10
teman memang respek kat iran ni , berani . Pemimpin yg tak pernah gentar dgn ugutan/ sekatan antara bangsa ..US pon tak berani nak usik lebih2 .. takat israel tu no hal htr sebijik je roket tu settle semua .
 

ari

Fun Poster
Messages
672
Joined
Jan 28, 2009
Messages
672
Reaction score
0
Points
15
Tahniah...aku tumpang berbangga negara islam ada kekuatan macamni, kalau tak memang kena tindas je memanjang. Takpe ,teruskan usaha , diorang sekarang pun bukan berani sebenarnya nak serang...fikir ratus sekali. Kalau boleh halakan terus ke israel...kasi lenyap dari peta dunia.
 

kizuro

Active+ Member
Messages
3,795
Joined
May 11, 2008
Messages
3,795
Reaction score
2
Points
25
Try je aim kat Israel tu...ape de hal...hahaha
 

akuslamberjer

Super Active Member
Messages
5,287
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,287
Reaction score
103
Points
73
Tahniah Iran..

Offtopic sket..

Hehe tak silap aku Iran ni majoriti Syiah.. apa komen orang2 yang anti syiah dalam isu ni.. :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register