Bonsai Thread CariGold

CG Sponsors




aeolian

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
3,207
Reaction score
121
Points
48
salam warga CG semua,

dalam percubaan untuk jadi manusia yang normal, saya cuba menceburi hobi bonsai, kerana hobi bonsai ni santai, berseni dan boleh dijual.

tapi ia perlukan minat yang mendalam, jika tidak pokok bonsai kita akan mati. harap hobi baru saya ni bukan hangat2 tahi ayam.

diminta otai2 bonsai atau sapa2 yang ingin mencuba hobi purba ni singgah di thread ni.

semoga hobi bonsai ni berbaloi buat kita semua.

11ba8eafe7f83aa916481d90e9114c72.jpg
 
Last edited:
Sponsored Post

aeolian

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
3,207
Reaction score
121
Points
48
sebagai permulaan saya dah order benih pokok japanese white sprune pine.

harga tak sampai rm10 je termasuk shipping. bila dah tumbuh nanti saya update.

kalau saya dah tak post sini maknanya hangat2 tahi ayam atau saya meninggal (mohon dijauhkan).
 

Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
19,581
Reaction score
1,554
Points
201
sebagai permulaan saya dah order benih pokok japanese white sprune pine.

harga tak sampai rm10 je termasuk shipping. bila dah tumbuh nanti saya update.

kalau saya dah tak post sini maknanya hangat2 tahi ayam atau saya meninggal (mohon dijauhkan).
kat mana order...dan benihnya tanam dan tumbuh terus jadi bonsai pendek ke?
 

aeolian

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
3,207
Reaction score
121
Points
48
kat mana order...dan benihnya tanam dan tumbuh terus jadi bonsai pendek ke?
order kat shopee je bos, dia pakai benih biasa je kalo tak silap, maknanya kalau tanam atas tanah dia tumbuh macam pokok biasa, kalau pokok jenis tinggi maka tinggi lah pokok nya.

kalau tanam dalam pasu bonsai ia akan ikut size pasu, kalu pasu kecik maka kecik la pokok kita.

segala jenis pokok boleh dibuat jadi pokok bonsai ikut citarasa kita.

dan untuk membentuk pokok bonsai ikut citarasa dan seni kita sendiri, kena lilit pokok guna dia punya dawai dan kena cantas sikit2 ikut citarasa.
 
Last edited:

Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
19,581
Reaction score
1,554
Points
201
order kat shopee je bos, dia pakai benih biasa je kalo tak silap, maknanya kalau tanam atas tanah dia tumbuh macam pokok biasa, kalau pokok jenis tinggi maka tinggi lah pokok nya.

kalau tanam dalam pasu bonsai ia akan ikut size pasu, kalu pasu kecik maka kecik la pokok kita.

segala jenis pokok boleh dibuat jadi pokok bonsai ikut citarasa kita.
berapa lama masa ambil masa tumbuh...
 

aeolian

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
3,207
Reaction score
121
Points
48
dah order benih kat shopee, pokok pilihan saya adalah juniper, podocarpus, spruce.

tanah pun dah beli akadama, pumice dan lava rock, baja pun ada beli, tanah biasa pun nak cuba.

pasu fabric pun ada beli nak try ok ke tak, nak try guna pasu plastik jugak.

buat pasu guna botol air mineral pun nak try guna jugak, nak tengok apa bezanya nanti.
 

aeolian

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
3,207
Reaction score
121
Points
48
setelah belajar pasal bonsai di masa lapang, pokok juniper shimpaku adalah yang paling popular dibuat bonsai di dunia.

kalu di malaysia, pokok cucur atap jadi pilihan penggiat bonsai melayu, tapi cara penjagaan pokok cucur atap nampak macam paling susah setakat ni.
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register