Bolehkah Ayah Jual Rumah Dekat Anak Kandung?

CG Sponsors




Sponsored Post

satsepit

Active+ Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
3,690
Reaction score
181
Points
33
loan tak lepas kot..

lagikan nak jual kpd diri sendiri (refinance) pun bank kasi inikan pulak jual kpd org lain
 

wong_fei_hung

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2011
Messages
2,897
Reaction score
40
Points
45
ada tunggakan tak boleh jual melainkan,

Buat perjanjian, yg anak byr yg tertunggak dan terus buat SnP baru. Aku dulu pernah beli rumah yg ada masalah tunggakan ini tapi cara kejam sikit tetapi menyelamatkan owner.

Aku suruh dia jual jumlah dalam jumlah outstanding balance, total O/Balance RM70K. harga market RM110k. tertunggak hampir 1 tahun mcm tu. byr rongak rongak. so aku settlekan yg tertunggak dahulu, semua payment melalui lawyer. After dah clear, aku byr remaining balance, dan terus sign SnP. aku byr cash.

Then, aku ckp, aku sewakan kat dia, murah sikit. Bulanan dia masa tu RM400.00 (mcm tu lah) so aku sewakan dia RM350.00 (discount) sbb rumah kos rendah. so tak payah pening pening nak cari penyewa. Last dia pindah dan aku sewakan up sikit RM550 sbb ada renivation.
 

tsf

Active+ Member
Joined
Jun 30, 2010
Messages
3,351
Reaction score
35
Points
30
boleh takde masalah janji anak layak buat loan
 

art_director

Active+ Member
Joined
Jan 20, 2008
Messages
3,479
Reaction score
101
Points
43
Tunggakkan = loan yg gagal dibayarkan?

Balance hutang tidak termasuk tunggakkan berapa pulak?
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,446
Reaction score
20
Points
35
Status Rumah Ayah:

Ada tunggakkan 70k dekat loan gov

dah tanya 2 bank. dua dua kata ayah tak boleh jual dekat anak kandung.
jual dekat orang lain boleh takda masalah.

nilai semasa rumah 200k++
nak buat loan dalam 100k jer...

boleh sapa2 share pengalaman atau pandangan atau info mana2 bank boleh buat loan?
tunggakan ke balance yang belum habis bayar ni?
 

Penbiru

Legendary Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
18,981
Reaction score
1,364
Points
201
aku rasa issue dia tunggakan 70k dgn loan gomen tu kot, kena tnya bank status umah tu skg, dan bagaimana process utk membolehkan TT menjadi pembeli,

kalau dia jual kat anak guna loan bank..mesti harga lagi tinggi dari loan dulu...so dapat duit boleh leh settle tunggakan tu
 

jagajaga

Active Member
Joined
Jul 7, 2009
Messages
1,346
Reaction score
51
Points
30
Boleh eh buat mcm ni
Seolah-olah buat personal loan la ni
Tp rate care kira loan rumah
Untung jugak
 
Sponsored Post
Top
Log in Register