BTC USD 39,957.3 Gold USD 1,828.37
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bolehkah 2 OS dibuat iaitu Windows 7 dengan Windows XP?

kj7477

Fun Poster
Joined
Jan 17, 2009
Messages
135
Reaction score
0
Points
10
Mohon bantuan daripada pakar-pakar PC di CG bagi memberi bantuan kepada permasalahan ini.

1) Bolehkan 2 OS dibuat (Windows 7 dengan Windows XP) kerana sebelum ini hanya pernah dibuat 2 OS bagi Windows XP dengan Windows 98. Soalan ini pernah diutarakan kepada kedai-kedai komputer yang mengatakan boleh dibuat, tetapi apabila CPU diberikan, berkata pula tidak dapat dibuat atas alasan Windows 7 tidak support Windows XP untuk dijadikan pasangan OS (Berlagak pandai @ terlebih pandai?)

Terima kasih.
 
Sponsored Post

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
21,636
Reaction score
2,207
Points
206
kalo nak buat, guna 2 partition
1st install win7 dulu kemudian baru win xp

kalo nak buat virtual pc lak
win 7 mesti atas win 7 pro ke atas

ps: aku xpenah test praktikalnye
ikut teori mcm tu la
 

kj7477

Fun Poster
Joined
Jan 17, 2009
Messages
135
Reaction score
0
Points
10
kalo nak buat, guna 2 partition
1st install win7 dulu kemudian baru win xp

kalo nak buat virtual pc lak
win 7 mesti atas win 7 pro ke atas

ps: aku xpenah test praktikalnye
ikut teori mcm tu la

Secara teorinyer, memang betul sepetimana yang tuan cakapkan. Praktisnyer, dah hantar ke kedai dan cakap tidak boleh buat kerana Win7 x support driver WinXP (Ni org kedai cakap setelah cubaan membuat 2 OS gagal)...

Ader lagi ker otai-otai PC lain nak bagi pendapat?
 

haniez

Active Member
Joined
Feb 21, 2009
Messages
1,624
Reaction score
14
Points
25
x yah la sampai nk install 2 os....ko install jek Windows 7,pastu g dload xp mode....bleh pkai 2 os dlm 1 pc....
 

lelakigila

Active+ Member
Joined
Jul 11, 2008
Messages
2,543
Reaction score
24
Points
35
Secara teorinyer, memang betul sepetimana yang tuan cakapkan. Praktisnyer, dah hantar ke kedai dan cakap tidak boleh buat kerana Win7 x support driver WinXP (Ni org kedai cakap setelah cubaan membuat 2 OS gagal)...

Ader lagi ker otai-otai PC lain nak bagi pendapat?

Aik?
Kedai tu nak install dua2 OS sekali kot? :eek: :eek: :eek:
Apa kaitan dengan driver? :-?
Buat sendiri jer, Google "How to install win7 with winxp".
 

untitoxin

Active Member
Joined
Feb 8, 2009
Messages
1,936
Reaction score
97
Points
30
ak suggest bro wt bootable OS from CD je la...jimat HDD ... ;]
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
21,636
Reaction score
2,207
Points
206
Secara teorinyer, memang betul sepetimana yang tuan cakapkan. Praktisnyer, dah hantar ke kedai dan cakap tidak boleh buat kerana Win7 x support driver WinXP (Ni org kedai cakap setelah cubaan membuat 2 OS gagal)...

Ader lagi ker otai-otai PC lain nak bagi pendapat?

mmg la driver xsupport bro

driver xp untuk xp
driver win7 tuk win7

kene instal ikut os la
 

kj7477

Fun Poster
Joined
Jan 17, 2009
Messages
135
Reaction score
0
Points
10
x yah la sampai nk install 2 os....ko install jek Windows 7,pastu g dload xp mode....bleh pkai 2 os dlm 1 pc....

Idea yang menarik dan dah google tadi. Cumernyer sekiranya Win7 yang digunakan adalah yang 'pirate' punyer, boleh bawa aper2 implikasi x kepada komputer? Sebagai contoh, kalau window pirate yang tersilap update, akan appear 'software not genuine'. Jadinyer, jika install XP mode, boleh detect x window kiter 2 genuine ker x?
 

faridsylar

Active+ Member
Joined
Jan 25, 2008
Messages
3,091
Reaction score
27
Points
30
win7 serba lengkap~ dia support driver semua OS windows
 

syayzr

Active Member
Joined
Sep 7, 2009
Messages
1,654
Reaction score
79
Points
40
aku cam blurr jap soklan ko....ayat bg detail sket bro...nk pki 2 os dlm 1 pc??

satu win 7, satu lg win xp??

aku wat cmni, default aku win 7, secondary win xp (ntuk men game)...

format win 7 dlu, pastu br install xp...

kne setting lak ntuk mase boot kuar option nk gune win 7 @ win xp...

aku wat leh je...cam bese format msuk bios, cd sume, set partition ngn size...

klu bkn yg ni ko mksudkan sori r...aku just paham pertanyaan yg ko nk cam wat cmni je...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register