Boleh tak bagi review pasal honda civic FC 1.8 s?

CG Sponsors




FaizMr

Freshie
Joined
Aug 5, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
Salam semua..

Aku baru sebulan je pakai civic 1.8 ni. Asalnya target keter honda city 2020. Tp lmbt sgt kluar.
So.. Aku ada 1 soklan nk tnya..
Kalau aku tmbh spoiler blkg terjejas tak waranty..
 
Sponsored Post

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,805
Reaction score
165
Points
73
Salam semua..

Aku baru sebulan je pakai civic 1.8 ni. Asalnya target keter honda city 2020. Tp lmbt sgt kluar.
So.. Aku ada 1 soklan nk tnya..
Kalau aku tmbh spoiler blkg terjejas tak waranty..
Ade kes, bonet kete masuk air..
Kalau nak cek senang je..bukak tempat spare tayar..kalau ade, maknenye adela sipping air masuk tu..padahal kete standard pulak tu

Kalau pakai spoiler luar, drill pulak tu, honda akan salah kan ko sebab drill bonet belakang tu..depa akan put the blame sebab drill air masuk dalam..
 

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,805
Reaction score
165
Points
73
Aku pun bukan jenis bawak membabi buta..

Pernah paling laju aku pijak sampai 190, tu pun sebab tak perasan..boleh tekan lagi kalau nak sebenarnye.. (dlm honda malaysia top speed 200km/h, tapi kalau dlm group cfcc selalu around 203-207km/h top yg depa dapat utk kete standard..

Utk harga, rupe dan performance kete ni,aku rase berbaloi..

Biasela..yg bawak 1.5 turbo, kalau sembang dlm fb tu, sume tak nak kalah..
Tapi x nak plak highlight issue oil life drop cepat sangat kalau sangkut jem, idle terlalu lame atau pemanduan terlalu lasak..

Bawak yg naturally aspirated, rase nak tekan, tekan je..(jgn salah anggap, yg turbo tetap lebih baik dari yg NA dari segi prestasi)...tapi utk jangkamasa panjang, 1.8 na lebih senang dijaga..

1.8 civic ni, aku bagi on par dengan kete2 2.0 yg lain mcm camry,teana etc etc..
Even altis yg baru lancar pun hp dan torque lagi rendah dari civic ni



P/s: naturally aspirated car comparison, lancer 2.0 gt 0-100 10 sec, civic 1.8 10.4 sec, inspira 2.0 10.5 sec, x70 1.8 turbo 10.5 sec, inspira 1.8 11.5 sec



Nak laju tapi murah? Bukan maibi,

Tunggu x50 dual clutch transmission.. 0-100 7.9 sec..civic turbo pun kalah..harga dijangka lingkungan bawah 80k utk yg paling basic nanti

Ok..dapat tekan sampai 193 kelmarin sebelum ma'am bagi peringatan 🤭

Bile la nak merase cecah 200 ni mcm kengkawan lain..😅
 

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,805
Reaction score
165
Points
73
Genap 2 tahun dah kete aku...
 

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,805
Reaction score
165
Points
73
Selepas 9 bulan..termasuk argue dengan pihak insurance..akhirnye repair jugak fender depan kete aku yg kemek..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register