BTC USD 60,202.8 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Boleh ke freelancers apply loan/credit card?

Missy^Dreamy

Active+ Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
3,748
Reaction score
109
Points
33
Assalamualaikum.

Mewakili golongan freelancers, org bekerja sendiri tp xde syarikat, org ada income tp xde slip gaji dan seangkatan dengannya. :"> Harap pakar-pakar bidang loan/cc ni boleh bg info utk kami ye.

Situasi :

Bekerja sendiri, takde majikan tetap, takde slip gaji bulanan, takde EPF, tak kena cukai pendapatan. Haha. Cuma ada bank statement yang menunjukkan duit masuk tiap bulan. Macam aku, aku ada kete, loan kete march 2009, masa tu aku attached kat 1 company. Payslip segala aku wat sendiri, print je, pastu print bank statement dari m2u, then bank call company tu, diorg sahkan aku freelancer kat situ, terus loan approved (Ambank).

Jadi, sekarang ni aku terfikir, kalau aku nk wat personal loan, atau nak apply cc, boleh ke? Attached dgn beberapa agencies, tapi semua overseas. :( Aku takde hutang, cuma loan kete tu je. Bulan2 rm461 je (kete Viva Auto). Atau, boleh ke aku mintak loan/cc kat Ambank je, dan suh diorg refer kat sejarah loan kete aku?

Income bulanan sekarang x kurang 4.5K. Tolak kete, tolak kasik mak, belanja segala, ada banyak lagi baki. :p Tapi itulah, adakah disebabkan aku takde majikan, dan takde dokumen2 tu, maknanya aku takkan dapat apply loan/cc sampai bebila?

Harap ada yang boleh tolong bagi penerangan ya. Nanti kot tetiba aku nak buat biz ke, nak pi jalan2 ke, nak merasa pakai kad ke, boleh la aku refer kat sini.

Sekian, tima kasih. :)cgrock
 
Sponsored Post

Missy^Dreamy

Active+ Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
3,748
Reaction score
109
Points
33
alaaa xde sesapa reply pun. :((

adakah ini tanda2 freelancers mcm aku mmg xkan dpt apply loan/cc? agen2 loan sorg pun xmo bg pandangan.

kami bukan xde duit. kami xde slip gaji segala je. :">
 

Missy^Dreamy

Active+ Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
3,748
Reaction score
109
Points
33
adakah aku kena bukak syarikat, daftar kat ssm, pastu declare aku bekerja sendiri? tp, lepas bape lama syarikat didaftar baru boleh apply loan/cc? kwn aku, ejen alRajhi kata, kalau nak dikira sbg org yg bekerja sendiri, kena ada syarikat berdaftar dgn SSM. Maknanya freelancers tak boleh. :(
 

Authentic

Active Member
Joined
Feb 4, 2009
Messages
1,691
Reaction score
56
Points
30
umm..npe tak wat cara yg 1st tu?cara wat loan kereta, try la cara yg sama utk wat personal loan?
 

a2emay

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,952
Reaction score
22
Points
25
lagi elok hang p daftar syarikat la.. bila dah ada syarikat, nak buat apa pun senang.. tak banyak soal..
 

Doopleganger

Freshie
Joined
Oct 12, 2010
Messages
34
Reaction score
1
Points
11
Boleh :) bang boleh sms saya ke 0129305645 Saya buat loan & credit card dari Standard Chartered
 

gandaduit

Super Active Member
Joined
Mar 26, 2008
Messages
8,487
Reaction score
38
Points
80
biasa susah nkbuat loan ..dengan pendapat 4k keatas bukak syarikat enterprise dan akaun syarikt,,,senang buat mcm2...
 

Doopleganger

Freshie
Joined
Oct 12, 2010
Messages
34
Reaction score
1
Points
11
ada cost upfront ker

biasa-nya loan ada terbuka untuk freelancer :) Tapi saya kena tahu bagaimana status kewangan dulu la. Cuba apply pun tak apa, sebab tak perlu bayar apa apa untuk apply mah. :">

kalau approve ambil duit saja la
 

Missy^Dreamy

Active+ Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
3,748
Reaction score
109
Points
33
kena bukak syarikat jugak ek? :(

tp kalau aku bukak syarikat, kena tunjuk statement syarikat la kan? kena bukak akaun bank utk syarikat pastu tunjuk kat bank?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register