Covid-19 BNM umum moratorium pinjaman dikenakan faedah?Bingung?Post 1 untuk maklumat terkini

CG Sponsors




redx

Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 13, 2007
Messages
1,248
Reaction score
60
Points
40
assalamualaikum

mengenai opr menurun, bayaran bulan sepatutnya menurun bagi pinjaman yg bukan berkadar tetap, tetapi pinjaman berkadar tetap seperti sewa beli tidak berubah samaada naik atau turun.

ok. mengenai kerajaan u-turn atau tidak, bagi saya u-turn. saya tidak berminat tentang politik, tapi ini adalah desakan dari bank untuk mempertahankan nilainya.

seperti yang saya sebut sebelum ini, rm1 tidak sama dengan rm1 nanti. ini untuk mengelakkan para analisis menjatuhkan nilai bank-bank yang ada.
pada kebiasaannya memang sepatutnya macam tu kadar tetap tidak patut berubah
tapi ada institusi kewangan, walau pun di iklankan sebagai pinjaman kadar tetap.
dalam agreement ada harga siling..

contoh loan berkadar tetap 4.99%. bila nak sign ada klausa harga siling atau kebiasaanya ditulis tambahan kadar keuntungan sebanyak sekian %.
 
Sponsored Post

oso050

Active Member
Joined
Feb 25, 2018
Messages
1,232
Reaction score
189
Points
43
Tak apa bro...kita ada banyak pendapat
Itu mungkin pendapat dia. Tak salah meraikan pendapat..lagi banyak pendapat,lagi banyak idea kita generate.

Memang itu lah tujuan moratorium,duit tu simpan,invest atau belanja (terpulang pada individu)..sebab tak tahu keadaan inflasi berkadar macam mana dengan KDNK untuk tempoh 6 bulan ke 12 bulan akan datang...
2/3 simpan
1/3 blnja..

Cdg nya lah..bila dah dpt moro ni bln lps..ada ja nk beli...ada ja nk buat...huhu...

Dr 2500 ..tgl 1500 dah..portionnya..huhu
 

Dspbullion

Junior Member
Joined
Dec 12, 2019
Messages
96
Reaction score
44
Points
26
pada kebiasaannya memang sepatutnya macam tu kadar tetap tidak patut berubah
tapi ada institusi kewangan, walau pun di iklankan sebagai pinjaman kadar tetap.
dalam agreement ada harga siling..

contoh loan berkadar tetap 4.99%. bila nak sign ada klausa harga siling atau kebiasaanya ditulis tambahan kadar keuntungan sebanyak sekian %.
betul tuan. kadar siling itu sepatutnya tidak boleh dipakai jika perbankan islam kerana akad adalah pada awal perjanjian dan tidak boleh diubah. tuan boleh rujuk bank negara jika ianya berlaku.

dalam konvensional, ia juga tidak boleh diubah kecuali dibenarkan untuk addendum oleh kedua-dua pihak. yang biasanya dibuat ialah denda lewat bayaran dan dalam kontrak, ianya perlu jelas dinyatakan bila dan bagaimana.

jika ianya berlaku, boleh rujuk kepada bnm, biro bantuan guaman atau disini peguam puan cik mek molek.
 

AbdulFakar

Fun Poster
Joined
Jun 16, 2019
Messages
174
Reaction score
20
Points
15
Tak apa bro...kita ada banyak pendapat
Itu mungkin pendapat dia. Tak salah meraikan pendapat..lagi banyak pendapat,lagi banyak idea kita generate.

Memang itu lah tujuan moratorium,duit tu simpan,invest atau belanja (terpulang pada individu)..sebab tak tahu keadaan inflasi berkadar macam mana dengan KDNK untuk tempoh 6 bulan ke 12 bulan akan datang...
sebenarnya kalau duit tu biar je dlm bank pun dah bagi manfaat kat ekonomi. yg tak digalakkan withdraw simpan bawah bantal. duit tak mengalir ke mana2.
 

redx

Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 13, 2007
Messages
1,248
Reaction score
60
Points
40
betul tuan. kadar siling itu sepatutnya tidak boleh dipakai jika perbankan islam kerana akad adalah pada awal perjanjian dan tidak boleh diubah. tuan boleh rujuk bank negara jika ianya berlaku.

dalam konvensional, ia juga tidak boleh diubah kecuali dibenarkan untuk addendum oleh kedua-dua pihak. yang biasanya dibuat ialah denda lewat bayaran dan dalam kontrak, ianya perlu jelas dinyatakan bila dan bagaimana.

jika ianya berlaku, boleh rujuk kepada bnm, biro bantuan guaman atau disini peguam puan cik mek molek.
biasanya peminjam tak perasan..tebal kot nk sign tuh. dan kalau perasan pun, biasanya masa akad
pegawai akan ckp kalau naik pun x beza bang/kak/dik, naik berbelas rnggit sebulan,
kalau pergi bank lain pun lebih krg sama,masa lagi, dan sememangnya yang buat pinjaman memerlukan duit. bukan saja2 je pun.
 

redx

Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 13, 2007
Messages
1,248
Reaction score
60
Points
40
sebenarnya kalau duit tu biar je dlm bank pun dah bagi manfaat kat ekonomi. yg tak digalakkan withdraw simpan bawah bantal. duit tak mengalir ke mana2.
bawah bantal sebenarnya lagi cepat..hehe..kalau ada isteri ngemas katil pagi amik sekeping..esok amik sekeping.
 

Dspbullion

Junior Member
Joined
Dec 12, 2019
Messages
96
Reaction score
44
Points
26
biasanya peminjam tak perasan..tebal kot nk sign tuh. dan kalau perasan pun, biasanya masa akad
pegawai akan ckp kalau naik pun x beza bang/kak/dik, naik berbelas rnggit sebulan,
kalau pergi bank lain pun lebih krg sama,masa lagi, dan sememangnya yang buat pinjaman memerlukan duit. bukan saja2 je pun.
betul tuan. nak membaca perjanjian tu memang penat. tebal sangat. :D

seingat saya pinjaman peribadi berkadar berubah hanya bank islam dimana kadarnya berdasrkan nilai bfr. mungkin saya silap.

jadi disini bank islam tidak merubah perjanjian walaupun kadarnya berubah kerana dari awal akad sudah dijelaskan pinjaman tersebut ialah berdasarkan bfr+-XX.

jika pinjaman itu yang sepatutnya bfr+-xx=aaa tetapi menjadi bbb, bermakna ada perubahan dalam perjanjian.
 

abdulricks85

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
3,304
Reaction score
101
Points
43
betul tuan. nak membaca perjanjian tu memang penat. tebal sangat. :D

seingat saya pinjaman peribadi berkadar berubah hanya bank islam dimana kadarnya berdasrkan nilai bfr. mungkin saya silap.

jadi disini bank islam tidak merubah perjanjian walaupun kadarnya berubah kerana dari awal akad sudah dijelaskan pinjaman tersebut ialah berdasarkan bfr+-XX.

jika pinjaman itu yang sepatutnya bfr+-xx=aaa tetapi menjadi bbb, bermakna ada perubahan dalam perjanjian.
Boleh baca bro...tapi cari isi2 penting saja...contohnya macam hari tu aku beli rumah,aku baca dokumen loan peguam tu buat, boleh2 dia letak bulanan situ 1700 padahal bulanan yang ditetapkan 1200,banyak beza. Aku bantah,peguam tu cakap betul dah dia buat. Aku tak nak tandatangan kalau tak betulkan, dia cakap dia juga betul. Last2, aku keluarkan surat kelulusan pinjaman dengan bayaran bulanan 1200,baru dia mengaku dia silap...
 

luckyhillkop

Fun Poster
Joined
Dec 2, 2012
Messages
192
Reaction score
36
Points
20
Ada sesiapa yang dah dapat notis dari RHB pasal moratorium takde faedah ni? Kata aritu bank akan call semua customers personally tapi takde apa pun. Email ke sms ke semua takde.
 

redx

Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 13, 2007
Messages
1,248
Reaction score
60
Points
40
silap post
 
Sponsored Post
Top
Log in Register