BTC USD 37,031.6 Gold USD 1,798.32
Time now: Jun 1, 12:00 AM

BISNES Kedai Tayar Secara PROFFESIONAL ..

+kOoL+

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,425
Reaction score
68
Points
120
berminat jugak nk bukak.. tapi nk tau la margin untung utk kedai tayar ni macam mana ye?.. :-?

and busuk2 modal berapa kalau nk sedap and boleh offer semua jenis servis?
 
Sponsored Post

amimy06

Junior Member
Joined
Sep 16, 2010
Messages
89
Reaction score
0
Points
6
Sape yg dah start buka kedai. Kongsi2 la. Boleh teman pg servis tayar tpt kome
 

amimy06

Junior Member
Joined
Sep 16, 2010
Messages
89
Reaction score
0
Points
6
Dah xde org berminat dgn tayar ke? Ramai yg tanya je tapi tak jalan?
 

sapit_87

Fun Poster
Joined
Nov 11, 2013
Messages
379
Reaction score
1
Points
10
yg aku tau nak popular kdai tayar ni jual murah la dari kedai2 biasa.mcm kedai papan dan kedai tayar kat rawang tu popular pun pasal beza harga dari kedai biasa.tp tu la mana nak dpt stok yg murah2
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,933
Reaction score
1,621
Points
191
yg aku tau nak popular kdai tayar ni jual murah la dari kedai2 biasa.mcm kedai papan dan kedai tayar kat rawang tu popular pun pasal beza harga dari kedai biasa.tp tu la mana nak dpt stok yg murah2

Depa dpt murah sbb ambik byk jer.. basic business.. ambik byk lg murah..
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,933
Reaction score
1,621
Points
191
Aku ngan kedai tayar ni mmg rapat.. sbb byk keta dan selalu sgt p kedai tayar.

Aku dah p byk kedai.. jumpa sembang byk bos2 kedai tayar.. drpd pemerhatiam aku la kan.. kedai tayar ni boleh buat kalau dpt jaga 2 benda jer..

1. Harga tayar murah
2. Servis elok..

Byk kedai aku tgk susah nak tepati 2 kehendak customer.. kalau harga tayar murah pun.. mesin wheel balancer tu gelong.. konon2 dah balanced.. tp bila bawak keta gegar cam nak runtuh keta... kadang2 kedai mesin semua elok tp harga tayar mahai pulak..

Kadang2 dah la harga tayar mahai.. wheel balancer pulak gelong.. tu lg teruk.. takpa la.. kena pulak tukang buat alignment tu budak tadika taktau hapa.. habis makan tayar..

Kedai2 cina yg ada kt luar tu pun bukan hebat sgt.. nampak je gah. Tp realitinya takde la segah mana pun.. mcm sales sehari rm1000 tu cikai sgt lah.. selalu sehari rm5-6 ribu tu biasa.. kalau byk sehari berbelas ribu tu baru byk..

So kepada bos2 kedai tayar.. kerap2 la cek mesin2 yg korang dok guna tu.. buat operasi spyware sikit.. maksudnya balance tayar kita elok2.. then bawak keta tu p kedai lain.. atau bwk laju2 keta tu.. byk owner2 kedai tayar mmg betul2 rely kt mesin.. walhal mesin tu pun boleh rosak.. So hati2 la..

Sbb mesin = business = kita = isteri & anak2 kita.
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,933
Reaction score
1,621
Points
191
betol la tu,modal pun kene banyak jgk la..x ramai melayu buleh modai banyak huhu

Boleh sebenarnya.. cuma kena ikat perut la.. mcm aku dulu skang ... nak expand business mmg bajet ketat... sbb income semua keluar utk secure business..

Mana ada org menega pam duit byk2 pstu terus kaya... itu semja mitos..

Business ni mcm snowball.. drpd kecik.. semakin membesar dan membesar..

Dan kebanyakn kita perasan business tu bila kawan tu tgh berkmbang. Actually semua org melalui fasa yg sama.. semua merngkak2 dan ikat perut..

Bila dah ok sikit baru la selesa sikit.. itu jer..

Nak pam stok byk2... kena kontrol nafsu la.. sbb time berkembng tu duit mmg dah berkepuk2 dah.. klau hanyut mmg melingkup.
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
8,151
Reaction score
449
Points
91
Boleh sebenarnya.. cuma kena ikat perut la.. mcm aku dulu skang ... nak expand business mmg bajet ketat... sbb income semua keluar utk secure business..

Mana ada org menega pam duit byk2 pstu terus kaya... itu semja mitos..

Business ni mcm snowball.. drpd kecik.. semakin membesar dan membesar..

Dan kebanyakn kita perasan business tu bila kawan tu tgh berkmbang. Actually semua org melalui fasa yg sama.. semua merngkak2 dan ikat perut..

Bila dah ok sikit baru la selesa sikit.. itu jer..

Nak pam stok byk2... kena kontrol nafsu la.. sbb time berkembng tu duit mmg dah berkepuk2 dah.. klau hanyut mmg melingkup.

tang ikat prot tu la x smua org mampu,lg2 plak bila bisnes x brapa nak menjadi lg la down.lg plak run bisnes sorg2 xtau nak refer kat sapa..

tp bg sapa yg lepas fasa ni bg aku mmg jiwa kental la & superb
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,933
Reaction score
1,621
Points
191
tang ikat prot tu la x smua org mampu,lg2 plak bila bisnes x brapa nak menjadi lg la down.lg plak run bisnes sorg2 xtau nak refer kat sapa..

tp bg sapa yg lepas fasa ni bg aku mmg jiwa kental la & superb

Pegang dlm hati jer.. kenapa cina boleh.. tp kita tak boleh.. kita ada allah maha kaya.. sedangkan cina yg tak beriman pd allah tu allah kurnia rezeki kepada mereka kerana mereka usaha itulah salah satu sifat allah iaitu ehsan... apatah lg kita yg beriman ni.. mesti lg boleh..

Usaha.. ikat perut.. tawakal berdoa.. insyaallah boleh.

Aku pernah jadi sesuatu benda miracle dlm perniagaan.. mmg tu betul2 allah nak tunjuk.. bukan kata tetiba kaya.. tp adalah cara utk hamba2 dia.. sbb allah sgt kasih kpd hamba2nya..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register