Bincang Jalur Gemilang, patutkah bendera ini ditukar?

Recommended Brokers


ck3er

Super Active Member
Joined
Apr 7, 2010
Messages
5,499
Reaction score
48
Points
70
Hari ni saya nak sembang sembang pasal King George Vi..Raja yg memerentah kita dan meluluskan Bendera Jalur Gemilang kita untuk digunakan.




Image result for king george vi




Gadis Comel sebelah dia tu Queen Elizabeth II ..kalau p Buckingham Palace..ada can bolehlah jumpa dia..Tapi ..kalau cari budak ni tak jumpa laa..dia sekarang dah jadi wanita cantik ... :)
(saya ada gambar dengan dia...Tapi kat Madam Tussauds sja la..hahaha...kat situ untung...boleh jumpa Hitler, Gandhi dan ramai lagi..sekali borong..



Tapi yg saya nak tunjuk...gambaq org tu pakai apron..



View attachment 205993
Ada apa dengan apron?
 
Sponsored Post

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
687
Reaction score
254
Points
41
Ada apa dengan apron?

Kalau biasanya Kita pakai apron d dapur Kan?.. atau munkin buat kerja kotor...bengkel..Dan kalau tukang Batu.. namanya..mason.

Tapi..kalau raja yg bergaya dgn baju kebesaran..pakai apron... munkin Ada something special about the apron lah kan?

So...Cuba tengok lambang d apron tersebut.


Kalau dtg Ipoh.. sebaris dgn istana..Ada rumah agam Hakim...rumah agam Datuk Bandar Dan sebelah dia rumah agam yg Ada lambang yg sama d apron ni.


Kalau tengok buku Prof Emerson " Malaysia : in direct and indirect rulling tu..penerbit Mc Milllan tu lambang dia pun seakan lambang ni jugak...buku terbitan tahun 1937.


Maksudnya...pengaruh free mason dlm pemerentahan Tanah Melayu sebelum Merdeka sangat2 kuat...atau senang cerita..pemerentah sebenar Tanah Melayu sebelum Merdeka adalah Freemason.

Jadi..mereka merancang macamana mereka masih Ada dlm ruh Tanah Melayu selepas Merdeka.

Sebab tu depa sediakan macam2....termasuk lah Jalur Gemilang..😁
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
687
Reaction score
254
Points
41
kenapa perlu tukar... cuba bagi sebab musabab menda ni muncul... selain drp kata xsalah nak ditukar dan dah lama...

Hahahahahahaahhahhahahahhah..😁😁😁

Nampak sangat Tuan komen selepas baca tajuk saja.

Apa pun terima kasih lah ya...😁
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
687
Reaction score
254
Points
41
Munkin tajuk "Tukar Bendera" tak ada orang yg minat..So saya mintak izin Mod utk berbncang tajuk yg lari tajuk sikit... :)


Sebenrnya pun...saya sendiri bukanlah nak tekankan sangat soal "TUKAR BENDERA" tapi sengaja saya pilih tajuk tu sebagai singgungan untuk mengajak anak anak Melayu untuk melihat BANGSA MELAYU ni...lebih jauh darpada sejarah kemerdekaan 1957..atau sejarah bendera 1949...saya nak mengajak anak anak melayu buka minda untuk lihat sejarah kita lebih jauh daripada itu.


Baik...saya nak start dengan...
APA ITU MELAYU?


Perkara 160 (2) Perlembagaan Persekutuan memperincikan definisi 'Melayu' sebagai seseorang yang ber agama Islam, mengamalkan adat dan budaya Melayu, melazimi pertuturan dalam bahasa Melayu dan a) lahir sebelum Hari Merdeka, di Persekutuan atau di Singapura, atau ibu atau bapanya telah lahir di Persekutuan, atau pada hari Merdeka itu, ia adalah berdomisil di Persekutuan atau Singapura; atau b) ia adalah keturunan seseorang yang tersebut.



Saya fikir...Definasi ini sebenarnya..telah terpakai daripada sebelum Perlembagaan Persekutuan ditulis...atau sememangnya...Perlembagaan ini ditulis berdasarkan sejarah tersebut.


Dulu biasa kita dengar..org kata "MASUK ISLAM SAMA MASUK MELAYU"

cuma perkembangan sekarang..ramai Ustaz yg tak suka pada perpektif begini..so..depa suka tekankan...MASUK ISLAM BUKAN MASUK MELAYU"...kalau Cina masuk Islam...jadi Cina Islamlah..bukan Melayu.

Nampak macam suatu yg bagus.

Tapi personally saya merasa ini satu perkembangan yg salah.


Kenapa saya kata begini...sebab pada saya.."MELAYU SEBENARNYA BUKANLAH BANGSA, TETAPI AGAMA"


Cuba perhatikan bangsa bangsa dunia...kalau India..muka indialah...Cina muka Cina..Arab muka Arab..dan seterusnya.

TAPI MELAYU?...ada yg muka Arab..kadang Syed...TETAP MELAYU...
ada muka Cina...ada muka ..orang putih dan pelbagai lagi...walau warna kulit sawo matang dikatakai identik pada melayu..tapi warna sawo matang tu sendiri adalah warna kopi susu...warna campuran sebenrnya.


So...APA ITU MELAYU?


Me LAYU...LAYU adalah ..maksudnya satu perbuatan...menunduk menyerah..kalau pokok layu..pokok yg dah tunduk je rupa dia...
ISLAM juga membawa maksud yg sama...Tunduk, meyerah kepada Allah swt.

So...MELAYU SEBENARNYA BUKANLAH NAMA UTUK SUATU BANGSA....Tapi nama utk sekumpulan manusia yg telah ISLAM.

Dan sejarahnya semenanjung ini sememangnya Tumpuan Dunia...kerana itu..Pelbagai rupa manusia terkumpul di sini ...dan menganut agama Islam...

LALU LAHIRLAH APA YG DIKENALI SEBAGAI BANGSA MELAYU.


Pandangan saya...Paradigma yg anggap Masuk MELAYU seerti MASUK ISLAM sepatutnya terus dikekalkan dan diperjuangkan semula.

Jangan biarkan terkakis.






JOM BINCANG...saya terbuka kepada sebarang pandangan..


Untuk lanjutan...saya nak pergi kepada perbincangan...BILA SEJARAH ISLAM BERMULA DI SINI?

SIAPA YG BAWA?

insyaAllah...nanti sambung....nak masuk tidur dulu :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register