Bincang Jalur Gemilang, patutkah bendera ini ditukar?

Recommended Brokers


cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
774
Reaction score
295
Points
41
Yela kalau nak bincang pun biar la Ada manfaat...ni bendera....kenapa gan bendera tu..apa Yang nak ditukar...Lepas tukar jadi apa

Saya Ada tulis sikit point Saya sebelum ni..Tuan Tak baca atau Tuan Tak setuju?

Kalau Tak setuju..bagilah sikit pendapat.. InsyaAllah..Saya hargai.

Bila Ada Masa..mcm Hari ni..Saya balas...sibuk..biaq dulu..santai..

O.k..saya assume Tuan Tak setujulah.. mustahil Tuan bangkang kalau Tak baca...Saya list sikit yg Saya bangkitkan
Setakat ni..Sila Tuan bangkang..nak maki pun Saya no hal..Saya tahan maki ๐Ÿ˜

Ringkas nya..sikit point dulu..

1. Bendera Malaysia adalah di approved oleh king George Vi..
Nampak pengaruh Freemason/ syarikat India Timur... aspirasi British/masonry.

Cadang Saya...tiba Masa Kita naikkan bendera yg gambarkan aspirasi Kita.
Jati diri kita


2. Bendera Kita mirip Bendera America..yg juga diambik drp East India company.

Bila Kita maju.. Banyak lah org Kita menyertai misi2 kemanusian..

Bila bendera Kita dipacak dudepan kereta atau bendera kecik Kita ditampal di vest..dilihat....sangat mirip dgn Bendera Amareka.

Dekat vest..sebiji

Dekat kereta..waktu Tak berkibar..mcm tu juga.

Cth kemalangan..jurukamera bernama Kita maut ditembak org Somalia.


Begitu juga MH 17 ditembak disangka Amarecan..


Ada byk hujah lgi... InsyaAllah menyusul
 
Sponsored Post

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,832
Reaction score
499
Points
131
tukar font,besarkan bulan dgn bintang...banyak lagi ruang biru tu kan...
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
774
Reaction score
295
Points
41
Kerajaan Melayu Kedah Masa perang kedah siam...yg Mana.. sebenarnya Perang Kedah Inggeris Siam...Dua kuasa besar lawan kedah... Panji2 kedah...warna Merah.. agak2 mcm ni...:)

Tapi gambar harimau menerkam.


Munkin element benda hidup Tak elok...boleh buat harimau abstract.

Bagus design ni....menyemarakkan semangat Kerajaan Melayu kedah yy hebattt!


Saya silap tulis tadi.... Bendera Merah kerajaan Kedah lama.. Bendera Merah dengan gambar Harimau menerkam ditengah.

Yg nama "Bendera Helang"..adalah bendera Rasullullah s.a.w sendiri..
Rayat Al-Uqab..
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
774
Reaction score
295
Points
41
Tujuan saya buka tajuk ni.. sebenarnya saya sengaja nak menyinggung anak bangsa kita.. supaya mengkaji sejarah, asal usul bangsa,negara Dan agama kita.

Terlalu banyak yg Kita tidak tahu tentang sejarah Tanah Air Kita sendiri.

Saya percaya ... sejarah ni penting..kerana itu..Allah swt juga berfirman Kan sejarah..dlm Al Quraan juga byk penceritaan sejarah.

Contoh..bila Saya singgung dengan " tukar bendera" .. majority tak berminat... sebahagian besar mencela..menggangap bodoh Dan perbincangan yg Tak berfaedah.

Tapi..bagi Saya... Bendera ada lah suatu yg penting.

Kerana itu.. Baginda Rasullullah s.a.w juga ada bendera sendiri.

Tapi..sikap Kita...lantak lah..
Bendera nak kacau buat apa..
Bodoh..
Dll

Saya melihat majority masyarakat kita melihat sejarah , patriotik bangsa Malaysia terhenti pada zaman " merebut" Merdeka.

Bendera kebanggan yg dicipta tahun 1949.. hampir sepuluh tahun sebelum Merdeka tu jangan lah di singgung,.. Jangan sekali diusik.
Kira King George dah bagi approval tu nak kacau buat apa dah.. Queen Elizabeth pun Tak suruh tukar...memandai 2 sungguh nak singgung bendera.

Maka idea dlm penulisan Rupert tahun 1938 tu masih dapat dipertahan sampai Hari ini.

MAAF...Saya berpendapat bangsa Melayu perlu singgung!

Singgung supaya terbuka minda untuk melihat sejarah bangsa Melayu Dan Islam lebih jauh drp kejayaan Merdeka 1957.

Sejarah Melayu Islam yg kita dengar samar samar mcm sejarah Kedah Tua.. sejarah Gunung jerai yg sebenarnya sangat besar dlm sejarah Melayu Islam..tapi sekarang Tak lebih drp jadi tempat kurafat nombor ekor...Dan sebagai nya.
 

achok

Legendary Member
Joined
Jul 8, 2008
Messages
14,489
Reaction score
252
Points
131
saya setuju tukar!





















bendera yang usang.
 

juhan

Active+ Member
Joined
Mar 30, 2010
Messages
3,451
Reaction score
217
Points
33
X pyh tukar2 lah. Dah sebati dlm diri itu lah bendera malaysia kebanggaan rakyat m'sia. Bila tukar dah macam takde pemdirian. Nanti tukar nama malaysia plak. Lepas tu tukarlah mcm2 lagi supaya hilang sejarah yg org dulu2 cipta. Tread takde paedah. Tutup aje lg baik
 

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,832
Reaction score
499
Points
131
Kalau betulla nak redesign balik ikut semasa,Pendapat aku,buat design yg lebih abstract bintang dia, contoh campagnolo ceramic pulley...kendian crescent tu bagi cun sikit...

1567400772266.jpeg
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
774
Reaction score
295
Points
41
X pyh tukar2 lah. Dah sebati dlm diri itu lah bendera malaysia kebanggaan rakyat m'sia. Bila tukar dah macam takde pemdirian. Nanti tukar nama malaysia plak. Lepas tu tukarlah mcm2 lagi supaya hilang sejarah yg org dulu2 cipta. Tread takde paedah. Tutup aje lg baik

Boleh tutup tread ke.. Saya ingatkan boleh bukak sja...๐Ÿ˜…

Tak apalah...kalau boleh tutup..esok2 Saya dah boring sembang Sorang2 Saya tutup le..๐Ÿ˜๐Ÿ‘


Tapi..Saya tengok..Kat sini.. thread lantai tandas basah pun org hangat bincang..tajuk pariah pun ada... semua org Tak suruh tutup pun?

Kata Rasullullah s.a.w..innamal a'malu binniat..
Niat Saya ..Saya nak menyinggung Dan meransang minda Anak muda Kita utk melihat lebih jauh.

So..Saya masih berpegang pada niat Saya.

Macam Tuan bagus lah..Tuan sebut bangga dengan Bendera Malaysia..malah anggap pandangan Saya suruh tukar Bendera sebagai Tak ada pendirian.

Tapi..bagi Saya.. pendirian Saya pulak.. Bendera Malaysia masih warisan penjajah.
Bendera yg indirectly King George Vi punya sebab dia yg bagi approval walau ciptaan Muhammad Hamzah..tapi Munkin King George suka sebab mirip Bendera Freemason Syarikat India British.
Bendera yg Kita dapat hampir 10 tahun sebelum Merdeka.


Pendirian Saya.. satu Bendera yg patut jadi kebanggan Saya..perlu dekat di Hati saya.

Bukan bendera yg akan mengingat Kan Saya bahawa Saya masih dibawah jajahan.

Bendera pun dia yg bagi.





Memang Saya akan sebut juga pasal Lagu Negaraku...tapi Saya Tak berat Kan sgt sebab Lagu Tak penting...Tak seperti bendera yg menjadi Panji negara.
Kalau ikutkan..memang lah koman sungguh lagu Negaraku...sedih..๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Ciplak Lagu lama Perancis..La Rosalle..ke apa namanya..dah la pulak indon ciplak dulu buat Lagu terang bulan..yg indon ciplak agaknya drp Lagu Mamula Moon ..yg ciplak Lagu La Rosalle..
Ada juga jaman Dulu Lagu cina yg ciplak juga lagu la Rosalle.

Yg nak tergelak...sebab zaman dulu communication susah..so..bila org indon je yg selalu kemari kata Lagu Negaraku ciplak Terang bulan depa..ramai juga yg percaya...indon sampai hari ni kaki claim :)

Padahal...yg betul2 ..jalan nasab ciplakan nya berbeza.

Yg betul...nasab ciplaknya macam gini..Tunku ciplak drp Lagu Negeri Perak...Allah Selamat Kan Negeri Dan Sultan...yg mana..hasil ciplakan Raja Abdullah yg kena buang ke Pulau Sychellis tah apa ejanya..Masa dlm buangan..Raja Abdullah suka sangat Lagu Perancis La Rosalle..so..dia balik perak jadi Sultan.. bagi lah lagu ni jadi Lagu Negeri...Baru semua org boleh dengar lagu dia Masa dlm buangan. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


Tapi..zaman dulu senang..kerajaan Malaysia haramkan lagu La Rosalle..Mamula Moon..Lagu Terang Bulan..dah lagu cina entah apa nama tu drp corong radio rtm..semua org pun Tak tau..
Yg Tau diam diam sudah!

Tapi o.k lah....apa la sangat Lagu je pun!..Memang org Kita sampai harini suka ciplak..
Jatidiri ciplak..ermm Bendera ciplak.๐Ÿ˜…
Nama negara Malaysia ciplak..pakai pun pakain ciplak..kasut ciplak...apa Ada halll...
Ciplak pun bagus apa...janji o.k!

( Tapi time buat tisis macam nak mampus pulak cek plagiarismnya...benda buat sendiri..bila run cek Tak lepas juga.. melampau lampau pulak..rasa nak tulis situ...relax lee...semua ciplak pun o.k apa ๐Ÿ˜

Hidup ciplak!


Mari Kita sama sama hijab tamadun kecemerlangan bangsa kita dengan kebanggan yg sedia ada.

Lupakan kerajaan Melaka..lupakan Kedah Tua..Lupakan Langkasuka...dan banyak lagi.. semua tamaddun lama Kita yg sengaja di tanam dalam2 oleh bekas penjajah Kita biarlah tertanam.


Bila menteri bangsa india kata kita pendatang sebab India datang lama Dulu drp Kita Kita marah...tapi setakat marah je le..nak jawab Tak reti sebab Tak kaji.


Bila org putih sengaja buat cerita sejarah org Melayu Melaka mundur sbb tu jatuh kota Melaka..lawan pakai keris je... percaya... Melayu malas..percaya..
Janji Melayu Tak leh pakai..percaya..

Sejarah kita memang ditulis dengan niat untuk menghilangkan jatidiri Kita.



Nasib Kita sebenarnya sama dgn Indonesia.
( Nama pun macam nak sama....sama sama pakai istilah yg orang putih pakai Dulu...
Malaysia memang nama yg orang putih bagi merujuk Tanah Melayu..

Indonesia memang orang putih juga bagi..sebab sebelum nya depan pakai Netherlands Indies..macam Tak kena..so depa tukar pakai Melayunesia atau Indonesia..so..org indon ambik Indonesia lah..Tak Kan nak pakai nama MELAYU nesia๐Ÿ˜…



Eh ...jauh meleret ni..


Hahaha... harap mod sabar jelah..bagi org tua bebel Tak tentu hala Sorang2.

Saya Bukan Boleh paksa org baca pun Kan mod?...so..kalau Tak tutup tread pun org boleh je ignore..


Tapi kalau2 ada apa2 peraturan yg kata.. thread ni Tak ada paedah spt kata Tuan Juhan Dan wajib di tutup...Tuan Mod tutup je...no hard feeling okayyy..
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
774
Reaction score
295
Points
41
Kalau betulla nak redesign balik ikut semasa,Pendapat aku,buat design yg lebih abstract bintang dia, contoh campagnolo ceramic pulley...kendian crescent tu bagi cun sikit...

View attachment 205933
Terbaikkk..
Saya pun terfikir.. element teknologi kena Ada...

Even materials utk Bendera pun patut kena konsider juga..
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
774
Reaction score
295
Points
41
Hari ni saya nak sembang sembang pasal King George Vi..Raja yg memerentah kita dan meluluskan Bendera Jalur Gemilang kita untuk digunakan.




Image result for king george vi




Gadis Comel sebelah dia tu Queen Elizabeth II ..kalau p Buckingham Palace..ada can bolehlah jumpa dia..Tapi ..kalau cari budak ni tak jumpa laa..dia sekarang dah jadi wanita cantik ... :)
(saya ada gambar dengan dia...Tapi kat Madam Tussauds sja la..hahaha...kat situ untung...boleh jumpa Hitler, Gandhi dan ramai lagi..sekali borong..



Tapi yg saya nak tunjuk...gambaq org tu pakai apron..



Image result for king George vi freemason
 

Attachments

Sponsored Post
Top
Log in Register