BTC USD 42,106.5 Gold USD 1,777.22
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Binatang pemakan bangkai halal dimakan?

jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
8,074
Reaction score
335
Points
86

1.) Arak diharamkan kerana sifat dia yg memabukan peminum, tak kira apa bahan pun yang digunakan

2.) Dalam Quran, disebut Khmar, ni tak semestinya bermaksud (hanya) Arak, dia lebih merujuk pada apa sahaja sesuatu yang memabukan, disini kita boleh nampak ayat ni lebih dinamik dan boleh dipakai sepanjang zaman (timeless)

2.1) Zaman sekarang ada benda yang memabukan selain dari arak, contoh pil khayal atau dadah2 yg bermacam bentuk. Jadi larangan ayat diatas juga terpakai dizaman ini, bersifat merentas zaman / timeless

2.2) Dalam Islam, kita dilarang mencampakan diri kita dalam kebinasaan, jadi dah boleh pakai 2 "seksyen" ni tadi, larangan memakan benda yang memabukan + larangan mendekati benda yang merosakan (dadah) .. dekat sini, kita boleh nampak yg Islam sangat mementingkan akal yang sihat dan waras, dari situ kita boleh jaga diri dan keluarga

3. Apa itu memabukan? nak mudah faham, dia bermaksud MENGHILANGKAN kewarasan seseoran samada sekejap atau lama. Biasa dadah atau arak ni akan buatkan peminum hilang kawalan berberapa jam, kita pun ada banyak kes pemandu mabuk arak + dadah yang melibatkan kehilangan nyawa mangsa.

4. Arak / beer non alcohol? boleh ke minum? kenapa ada tempat boleh ade tempat tak boleh? kenapa ada 2 darjat?

4.1.) Rujuk point (mata) nombor #2.
Mungkin dibenarkan dulu, sbb dah dijanjikan ia tak memabukan, sbb konon status dia non alcohol, tp kalau dah mabuk, maka kelongaran akan ditarik balik.. tapi kita lagi strict, tutup terus sbb mungkin dari kilang yang sama

a.Arak dan beer tapi tak mabuk ni ibarat macam gula tapi tak manis, ade ke macam tu? wujud ke?

b.Kalau tak memabukan kenapa tak panggil nama lain selain arak/beer/wine?

c.Aku secara peribadi nampak benda ni sebagai "gateway-drink" .. dari yang "ringan" dan "kosong" kemudian nanti akan melarat kepada minuman keras yang lain (silent promotion)

d.Akhirnya, seseorang tu akan terjebak jadi peminum arak yg betul atau jadi kaki botol, arak ni bersifat ketagih, dari arak boleh jadi bergaduh dan membunuh, kes mrogol pon ada

4.2.) Kenapa ada tempat lain kata boleh, dekat sini kata tak boleh? siapa yang putuskan? jawapan pendek, kerajaan dengan nasihat para mufti dan badan agama

Kalau ikut point nombor #2 tadi, status arak (bahan yang memabukan) ni luas senarai dia hari ni, dari segala jenis minuman "herba" e.g kecubung sampai lah ke pil pening2 ni.. semua boleh dikategorikan sbg Khamar, benda yg memabukan

4.2.1.) apa beza undang2 disini dan ditempat lain berkenaan arak / beer / wine segala mcm yg konon non alcohol ni?
a. Malaysia ni lebih bersifat preventive (menutup pintu kerosakan/punca masalah) walaupun ada yg akan mempersoalkan kita ni rigid, tempat lain mungkin lebih terbuka / flexible. kalau rajin boleh tengok buku Buya Hamka yg berkelana pi US tu.. boleh nampak isu ni dgn beza pendapat mufti kita,

aku lebih suka cara kita sbb mmg dia total control, mmg boleh jamin 100% tanpa ragu2 lagi.. lagi2 bila bab makan minum ni.. tinggalkan yg syubhah, ambil yg yakin

5. Mazhab (School of Thoughts) .. 4 mazhab ibadat ni pasal ibadat kita, pasal hukum halal haram kita.. nak mudah faham, 4 cabang dahan dari pohon pokok yang sama. yang penting, 4 mazhab tak bercanggah pun dengan akidah kita

Ada juga mazhab akidah.. contoh yg persoalkan zat Allah, bertempat ke tidak .. jisim dan jirim.. tu panjang ceritalah, biarlah guru2 dkt sini yg sambung

Sebenarnya ada banyak mazhab ni, bukan setakat 4 yang utama tu, tapi kita ikutlah mazhab yg telah ditetapkan sesuai utk negara kita ni.. ikutlah mazhab mana pun.. sbb org yg buat mazhab ni mmg dah terbukti keahilan didalam ilmu dia, mesti hafal ratusan ribu hadis dan tafsir.. kalau nak kata nak buat mazhab sendiri, nak buat fatwa sendiri tu, dah cukup faham basic ke?

Mohon tambahan kalau ada lagi.. sebarang pembetulan juga amatlah dialukan

Selingan
Iklan anti arak di negara thai.. walau pun tak "haram" ikut "mazhab" diorang, tapi diorang akui kebaikan tak minum arak ni .. patut ke kita nak ikut acah2 liberal mcm org lain? tepuk dada tanya iman ;)

terbaek tn, padat dgn maklumat...

klu ada yg buat2 bo.doh x fhm lg, sy x tau lah...

klu dpn mata mau kena pelempang sedas...

:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
 
Sponsored Post

dell

Super Active Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
8,273
Reaction score
134
Points
83

1.) Arak diharamkan kerana sifat dia yg memabukan peminum, tak kira apa bahan pun yang digunakan

2.) Dalam Quran, disebut Khmar, ni tak semestinya bermaksud (hanya) Arak, dia lebih merujuk pada apa sahaja sesuatu yang memabukan, disini kita boleh nampak ayat ni lebih dinamik dan boleh dipakai sepanjang zaman (timeless)

2.1) Zaman sekarang ada benda yang memabukan selain dari arak, contoh pil khayal atau dadah2 yg bermacam bentuk. Jadi larangan ayat diatas juga terpakai dizaman ini, bersifat merentas zaman / timeless

2.2) Dalam Islam, kita dilarang mencampakan diri kita dalam kebinasaan, jadi dah boleh pakai 2 "seksyen" ni tadi, larangan memakan benda yang memabukan + larangan mendekati benda yang merosakan (dadah) .. dekat sini, kita boleh nampak yg Islam sangat mementingkan akal yang sihat dan waras, dari situ kita boleh jaga diri dan keluarga

3. Apa itu memabukan? nak mudah faham, dia bermaksud MENGHILANGKAN kewarasan seseoran samada sekejap atau lama. Biasa dadah atau arak ni akan buatkan peminum hilang kawalan berberapa jam, kita pun ada banyak kes pemandu mabuk arak + dadah yang melibatkan kehilangan nyawa mangsa.

4. Arak / beer non alcohol? boleh ke minum? kenapa ada tempat boleh ade tempat tak boleh? kenapa ada 2 darjat?

4.1.) Rujuk point (mata) nombor #2.
Mungkin dibenarkan dulu, sbb dah dijanjikan ia tak memabukan, sbb konon status dia non alcohol, tp kalau dah mabuk, maka kelongaran akan ditarik balik.. tapi kita lagi strict, tutup terus sbb mungkin dari kilang yang sama

a.Arak dan beer tapi tak mabuk ni ibarat macam gula tapi tak manis, ade ke macam tu? wujud ke?

b.Kalau tak memabukan kenapa tak panggil nama lain selain arak/beer/wine?

c.Aku secara peribadi nampak benda ni sebagai "gateway-drink" .. dari yang "ringan" dan "kosong" kemudian nanti akan melarat kepada minuman keras yang lain (silent promotion)

d.Akhirnya, seseorang tu akan terjebak jadi peminum arak yg betul atau jadi kaki botol, arak ni bersifat ketagih, dari arak boleh jadi bergaduh dan membunuh, kes mrogol pon ada

4.2.) Kenapa ada tempat lain kata boleh, dekat sini kata tak boleh? siapa yang putuskan? jawapan pendek, kerajaan dengan nasihat para mufti dan badan agama

Kalau ikut point nombor #2 tadi, status arak (bahan yang memabukan) ni luas senarai dia hari ni, dari segala jenis minuman "herba" e.g kecubung sampai lah ke pil pening2 ni.. semua boleh dikategorikan sbg Khamar, benda yg memabukan

4.2.1.) apa beza undang2 disini dan ditempat lain berkenaan arak / beer / wine segala mcm yg konon non alcohol ni?
a. Malaysia ni lebih bersifat preventive (menutup pintu kerosakan/punca masalah) walaupun ada yg akan mempersoalkan kita ni rigid, tempat lain mungkin lebih terbuka / flexible. kalau rajin boleh tengok buku Buya Hamka yg berkelana pi US tu.. boleh nampak isu ni dgn beza pendapat mufti kita,

aku lebih suka cara kita sbb mmg dia total control, mmg boleh jamin 100% tanpa ragu2 lagi.. lagi2 bila bab makan minum ni.. tinggalkan yg syubhah, ambil yg yakin

5. Mazhab (School of Thoughts) .. 4 mazhab ibadat ni pasal ibadat kita, pasal hukum halal haram kita.. nak mudah faham, 4 cabang dahan dari pohon pokok yang sama. yang penting, 4 mazhab tak bercanggah pun dengan akidah kita

Ada juga mazhab akidah.. contoh yg persoalkan zat Allah, bertempat ke tidak .. jisim dan jirim.. tu panjang ceritalah, biarlah guru2 dkt sini yg sambung

Sebenarnya ada banyak mazhab ni, bukan setakat 4 yang utama tu, tapi kita ikutlah mazhab yg telah ditetapkan sesuai utk negara kita ni.. ikutlah mazhab mana pun.. sbb org yg buat mazhab ni mmg dah terbukti keahilan didalam ilmu dia, mesti hafal ratusan ribu hadis dan tafsir.. kalau nak kata nak buat mazhab sendiri, nak buat fatwa sendiri tu, dah cukup faham basic ke?

Mohon tambahan kalau ada lagi.. sebarang pembetulan juga amatlah dialukan

Selingan
Iklan anti arak di negara thai.. walau pun tak "haram" ikut "mazhab" diorang, tapi diorang akui kebaikan tak minum arak ni .. patut ke kita nak ikut acah2 liberal mcm org lain? tepuk dada tanya iman ;)

ya..bagus tuan..betul sgt la ni ...kesimpulan yang di buat

harap TT dapat la memahami berkenaan persoalan seperti permulaan thread.

kepada geng2 islam yg lain , kalau ada orang buka thread tanya soalan2 mcm ni, tak payah la nak terus hentam...cakap orang tu penyesat la..agend DAP la...memalukan la korang ni
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register