BTC USD 42,729.1 Gold USD 1,765.26
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Binatang pemakan bangkai halal dimakan?

jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
8,074
Reaction score
335
Points
86
bab air non akohol ni..kenapa ditulis non akohol?apakah sebab sebenarnya mereka syarikat arak?aku xminum malta walaupun ditulis non akohol sebab lalu di federal highway ada kilang arak situ..terpampang besar perkataan MALTA..jadi aku tahu ia adalah jenama arak..sebab tu aku xminum..takut duk dlm syubahat je..sebab kita tahu..
babrican ni nk tanyalah..dia memang dr syarikat arak jugak ke?
"Barbican was originally manufactured by U.K.-based Bass Brewery. Aujan Industries began importing the drink for sale in the Middle East in 1983.[3] Alongside the Swiss-made Moussy, Barbican was the first non-alcoholic malt drink to be sold in the region.[1] Manufacturing changes at Bass disrupted supplies of Barbican to Aujan, and in 1999, Aujan purchased the Barbican brand in select markets. Aujan acquired complete control of Barbican in 2010, and began manufacturing it at the company's factory in Dubai.[3]"

sumber: wikipedia Barbican & wikipedia Aujan Group

Barbican skrg adalah keluaran sykt Aujan Industries...

pd asalnya Aujan Industries cuma dpt lesen import & edar Barbican dr Bass Brewery...

Bass Brewery mmg ada produk beer sendiri...

tp mula thn 2010 Aujan dan beli Barbican dr Bass Brewery...

Aujan Industries mmg dr asal lg takder keluarkan beer/wine...

so kesimpulan sy utk jwb soalan tn, Aujan Industries pengeluar Barbican bkn sykt arak...

wallahua'lam...
 
Sponsored Post

jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
8,074
Reaction score
335
Points
86
Sebab tu aku nak tgk apa feedback dia..

Bila dia betul² xfaham.. Dia akan bertanya..

Tapi bila dia dgn niat acah² pening bertanya soalan..

Orang dah boleh nilai cara dia..
:D :D :D

tepat sekali, mmg nampak acah2 pening jer sebenarnya...

Aku berpendapat..(pendapat sendiri)

Jika kita nak follow mazhab better ikut kwsn setempat.. Supaya kita x menimbulkan masalah sesama jemaah.. Maka mudah kita nak terima fatwa setempat..

Tapi jika kita nak stay dlm mazhab syafie ditmpt orang yang bermazhab maliki.. pastikan kita x menimbulkan kekeliruan dikalangan jemaah..

Sebab adakalanya fatwa mengambil kira Uruf dan adat setempat..
terima kasih tn...

(y)(y)(y)

Ini ada sikit info ttg buaya, ketam, katak..

Semoga ada manafaatnya bagi mereka yang nak memahami ilmu dgn lebih luas..


terima kasih tn...

(y)(y)(y)
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,170
Reaction score
5,893
Points
321
bukan sebab lama atau kejap..tp kene benar2 arif akan bab mazhab tersebut..kita mazhab syafie pun tak abis..tu pun ingat2 lupa..cuma ada beberapa bab yg boleh..spt bab zakat..kalau dulu kita guna beras..skrg guna duit..kalau bab fardhu ain..kene ikutlah mazhab kita..ulama dulu mereka memang arif mazhab lain..menjadi rujukan lah jugak.. ada jangka masa yg lama utk tukar satu mazhab ke satu mazhabnyg lain.bukan sehari dua je tukar mazhab itu esok lusa pulak tukar mazhab..tp kene benar2 arif....bila sebut arif disini..tahu yg mana halal yg mana wajib..cth spt sunat witir tu bg mazhab lain..bg dorg wajib..wajib yg bukan fardhu..kerana fardhu wajib tu solat 5 waktu..so,kene buatlah..cth nk bgtau..bukan ilmu je..tp amal pun..stakat ilmu..semua mampu..huhu

Soalan yang aku tanya tu nak fahamkan masalah..

Let say duduk 2-3 hari dkt tmpt orang mazhab maliki.. Mmg xde isu.. Kita follow mazhab syafie.. Untuk kemudahan kita..

Tapi bila nak menetap lama.. Kena follow mazhab setempat.. Supaya kita mudah berada dlm jemaah..
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
6,681
Reaction score
979
Points
121
Soalan yang aku tanya tu nak fahamkan masalah..

Let say duduk 2-3 hari dkt tmpt orang mazhab maliki.. Mmg xde isu.. Kita follow mazhab syafie.. Untuk kemudahan kita..

Tapi bila nak menetap lama.. Kena follow mazhab setempat.. Supaya kita mudah berada dlm jemaah..
xperlu pun..just folow mazhab kita je..
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,170
Reaction score
5,893
Points
321
xperlu pun..just folow mazhab kita je..

Apa rujukkan boss ? Supaya kita follow mazhab syafie sahaja apabila berada lama di tmpt orang yang mazhab maliki ?
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
6,681
Reaction score
979
Points
121
kalau akulah..duk solat subuh berjemaah dgn mazhba syafie..walaupun dua org je..bukan selalu lah duk solat jemaah mazhab lain..walaupun xsalah..rindu tu ada pada mazhab syafie..tu bab solat..kalau bab batal wudhuk..kut mana pun sentuh wanita batal wudhuk..
 

jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
8,074
Reaction score
335
Points
86
Alaaaa... Tk yah buka thread baru....
Dah tau mana hala pegi thread ni...
Dio bukan nak cari ape yg dio tak tau...
Dio sajo nak jd attention seekers..
Mklum la, cite mcm ni mmg ramai org akan bg feedback...
Dio tgu point yg boleh di putar belit kan...
Nk jd kan bahan lawak...
Nnti boleh la jd kan cito dgn geng2 sama mcm dio...
attention seekers...

sy plak yg rasa mcm mkn cili...

sbb mcm sy yg byk bg attention kat dia nih...

🤭 🤭 🤭
 

jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
8,074
Reaction score
335
Points
86
Apa rujukkan boss ? Supaya kita follow mazhab syafie sahaja apabila berada lama di tmpt orang yang mazhab maliki ?
kalau akulah..duk solat subuh berjemaah dgn mazhba syafie..walaupun dua org je..bukan selalu lah duk solat jemaah mazhab lain..walaupun xsalah..rindu tu ada pada mazhab syafie..tu bab solat..kalau bab batal wudhuk..kut mana pun sentuh wanita batal wudhuk..
dah lari tajuk dah nih...

bimbang ada org tuh senyap2 gelak kat kita plak...

sbb kita plak yg dah gaduh sesama sendiri psl mazhab...

🤭🤭🤭
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,170
Reaction score
5,893
Points
321
attention seekers...

sy plak yg rasa mcm mkn cili...

sbb mcm sy yg byk bg attention kat dia nih...

🤭 🤭 🤭

Takde boss..
Aku suka cara boss komen..

Sikit sebanyak aku boleh faham masalah yang dibincangkan..

Kdng² kita nak tahu juga apa niat dia bukak thread..

So klo 2-3 kali duk ulang benda sama..

Kne perangkap.. 🤣
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,170
Reaction score
5,893
Points
321
dah lari tajuk dah nih...

bimbang ada org tuh senyap2 gelak kat kita plak...

sbb kita plak yg dah gaduh sesama sendiri psl mazhab...

🤭🤭🤭

Takde..

Persoalan tu jelas.. Aku xde pun nak gaduh pasal mazhab..

Aku cuma nak faham kenapa hujah tersebut diutarakan..

Aku ni banyak menilai satu masalah tu ikut logik..

Tp jika ianya sesuatu dalil dan hukum, maka aku kne ketepikan logik akal..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register