(Q & A) Beza 3G Wap & 3G Internet

CG Sponsors




abangbeca

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
8,703
Reaction score
155
Points
73
Salam semua......

Nk tanyer sapa2 yg tau....apa beza 3G Wap dgn 3G Internet yg ada kat tepon...

1. Dua2 access point nih leh connect tenet x??
2. Klu search tenet guna salah satu access point nih, yg mana lebih untung???
3.Yg mana lebih laju.....
4. Apa yg baik n buruk dua2 access point nih...


TQ :D
 
Sponsored Post

abangbeca

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
8,703
Reaction score
155
Points
73
bump..........ngantuk dah nie!!!
 

abangbeca

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
8,703
Reaction score
155
Points
73
apesal aku bump x kuar kat portal pun nih??/
 

amien

Fun Poster
Joined
Oct 27, 2009
Messages
647
Reaction score
10
Points
15
Salam semua......

Nk tanyer sapa2 yg tau....apa beza 3G Wap dgn 3G Internet yg ada kat tepon...

1. Dua2 access point nih leh connect tenet x??
2. Klu search tenet guna salah satu access point nih, yg mana lebih untung???
3.Yg mana lebih laju.....
4. Apa yg baik n buruk dua2 access point nih...


TQ :D
1) dua2 boleh connect kepada internet.
2) untung? pada aku, WAP ni lebih ringan sebab dia tak terlalu berat, kandungan yang diterima device akan disesuaikan mengikut spesifikasi telefon. 3G Internet plak lebih kepada kandungan laman sesawang yang sebenar.
3) mengikut rangkaian, tapi kandungan WAP lebih ringan.
4) 3G Wap - buruk = kandungan disesuaikan mengikut telefon,
baik = 'ringan' ketika surfing
3G Internet - buruk = berat jika guna rangkaian EDGE (bawah
WCDMA, HSDPA or HSUPA.)
baik = menyerupai kandungan sebenar sesebuah
laman sesawang.
tambahan :

mengikut pengamatan aku, 3G Wap ni bezanya dengan 3G Internet bila kita menggunakan 3G Wap, laman sesawang yang kita buka tu lebih friendly dgn device, ia tak terlalu berat. maksud aku, laman sesawang tu tak mengikut susunan sebenar. hanya mnyesuaikan kandungan dengan sistem telefon itu sendiri. ini setting yg terdapat dlm telefon. lupe plak aku apa nama setting tu. ia menyokong kandungan internet mengikut aplikasi WAP telefon.

3G Internet plak bila kita guna, ia lebih kepada laman web sebenar. tiada penyesuaikan kandungan, actual design spt biasa.

itu ler pandangan aku dengan melalui ujikaji dengan device Nokia Smartphone (N95) :)paid

:)cgrock
 

abangbeca

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
8,703
Reaction score
155
Points
73
1) dua2 boleh connect kepada internet.
2) untung? Pada aku, wap ni lebih ringan sebab dia tak terlalu berat, kandungan yang diterima device akan disesuaikan mengikut spesifikasi telefon. 3g internet plak lebih kepada kandungan laman sesawang yang sebenar.
3) mengikut rangkaian, tapi kandungan wap lebih ringan.
4) 3g wap - buruk = kandungan disesuaikan mengikut telefon,
baik = 'ringan' ketika surfing
3g internet - buruk = berat jika guna rangkaian edge (bawah
wcdma, hsdpa or hsupa.)
baik = menyerupai kandungan sebenar sesebuah
laman sesawang.
Tambahan :

Mengikut pengamatan aku, 3g wap ni bezanya dengan 3g internet bila kita menggunakan 3g wap, laman sesawang yang kita buka tu lebih friendly dgn device, ia tak terlalu berat. Maksud aku, laman sesawang tu tak mengikut susunan sebenar. Hanya mnyesuaikan kandungan dengan sistem telefon itu sendiri. Ini setting yg terdapat dlm telefon. Lupe plak aku apa nama setting tu. Ia menyokong kandungan internet mengikut aplikasi wap telefon.

3g internet plak bila kita guna, ia lebih kepada laman web sebenar. Tiada penyesuaikan kandungan, actual design spt biasa.

Itu ler pandangan aku dengan melalui ujikaji dengan device nokia smartphone (n95) :)paid

:)cgrock
tq bro...mcm mana plak dgn charges yg dikenakan? Same price??
 

amien

Fun Poster
Joined
Oct 27, 2009
Messages
647
Reaction score
10
Points
15
tq bro...mcm mana plak dgn charges yg dikenakan? Same price??
charges?
tetap sama. mengikut telco, kalo celcom 10kbps = rm0.10.. lebih kurang mcm tu la...kalo xda ambil mana2 pakej mobile broadband, semua telco akan charge pay per use. ikut rate x pasti pulak sebab semua telco x sama kadar dia.

:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register