BTC USD 58,376.9 Gold USD 1,831.42
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Betulkah Kiblat Kita...?

utbahz

Active Member
Joined
Jul 1, 2008
Messages
1,969
Reaction score
7
Points
35
Salam...Aku terpanggil untuk menulis nie sbb aku dah terkena byk kali jugakla..Citer memula gini, aku pg maidin kt umah aku, tetiba teringatla plak nk carik kompas tunjuk arah kiblat ni, so aku pun beli la satu, saiz keychain ajela..Balik aje umah terus la letak kat kunci keta aku..Pastu aku bwk la pg mesjid..Check angle kompas tu punya manual ngan masjid punya direction, nk confrimkan betulke x..Quality check..Pastu, nk jadik citer, aku pg la Ka4 Kepong dkt umah aku tu..Bila aku pg surau, teringat la nk check..Bapak punyak lari dia punya direction ngan penunjuk kat dlm surau tu, Pastu aku test plak kat Tesco Kepong, yg ni pun lari jugak dia punya Kiblat..Aku pelik ar jugak x kan kompas aku silap plak kot..So aku balik test kat Surau plak, direction kompas betul ngan direction surau tu..Latest smlm aku pegi IOI Puchong, skali lari jugak kiblat diaorang, tp yg ni skit ajela lari dia..dlm 15 degree gitu..

Persoalan skrg ni..Kita ni cam x bape amik berat akan hal ni..Asalkan npk ada arrow kat Supermarket2 gitu, terus ikut ajekan? x penah rasa was2..So aku nk war-warkan kat member2 CG ni, kot2 ada sesapa nak orderkan kompas saiz keychain ni..Aku x mo amik untung pun sbb aku pun nk pegi beli utk sedara2 aku..Ni kira wat poll la ni..Aku prefer kalau sesapa yg keja area Putrajaya ke Cyberjaya ke..Sori la aku malas nk post2 ni, xde masa la + malas..Aku bukak ni sampai hari sabtu 29 Nov aje..Sbb ahad tu nk pg beli..Kalau ada stock ada la rezeki korang, collect hari senin tu kat Cyber..

Aku punya kompas tu x sampai 5 hinggit pun, kalau x silap la..Tp from time to time aku check balik ngan arah kiblat kat masjid la, kot2 dah lari angle..(BTW kalau sesapa nk order tu, aku kira first come first serve la tkt xde stok)..Aku target 20 org limit dulu, sbb kalau korang xjadik bole aku sedekah kt sedara+kengkawan aku..Kalau korang nk senang pegi sendiri kat mydin tu..abih citer..Kalau nk, korang PM aku....

Tq..
 
Last edited:
Sponsored Post

gOdFeLLa

Senior Member, InstaForex Official, Introducing Br
Platinum Member
Joined
Jan 4, 2007
Messages
9,441
Reaction score
401
Points
81
Salam...Aku terpanggil untuk menulis nie sbb aku dah terkena byk kali jugakla..Citer memula gini, aku pg maidin kt umah aku, tetiba teringatla plak nk carik kompas tunjuk arah kiblat ni, so aku pun beli la satu, saiz keychain ajela..Balik aje umah terus la letak kat kunci keta aku..Pastu aku bwk la pg mesjid..Check angle kompas tu punya manual ngan masjid punya direction, nk confrimkan betulke x..Quality check..Pastu, nk jadik citer, aku pg la Ka4 Kepong dkt umah aku tu..Bila aku pg surau, teringat la nk check..Bapak punyak lari dia punya direction ngan penunjuk kat dlm surau tu, Pastu aku test plak kat Tesco Kepong, yg ni pun lari jugak dia punya Kiblat..Aku pelik ar jugak x kan kompas aku silap plak kot..So aku balik test kat Surau plak, direction kompas betul ngan direction surau tu..Latest smlm aku pegi IOI Puchong, skali lari jugak kiblat diaorang, tp yg ni skit ajela lari dia..dlm 15 degree gitu..

Persoalan skrg ni..Kita ni cam x bape amik berat akan hal ni..Asalkan npk ada arrow kat Supermarket2 gitu, terus ikut ajekan? x penah rasa was2..So aku nk war-warkan kat member2 CG ni, kot2 ada sesapa nak orderkan kompas saiz keychain ni..Aku x mo amik untung pun sbb aku pun nk pegi beli utk sedara2 aku..Ni kira wat poll la ni..Aku prefer kalau sesapa yg keja area Putrajaya ke Cyberjaya ke..Sori la aku malas nk post2 ni, xde masa la + malas..Aku bukak ni sampai hari sabtu 29 Nov aje..Sbb ahad tu nk pg beli..Kalau ada stock ada la rezeki korang, collect hari senin tu kat Cyber..

Aku punya kompas tu x sampai 5 hinggit pun, kalau x silap la..Tp from time to time aku check balik ngan arah kiblat kat masjid la, kot2 dah lari angle..(BTW kalau sesapa nk order tu, aku kira first come first serve la tkt xde stok)..Aku target 20 org limit dulu, sbb kalau korang xjadik bole aku sedekah kt sedara+kengkawan aku..Kalau korang nk senang pegi sendiri kat mydin tu..abih citer..Kalau nk, korang PM aku....

Tq..

jaga2 sikit, sebab dlm simen ada besi. takut mata compass lari
 

leica

Fun Poster
Joined
Nov 7, 2007
Messages
426
Reaction score
19
Points
25
bang, maybe kiblat yang abg check tu silap kot.. tp satu benda abg kene tau, kompas ni kalah kepada medan magnet, sebab ianya tertarik kepada semua unsur2 magnet, so kalau abg test dalam bilik yang dipenuhi dengan medan magnet contohnya bilik tertutup dipenuhi dengan wiring, pasti akan memesongkan arah jarum kompas dari kedudukan yang sebenar.
 

sedanfx

InstaForex Official, Introducing Broker
Platinum Member
Joined
May 31, 2007
Messages
6,361
Reaction score
193
Points
78
Jika xtahu mana2 arah kiblat, solat je.... Allah swt ada di mana2, yg petim niat kita :d
 

emasstech

Active+ Member
Joined
Sep 19, 2007
Messages
3,795
Reaction score
71
Points
30
Salam...Aku terpanggil untuk menulis nie sbb aku dah terkena byk kali jugakla..Citer memula gini, aku pg maidin kt umah aku, tetiba teringatla plak nk carik kompas tunjuk arah kiblat ni, so aku pun beli la satu, saiz keychain ajela..Balik aje umah terus la letak kat kunci keta aku..Pastu aku bwk la pg mesjid..Check angle kompas tu punya manual ngan masjid punya direction, nk confrimkan betulke x..Quality check..Pastu, nk jadik citer, aku pg la Ka4 Kepong dkt umah aku tu..Bila aku pg surau, teringat la nk check..Bapak punyak lari dia punya direction ngan penunjuk kat dlm surau tu, Pastu aku test plak kat Tesco Kepong, yg ni pun lari jugak dia punya Kiblat..Aku pelik ar jugak x kan kompas aku silap plak kot..So aku balik test kat Surau plak, direction kompas betul ngan direction surau tu..Latest smlm aku pegi IOI Puchong, skali lari jugak kiblat diaorang, tp yg ni skit ajela lari dia..dlm 15 degree gitu..

Persoalan skrg ni..Kita ni cam x bape amik berat akan hal ni..Asalkan npk ada arrow kat Supermarket2 gitu, terus ikut ajekan? x penah rasa was2..So aku nk war-warkan kat member2 CG ni, kot2 ada sesapa nak orderkan kompas saiz keychain ni..Aku x mo amik untung pun sbb aku pun nk pegi beli utk sedara2 aku..Ni kira wat poll la ni..Aku prefer kalau sesapa yg keja area Putrajaya ke Cyberjaya ke..Sori la aku malas nk post2 ni, xde masa la + malas..Aku bukak ni sampai hari sabtu 29 Nov aje..Sbb ahad tu nk pg beli..Kalau ada stock ada la rezeki korang, collect hari senin tu kat Cyber..

Aku punya kompas tu x sampai 5 hinggit pun, kalau x silap la..Tp from time to time aku check balik ngan arah kiblat kat masjid la, kot2 dah lari angle..(BTW kalau sesapa nk order tu, aku kira first come first serve la tkt xde stok)..Aku target 20 org limit dulu, sbb kalau korang xjadik bole aku sedekah kt sedara+kengkawan aku..Kalau korang nk senang pegi sendiri kat mydin tu..abih citer..Kalau nk, korang PM aku....

Tq..

Cuba ko tanya ulamak pasal kiblat ni...adakah mmg betul kita kena nak tuju betul2...??

kalu ikutkan rasa compas tu tepat tapi jgn terkejut masihmenyimpang jauh...dari kaabah...sebbnya kalu bearing akan berubah banyak hatta bergerak 1 darjah saja..tapi yg penting kita mmg menghadap kiblat kaabah..dari segi darjah mmg takleh nak tepat..tu pasal org dulu2 guna bintang dan matahari..
 

se-erkop

Fun Poster
Joined
Aug 2, 2008
Messages
994
Reaction score
0
Points
10
allah maha mengetahui..
insyaallah die akn trime solat kite walaupun xekut arh kiblat yg sbnrnye..
allah maha adil..
die sentiase melihat hamba2nye..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register