BTC USD 43,779.4 Gold USD 1,750.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Betul ke?

taufic

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
694
Points
161
Salam warga cg..
Sy ada byk soalan utk ditanya..

Saya mulakan dgn pertama:

Saya selalu dgq orang kita cakap "sedekahkan al-fatihah"..
sy kurang paham pengertian sedekah surah al fatihah..
sedekah surah ke? sedekah pahala? sedekah fadhilat?

lg satu..
Dalam Quran, Allah ada berfirman, setiap kebaikkan/kebajikan akan dibalas puluhan kali ganda byknya..

Maybe dalam konteks sedekah ni ramai org pikir balasan harta benda puluhan kali ganda..

Sedekah pahala pula cemana? Allah akan balas balik puluhan kali ganda jugak kan?

Agak pelik utk orang kita cakap "sedekahkan pahala utk ...." padahal balasannya amat tinggi..

pernah bayangkan berpuasa 6 hari di bulan syawal dan pahala tu disedekahkan kpd orang lain.. balasan yg kita dapat?

bule ke kita beramal kemudia pahala tu kita niatkan utk disedekahkan kepada orang lain utk mendapat balasan berpuluh lipat kali ganda dr Allah?

Allah maha pemurah.. harap ada orang bule jelaskan :)
saya ni not that good, tapi not that bad.. nak mencari keredhaan illahi
 
Sponsored Post

anuarinvestor

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Dec 13, 2007
Messages
10,529
Reaction score
143
Points
123
Salam warga cg..
Sy ada byk soalan utk ditanya..

Saya mulakan dgn pertama:

Saya selalu dgq orang kita cakap "sedekahkan al-fatihah"..
sy kurang paham pengertian sedekah surah al fatihah..
sedekah surah ke? sedekah pahala? sedekah fadhilat?

lg satu..
Dalam Quran, Allah ada berfirman, setiap kebaikkan/kebajikan akan dibalas puluhan kali ganda byknya..

Maybe dalam konteks sedekah ni ramai org pikir balasan harta benda puluhan kali ganda..

Sedekah pahala pula cemana? Allah akan balas balik puluhan kali ganda jugak kan?

Agak pelik utk orang kita cakap "sedekahkan pahala utk ...." padahal balasannya amat tinggi..

pernah bayangkan berpuasa 6 hari di bulan syawal dan pahala tu disedekahkan kpd orang lain.. balasan yg kita dapat?

bule ke kita beramal kemudia pahala tu kita niatkan utk disedekahkan kepada orang lain utk mendapat balasan berpuluh lipat kali ganda dr Allah?

Allah maha pemurah.. harap ada orang bule jelaskan :)
saya ni not that good, tapi not that bad.. nak mencari keredhaan illahi


Ye sedekah pahala.....baik yang hidup mahupun yang telah ke Alam Baqa....

YAQIN...lah....ianya sampai...
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
Ye sedekah pahala.....baik yang hidup mahupun yang telah ke Alam Baqa....

YAQIN...lah....ianya sampai...

terima kasih tuan....

baru tau ilmu nih....:">:">:">
 

taufic

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
694
Points
161
terima kasih tuan....

baru tau ilmu nih....:">:">:">

yup.. baru tau.. Allah memang maha pemurah..
yg pasal niat sedekah pahala utk dapat balasan dr Allah tu bule tak? sapa2 tau?
 

sosazr

Active Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
1,423
Reaction score
0
Points
20
Nak belajar ni kena cari guru...sedangkan kalau menagji pun dinasihatkan letak la bayi kat depan tu bimbang setan yang akan mengajar kita nanti...cari lah guru yang layak...
 

taufic

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
694
Points
161
sebab ni la orang pandai yg slalu share2 ilmu dia, dia akan bertambah pandai.. Allah maha adil lagi maha pemurah..

betapa jahilnya aku nie..
 

anuarinvestor

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Dec 13, 2007
Messages
10,529
Reaction score
143
Points
123
yup.. baru tau.. Allah memang maha pemurah..
yg pasal niat sedekah pahala utk dapat balasan dr Allah tu bule tak? sapa2 tau?

Niat shj tapi belum melakukan telah diambil kira...ini kelebihan Umat SAW..apatah bila telah melakukan niat tersebut..

Tapi jika niat untuk balasan(ini sebagai dorongan untuk kita beramal)..hanya akan..terluput dengan sendiri..apabila kita sentiasa IKHLAS dalam beramal..apabila ini wujud.....

inilah kita panggil ISTIKHLAS...bukanlah lagi kita buat untuk balasan..

moral.....

buatlah amalan yg sedikit tapi ISTIQAMAH..dari amalan banyak tapi tidak ISTIQAMAH
 
Last edited:

Kehidupan

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
Niat shj tapi belum melakukan telah diambil kira...ini kelebihan Umat SAW..apatah bila telah melakukan niat tersebut..

Tapi jika niat untuk balasan(ini sebagai dorongan untuk kita beramal)..hanya akan..terluput dengan sendiri..apabila kita sentiasa IKHLAS dalam beramal..apabila ini wujud.....

inilah kita panggil ISTIKHLAS...bukanlah lagi kita untuk balasan..

moral.....

buatlah amalan yg sedikit tapi ISTIQAMAH..dari amalan banyak tapi tidak ISTIQAMAH

wah, banyak ilmu sy belajar dari tuan ari nih....

TQVM....
 

taufic

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
694
Points
161
Niat shj tapi belum melakukan telah diambil kira...ini kelebihan Umat SAW..apatah bila telah melakukan niat tersebut..

Tapi jika niat untuk balasan(ini sebagai dorongan untuk kita beramal)..hanya akan..terluput dengan sendiri..apabila kita sentiasa IKHLAS dalam beramal..apabila ini wujud.....

inilah kita panggil ISTIKHLAS...bukanlah lagi kita buat untuk balasan..

moral.....

buatlah amalan yg sedikit tapi ISTIQAMAH..dari amalan banyak tapi tidak ISTIQAMAH

oo dorongan utk beramal dgn iklas.. mekaseh sbb tlg perjelaskan.. :)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register