BTC USD 97,285.3 Gold USD 2,867.61
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Viral Bertengkar dalam kedai emas sebelum bawa anjing

Sponsored Post

ambil ikhtibar .. 🤭

Mengubah Perspektif Melayu - Kapten Nik, Bekas Juruterbang MAS Berkata 'Jika Seekor Anjing Menjaga Anda, Tiada Agama Akan Memberitahu Anda Untuk Tidak Menjaganya'

Dalam perbualan yang menyentuh hati, ketua juruterbang Malaysia Airlines yang telah bersara, Kapten Nik berkongsi perjalanan uniknya daripada penerbangan kepada advokasi haiwan, mendedahkan bagaimana seekor anjing liar mengubah perspektifnya dan mencetuskan semangat untuk menjaga anjing dalam komunitinya. Bercakap kepada laman Instagram teratas Malaysia untuk pencinta anjing dan kucing, My Forever Doggo, Kapten Nik berkata: "Tidak semua orang Melayu jahat kepada anjing, tidak sama sekali." Beliau merenungkan salah tanggapan mengenai orang Melayu dan layanan mereka terhadap haiwan. Beliau mengakui bahawa walaupun sesetengah individu mungkin takut atau acuh tak acuh, sebilangan besar benar-benar mengambil berat tentang kebajikan haiwan.

"Saya berasa sedikit tersinggung apabila orang mengatakan sesuatu yang negatif tentang orang Melayu dan anjing. Sesetengah daripada mereka takut, sebahagian daripada mereka tidak sedar dan sebahagian daripada mereka tidak peduli, tetapi ramai daripada mereka sebenarnya benar-benar peduli."

Apa yang bermula sebagai perniagaan ATV dan sebidang tanah telah berkembang menjadi tempat selamat untuk anjing liar. Kapten Nik menceritakan bagaimana haiwan itu mula muncul semasa dia membangunkan resortnya, berkongsi, "Apabila kami membuka tanah, orang ramai datang ke perkhemahan, dan begitulah cara anjing mula datang apabila saya membina tempat itu." Perjalanannya ke dunia anjing liar bermula dengan pertemuan kebetulan dengan seekor anjing bernama Rusty.

"Kali terakhir, saya tidak peduli dengan anjing liar," dia mengakui. "Tetapi apabila saya melihat Rusty, semuanya berubah."

Detik penting ini memberi inspirasi kepadanya untuk bukan sahaja menjaga anjing liar tetapi juga untuk menyokong kebajikan mereka. Kapten Nik dengan penuh semangat membincangkan kepentingan budaya dan agama kebaikan terhadap semua makhluk, dengan berkata, "Apabila orang memberitahu saya perkara negatif tentang anjing, mereka sebenarnya tidak mengikut Al-Quran. Al-Quran sudah mengatakan kamu mesti baik kepada semua makhluk." Dia menekankan bahawa belas kasihan mempunyai hadnya, berkongsi sempadan peribadinya mengenai haiwan peliharaan sambil turut menyerlahkan faedah praktikal mempunyai anjing di sekitar resortnya.

"Mereka mempunyai fungsi tertentu untuk saya. Mereka adalah orang pertama yang memberi amaran kepada anda terhadap ular," jelasnya, sambil menyatakan bahawa kehadiran anjing membantu menghalang babi hutan dan monyet.

Dedikasinya melangkaui sekadar menyediakan tempat perlindungan; Kapten Nik mengambil bahagian secara aktif dalam menjaga anjing liar.

"Saya sentiasa mempunyai makanan anjing di dalam kereta saya," katanya, menceritakan bagaimana Rusty memberi inspirasi kepadanya untuk berhenti dan memberi makan anjing liar setiap kali dia memandu. Kami telah membawa kira-kira 15 anjing ke doktor haiwan," katanya, mendedahkan harapannya untuk menganjurkan usaha komuniti untuk memandulkan dan melepaskan anjing sambil menggalakkan orang ramai untuk mengambil anak angkat. Ambil anjing hodoh, perbaiki, dan lihat anjing itu menjadi cantik dan disayangi," gesanya.



Melayu dah terkenal dgn ajaran sesat skang...
Jgn terlebih2 syg anjing plak...
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register