Berminat nak jadi agen Hartanah / Properties tapi bagaimana?

CG Sponsors




visi-sufi

Active Member
Joined
Aug 31, 2008
Messages
1,946
Reaction score
6
Points
25
Assalamualaikum...

Izinkan saya bertanya dan minta maaf kalau thread macam ni dah ada... mungkin mod / admin boleh tolong pindahkan pertanyaan saya ni ke tempat yang lebih bersesuaian...

Saya berminat nak jadi agen perumahan / properties / bangunan / tanah tapi saya takde rumah atau bangunan atau tanah sendiri...

so perlukah kita ada rumah/bangunan/tanah yang kita beli sendiri dulu sebelum kita boleh jadi agent?

perlukah kita daftar dgn mana2 badan tertentu atau kursus2 tertentu seperti yang kita kena lalui kalau nak jadi agent insurans atau amanah saham?

saya ada tanya satu syarikat ni... dan dia cakap nak jadi agent kat tempat dia kena bayar RM200... perlu ke kita bayar apa2 utk jadi agent?

kalau nak jadi agent ni mesti ke kita buat secara full-time atau kita boleh buat secara part-time... saya rasa saya ni tak boleh buat full-time sebab ada beberapa bisnes lain... buat masa ni mungkin nak buat secara part-time je dulu... boleh ke?

apa langkah berhati-hati yang saya kena ambil untuk menjadi agent perumahan ni?

saya tinggal kat arae Bandar Baru Bangi, Selangor... boleh tak cadangkan syarikat2 yang boleh saya cuba approach utk jadi agent...?

harap sesape yg berpengalaman tu tolonglah kongsi2 ilmu dan pengalaman berharga anda tu ye? Allah jua lah yang membalasnya.... Aminnn...
 
Sponsored Post

fareast262

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2007
Messages
4,010
Reaction score
7
Points
25
ok jugak nih...atlis bley gak timba pengalaman dari ejen hartanah...
sp otai2 kat sini...
bley tunjuk ajar sket....
 

Putra_Quezee

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Feb 7, 2008
Messages
1,287
Reaction score
19
Points
25
q tak pernah la jadi agent hartanah lagi... setakat jadi broker air hangat jual rumah ngan tanah tu pernah la... modal air liur je... sampai sekarang q buat lagi.. :D
 

waksir

Fun Poster
Joined
Aug 17, 2007
Messages
108
Reaction score
1
Points
15
byk syarikat2 hartanah yg dok mencari ejen2 baru.
rajin2 la tgk dlm ruang iklan akhbar 'the star' (dlm iklan yg kecik2, mcm iklan rumah/keta tu).
kekadang ada setengah kompeni yg minta bayaran utk amik exam (properties). tp ada gak yg x perlu amik dulu, tp kalu mau naik pangkat baru gi amik exam tu.
 

visi-sufi

Active Member
Joined
Aug 31, 2008
Messages
1,946
Reaction score
6
Points
25
byk syarikat2 hartanah yg dok mencari ejen2 baru.
rajin2 la tgk dlm ruang iklan akhbar 'the star' (dlm iklan yg kecik2, mcm iklan rumah/keta tu).
kekadang ada setengah kompeni yg minta bayaran utk amik exam (properties). tp ada gak yg x perlu amik dulu, tp kalu mau naik pangkat baru gi amik exam tu.
thanx for info waksir...
exam tu memang berbayar ke? dan berapa harganya?
apa agensi yang mengawal selia benda2 macam ni?
 

visi-sufi

Active Member
Joined
Aug 31, 2008
Messages
1,946
Reaction score
6
Points
25
q tak pernah la jadi agent hartanah lagi... setakat jadi broker air hangat jual rumah ngan tanah tu pernah la... modal air liur je... sampai sekarang q buat lagi.. :D
Q... boleh ajar tak cara2 camne u buat?
Thanx
 

drumah.com

Fun Poster
Joined
Mar 22, 2009
Messages
391
Reaction score
54
Points
20
Assalamualaikum...

so perlukah kita ada rumah/bangunan/tanah yang kita beli sendiri dulu sebelum kita boleh jadi agent?

perlukah kita daftar dgn mana2 badan tertentu atau kursus2 tertentu seperti yang kita kena lalui kalau nak jadi agent insurans atau amanah saham?

saya ada tanya satu syarikat ni... dan dia cakap nak jadi agent kat tempat dia kena bayar RM200... perlu ke kita bayar apa2 utk jadi agent?

kalau nak jadi agent ni mesti ke kita buat secara full-time atau kita boleh buat secara part-time... saya rasa saya ni tak boleh buat full-time sebab ada beberapa bisnes lain... buat masa ni mungkin nak buat secara part-time je dulu... boleh ke?
1. Nak jadi agent hartanah awak boleh pergi ke mana-mana real estate agency yang berdaftar.

2. Kebiasaanya agensi hartanah akan charge RM500 untuk yuran latihan. Kalau agensi tidak berape power selalunya dalam RM100-300. (Yuran latihan ini mengikut reputasi agensi)- kebiasaanya kita nak belajar masuk agensi yang charge RM500 keatas. kalau tak per caya cuba kita jumpa agent2 yang reputasi tinggi ni. Kenapa diorang popular. So nak belajar rahsia mereka awak kena bayar RM500. kalau agensi yang charge RM100-300 ini memang dari segi latihan disediakan tapi kurang sikit. kalau korang tak percaya korang pergi cuba.:))

3. Latihan dan kursus (jika ada exam) adalah internal punya program. Syarikat agensi yang akan kelolakan. Jadi x perlu risau sangat, sebab diorang akan buat dengan pantas latihan itu supaya anda boleh mula start promosi hartanah dengan segera. :D

4. Tidak perlu hartanah sendiri, pada permulaan awak mungkin boleh buat pasaran sewaan. biasanya agen2 jika dalam satu kompeni boleh share dengan anda listing2 hartanah mereka. jadi awak cuba jual kawan2 punya listing dulu. Bila dah ada listing sendiri baru nampak dia punya future prospectus.:)) Buat permulaan share dulu dengan kawan.

5. Kebanyakkan agensi nak cari agen full time. tetapi ada juga agensi cari part timer. Cuma mungkin diorang x boleh ambil ramai part-timer sebab ada restriction / limitation dalam recruitment agent untuk real estate agency dkt malaysia. Sebab itu depa tak ambil orang sebarangan. Apa pun pada yang berminat awak kena explore dulu experiance ini, jangan cepat putus asa dan bila jadi estate agen, dan perlukan tools pemasaran boleh contact saya. :)cgrock

6. Syarikat agensi akan membahagikan kawasan tertentu pada anda, jadi jika syarikat anda bernaung itu adalah popular, kebanyakkan pemilik hartanah akan menghubungi mereka. Jika rumah pemilik itu berada didalam kawasan anda, syarikat agensi akan memberi sepenuh authority pada anda untuk menguruskan transaksi itu. Itulah keistimewaan berpayung pada agensi berdaftar popular.

Semoga berjaya...
 

am2020

Active+ Member
Joined
Nov 1, 2009
Messages
2,731
Reaction score
8
Points
25
aku x bernaung ngan mana2 agensi pun..aku buat rambo jer...he he he..so far x der mslh..tp kena ade cara...:D
 

visi-sufi

Active Member
Joined
Aug 31, 2008
Messages
1,946
Reaction score
6
Points
25
aku x bernaung ngan mana2 agensi pun..aku buat rambo jer...he he he..so far x der mslh..tp kena ade cara...:D
am... boleh kongsi ke macam mana cara am buat?
thanx
 
Sponsored Post
Top
Log in Register