Berkongsi Maklumat - Guna EPF untuk beli Saham BSKL

CG Sponsors




jonsawai

Freshie
Joined
Aug 12, 2008
Messages
24
Reaction score
9
Points
8
Senarai Terkini

1) Ammara
2) Apex - Tunggu pesona bagi info
3) Phillip Capital - Thanks Zayed. Kalau tau maklumat lanjut, boleh laa kongsikan ikut format yg saya bagi kat 1st post.

To Putra 1976.
Boleh. Tapi ada syarat syarat kelayakan. Jumlah yg boleh dikeluarkan adalah 20% dari baki jumlah akaun 1 ditolak dengan jumlah simpanan asas yang telah ditetapkan oleh pihak KWSP.

Putra juga boleh register EPF online, lepas tu login, lepas tu pilih kelayakan pengeluaran, lepas tu cari kelayakan pengeluaran pelaburan. Berapa jumlah yg dia bagi kat situ, itulah jumlah yg boleh guna untuk beli share ke, melabur unit trust ke...

Nak register EPF online, kena pegi ke kiosk EPF yg terdapat di EPF office dan some other banks office. Boleh check kat sini.
http://www.kwsp.gov.my/index.php?ch=p2members&pg=bm_p2members_iakaun&ac=53
http://www.kwsp.gov.my/index.php?ch=p2index&pg=en_p2index_service&ac=7&lang=en

Jadual simpanan asas yg ditetapkan oleh kwsp.
Umur (Tahun) Simpanan Asas (RM) Umur (Tahun) Simpanan Asas (RM)
18 1,000 37 34,000
19 2,000 38 37,000
20 3,000 39 41,000
21 4,000 40 44,000
22 5,000 41 48,000
23 7,000 42 51,000
24 8,000 43 55,000
25 9,000 44 59,000
26 11,000 45 64,000
27 12,000 46 68,000
28 14,000 47 73,000
29 16,000 48 78,000
30 18,000 49 84,000
31 20,000 50 90,000
32 22,000 51 96,000
33 24,000 52 102,000
34 26,000 53 109,000
35 29,000 54 116,000
36 32,000 55 120,000


Harap membantu
 
Sponsored Post

pesona

Active Member
Joined
Feb 5, 2007
Messages
1,756
Reaction score
22
Points
25
Kita sambung selepas Jumaat nanti.

TQ TT kerana bukak topic ini.
 

jonsawai

Freshie
Joined
Aug 12, 2008
Messages
24
Reaction score
9
Points
8
Kita sambung selepas Jumaat nanti.

TQ TT kerana bukak topic ini.
Tuan Pesona

Kalau tak keberatan, tolong isi ikut format ni. Kita buat standard format, nanti senang nak rujuk


1) Syarikat yg menguruskan
2) Nama agen untuk dihubungi
3) Kawasan Liputan
4) Kaedah dan senarai dokumen pelabur yg diperlukan
5) Apa borang borang yg kena isi
6) Macamana nak membeli saham selepas pengeluaran diluluskan.
7) Macamana nak menjual saham dan kemana duit tersebut akan dikreditkan, terus balik ke akaun-1 ke, atau .....
8) Some tips tentang pengeluaran EPF utk beli saham BSKL.

Terima Kasih. Sambung lepas jumaat
 

jonsawai

Freshie
Joined
Aug 12, 2008
Messages
24
Reaction score
9
Points
8
Tambah lagi sikit maklumat

9) CDS akaun dan Trading akaun, jika Fund dari EPF dan jika Fund dari Cash
10) Pemilihan Remisier

Thanks
 

pesona

Active Member
Joined
Feb 5, 2007
Messages
1,756
Reaction score
22
Points
25
JOM beli saham BSKL guna KWSP account1

Apex Investment Services Bhd
Kajang, Main Office
7th Floor, Menara Apex,
Off Jalan Semenyih, Bukit Mewah
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel : (603) 8736 1118
Fax : (603) 8737 7924
Website : www.apexequity.com.my
Email : [email protected]


Apex Investment Services BerhadSuite
KL, Branch
10-A3, 10A Floor, Grand Seasons Avenue,
72 Jalan Pahang,
53000 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel : (603) 2693 2789
Fax : (603) 2692 6546
Email : [email protected]


2. Agent Dihubungi
Nasser Ahmad Hourmain (Pesona)
HP: 0122489615

3. Kawasan Liputan (Selangor, WP, Seremban, Kajang, Rawang, Ipoh)

4. Photostat I/C 4 keping - 1 keping Thump Print kanan/kiri.
Borang KWSP 9N (Ahli)
Borang APEX - EPF-PMA Investment Agreement

5. Boleh Trading Online sendiri atau guna Apex Remiser

6. Jual/Beli sendiri atau guna Remiser(Apex)
Bila wang telah diluluskan oleh KWSP akan terus masuk ke PMA(CDS) account Apex. Jual/Beli boleh dilakukan online atau guna Remiser.

7. Bila kita jual balik saham2 yang kita beli akan dimasukkan balik ke PMA(CDS) account Apex. Bila kita tak nak trade lagi boleh sign borang dengan Apex transfer balik ke EPF.

8. Tips2 banyak diforum2 carigold. Yang penting guna EPF beli saham2 yang EPF ada melabur dan Blue Chip Counters.

Semua Option Diatas akan diuruskan oleh Agent Apex.
Pelabur hanya perlu daftar CDS accounts sahaja online
---> http://www.apexetrade.com/bin/home.asp


Wang KWSP tak boleh beli IPO dan ACE counter. Contoh bila BUMIARMADA listed pada 21July kita bolahlah beli jika ada wang dalam PMA(CDS) accounts.

PMA - PORTFOLIO MANAGEMENT ACCOUNT diguna pakai untuk pelabur guna EPF Accounts.

P/S: Yang berminat nak jadi Apex Consultant amat dialualukan.
Tuan Pesona

Kalau tak keberatan, tolong isi ikut format ni. Kita buat standard format, nanti senang nak rujuk


1) Syarikat yg menguruskan
2) Nama agen untuk dihubungi
3) Kawasan Liputan
4) Kaedah dan senarai dokumen pelabur yg diperlukan
5) Apa borang borang yg kena isi
6) Macamana nak membeli saham selepas pengeluaran diluluskan.
7) Macamana nak menjual saham dan kemana duit tersebut akan dikreditkan, terus balik ke akaun-1 ke, atau .....
8) Some tips tentang pengeluaran EPF utk beli saham BSKL.

Terima Kasih. Sambung lepas jumaat
 
Last edited:

pesona

Active Member
Joined
Feb 5, 2007
Messages
1,756
Reaction score
22
Points
25
JOM beli saham BSKL guna KWSP account1

9. Cash dan EPF acounts kena create seperately.
10.Untuk EPF, Apex akan assign seorang remiser. tapi klu dah mahir tak payah guna remiser just trade sendiri online. Sebab tu guna EPF kita boleh belajar tentang online trading diBSKL.

Tambah lagi sikit maklumat

9) CDS akaun dan Trading akaun, jika Fund dari EPF dan jika Fund dari Cash
10) Pemilihan Remisier

Thanks
 

jonsawai

Freshie
Joined
Aug 12, 2008
Messages
24
Reaction score
9
Points
8
Terima kasih bebanyak tuan Pesona

Kepada kaki shares, boleh laa pikir pikirkan option ni. Next withdrawal EPF akaun-1 hujung bulan depan. Cuti raya laa pulak. Hmmm. Kalau tak, boleh dah nak cuba beli share guna EPF ni..
 

pesona

Active Member
Joined
Feb 5, 2007
Messages
1,756
Reaction score
22
Points
25
JOM beli saham BSKL guna KWSP account1

Tak pe sabar dulu bulan depan sekejap aje.. Saya pun tengah tunggu 2withdrwal minggu depan RM18K. Kalau sempat dapatlah henjut Bumiarmada 21julai ni HIBISCUS 25July ni...

EPF Diversify saya.

Simpanan masa depan ---> Public Ittikal 171,000units
Trade Online BSKL ---> High Risk High Return
EPF Account1 ---> Tinggal Simpanan Asas.

Account2 ---> Beli Rumah...

Diversify Your EPF Saving


Terima kasih bebanyak tuan Pesona

Kepada kaki shares, boleh laa pikir pikirkan option ni. Next withdrawal EPF akaun-1 hujung bulan depan. Cuti raya laa pulak. Hmmm. Kalau tak, boleh dah nak cuba beli share guna EPF ni..
 

THX

Active+ Member
Joined
Nov 15, 2008
Messages
3,920
Reaction score
76
Points
40
bro pesona, ada minimum limit 10k duit epf yg boleh dikeluarkan utk bukak akaun ke?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register