Berkenalan Dengan Kasta "Pariah" Dalam Tamadun Hindu

Recommended Brokers


sepatu

Fun Poster
Joined
Nov 3, 2008
Messages
119
Reaction score
1
Points
20
member aku pernah bg tau, diorang pernah ada urusan keja kt india. kbtulan dlm group diorang ada india malaysia. sblm ke india member india ni sembang lebih kurang mcm dont worry kalau smpai kt india nt, coz kampung halaman la konon. tp bia smpai kt india ada 1 kes diorang tengah nak makan kt restoran pelayan 2 ambil order tp dia xambil order dr member india diroang ni. so member2 ni pesan kat pelayan utk ambil oder member india diorang, tp diorang perasan pelayan 2 mcm bengang bila ambil oder kt kwan india diorang. then yg pelik, member india diorang ni plak buat senyap je mcm takut2. rasanya ada kaitan dengan kasta, mungkin org sana blh cam.
 
Sponsored Post

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,164
Reaction score
385
Points
81
kasta berdasarkan warna kulit..

diburukkan lagi dgn slavery di afrika pada zaman dahulu.

tapi benda ni mmg da lama, sejak zaman jahiliah kat Arab lagi kot. org kulit gelap sering direndahkan.

tapi Pariah ni satu2 nya golongan kulit hitam yg pandai dan genius kalau diberi pendidikan, berbanding geng kulit hitam sebelah afrika tu. asyik scam je tau.

sama gak mcm org negro kat amerika tu, takde produktiviti kpd negara amerika. asyik nyanyi dan thug life je, generasi ke generasi. padahal da diberi peluang mcm2, diorg yg malas dan tak berminat nak ada kareer bagus.
 
Last edited:

GPK1

Active+ Member
Joined
Dec 3, 2007
Messages
4,167
Reaction score
71
Points
30
di kelantan ada india nama dia


Arul Kanda

from estet Kuala Hau Bukit Sireh Kuala Krai

1mdb
 

cari_makan

Active+ Member
Joined
Sep 27, 2006
Messages
4,148
Reaction score
59
Points
30
Kalau ditanya pada Waytha Moorthy ni berkaitan dgn kasta ni. Tanya sama ada ada diskriminasi or tak dlm kasta dan minta dia bagi ulasan sikit bab ni. aagak2 apa kata dia? ( or jika ada kaum hindu dlm cg ni boelh tolong bagi pencerahan agar kami semua faham)
 

TengkuHaadi

Active+ Member
Joined
Mar 24, 2008
Messages
4,260
Reaction score
429
Points
41
Murthy/Murthi/Murty is a surname from the Indian state of Karnataka. It is found commonly amongst Brahmins as a personal name or surname.
 

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,834
Reaction score
500
Points
161
Nasib baik agama kita tak ada beza mcm tu...

yg bezakan dalam agama kita ialah orang paling mulia dengan tak mulia dalam bertaqwa sahaja... orang paling mulia ialah orang yang paling bertaqwa dalam amalan ibadah...

Dalam agama Islam ukuran dia ialah pahala dan dosa...

Satu perkara setback individu kalau hina orang lain,pahala dia jadi muflis sebab orang yg kena hina tu dah ambil pahala dia...

Nanti kat pintu syurga dia jadi lopong...sebab pahala dia kosong kosong...

rujukan...
ุฃูŽุชูŽุฏู’ุฑููˆู†ูŽ ู…ูŽุง ุงู„ู’ู…ููู’ู„ูุณู ุŸ ู‚ูŽุงู„ููˆุง : ุงู„ู’ู…ููู’ู„ูุณู ูููŠู†ูŽุง ู…ูŽู†ู’ ู„ูŽุง ุฏูุฑู’ู‡ูŽู…ูŽ ู„ูŽู‡ู ูˆูŽู„ูŽุง ู…ูŽุชูŽุงุนูŽ ุŒ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ : ุฅูู†ู‘ูŽ ุงู„ู’ู…ููู’ู„ูุณูŽ ู…ูู†ู’ ุฃูู…ู‘ูŽุชููŠ ูŠูŽุฃู’ุชููŠ ูŠูŽูˆู’ู…ูŽ ุงู„ู’ู‚ููŠูŽุงู…ูŽุฉู ุจูุตูŽู„ูŽุงุฉู ุŒ ูˆูŽุตููŠูŽุงู…ู ุŒ ูˆูŽุฒูŽูƒูŽุงุฉู ุŒ ูˆูŽูŠูŽุฃู’ุชููŠ ู‚ูŽุฏู’ ุดูŽุชูŽู…ูŽ ู‡ูŽุฐูŽุง ุŒ ูˆูŽู‚ูŽุฐูŽููŽ ู‡ูŽุฐูŽุง ุŒ ูˆูŽุฃูŽูƒูŽู„ูŽ ู…ูŽุงู„ูŽ ู‡ูŽุฐูŽุง ุŒ ูˆูŽุณูŽููŽูƒูŽ ุฏูŽู…ูŽ ู‡ูŽุฐูŽุง ุŒ ูˆูŽุถูŽุฑูŽุจูŽ ู‡ูŽุฐูŽุง ุŒ ููŽูŠูุนู’ุทูŽู‰ ู‡ูŽุฐูŽุง ู…ูู†ู’ ุญูŽุณูŽู†ูŽุงุชูู‡ู ุŒ ูˆูŽู‡ูŽุฐูŽุง ู…ูู†ู’ ุญูŽุณูŽู†ูŽุงุชูู‡ู ุŒ ููŽุฅูู†ู’ ููŽู†ููŠูŽุชู’ ุญูŽุณูŽู†ูŽุงุชูู‡ู ู‚ูŽุจู’ู„ูŽ ุฃูŽู†ู’ ูŠูู‚ู’ุถูŽู‰ ู…ูŽุง ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ุฃูุฎูุฐูŽ ู…ูู†ู’ ุฎูŽุทูŽุงูŠูŽุงู‡ูู…ู’ ููŽุทูุฑูุญูŽุชู’ ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ุŒ ุซูู…ู‘ูŽ ุทูุฑูุญูŽ ูููŠ ุงู„ู†ู‘ูŽุงุฑู

(HR Muslim no. (2581) daripada Abu Hurairah RA)

Terjemahan

โ€œTahukah anda siapa sebenarnya muflis? Sahabat sahabat menjawab: โ€˜Muflis sepanjang pengetahuan kami ialah orang yang tidak mempunyai wang dan harta. (Nabi SAW bersabda: โ€˜Bukan muflis harta aku maksudkan) tetapi muflis pahala pada hari Kiamat. Sebahagian umatku pada hari itu datang membawa amalan-amalan solat, puasa dan zakat. Pada masa sama juga dia membawa dosa-dosa mengutuk orang, memfitnah orang, mengambil harta orang, membunuh orang dan memukul orang. Penyelesaian pada hari itu adalah dengan mengambil amal kebajikannya lalu diberi kepada orang yang dizaliminya. Andainya amal kebajikan yang dibawanya belum cukup, akan diambil dosa-dosa mangsa yang dizaliminya, lalu dibebankan di atas kepalanya, kemudian dicampaknya ke dalam neraka.โ€

http://www.yadim.com.my/v2/di-antara-muflis-dunia-dan-akhirat/
 

quackk

Active Member
Joined
Oct 27, 2012
Messages
1,456
Reaction score
74
Points
30
kat company lame aku dulu... ada pekerja India dari negara India marah sorang budak intern sebab sebut "morning bro" jer

pastu masa marah2 dicakap... u know who am i ?... I'm Brahmins u know

baru aku paham sebab aper die marah... India kat Malaysia mostly Pariah... tapi die India Brahmins dari India sana :D
elok pijak terus.. pastu ludah
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
12,498
Reaction score
313
Points
141
lepas tu datang negara orang lupa diri ...patut la kat negara sendiri dilayan macam binatang...sebab kalau bagi peluang je habis
 

TengkuHaadi

Active+ Member
Joined
Mar 24, 2008
Messages
4,260
Reaction score
429
Points
41
Bleh tahan pening jgk nak faham Sistem Kasta di India Selatan sebab ia berbeza dgn di India Utara.

Di Utara India kebudayaan Lembah Indus dipengaruhi Kebudayaan Aryan berbanding di selatan boleh dianggap tidak dipengaruhi 100% Kebudayaan Aryan.



Ada yang beranggapan Tamil yang dibawa masuk ke Tanah Melayu adalah Dalit. Kemungkinan ada tapi tak semuanya. Tamil ada yang berasal dari High Rank Caste seperti Brahmin, Chettiar, Mendeliar (Mudaliar).

Ada lagi gelaran2 nama Kasta yg wujud di India Selatan yg dikelaskan mengikut pekerjaan yang tiada kaitan dgn Agama Hinduism tetapi dipengaruhi Kebudayaan setempat. Kebudayaan India Selatan berbeza di Utara yang dipengaruhi Kebudayaan Aryan.



Rajnikanths real name is Shivaji Rao Gaekwad gaekwad is a surname which is prominently used in maharashtra either they belong to maratha or mahar mahar is schedule caste marathas are upper caste. If you go to Vidarbha region in Maharashtra they belong to mahar .rajnikanths ancestors are from mavadi kadepathar so i think he belongs to maratha caste.

Ajith Kumar caste: Brahmin

Sri Devi caste: Nadar
 

greentrileaf

Fun Poster
Joined
Mar 27, 2008
Messages
551
Reaction score
71
Points
20
..tt , apa bezanya pulak pariah dgn keeling ? :D
Sebelum itu, tahukah anda mengenai latar belakang perkataan โ€˜******โ€™?

Seorang blogger tempatan yang terkenal dengan penulisan mengenai budaya dan bangsa India, Sharmalan Thevar berkongsi pemahaman mengenai perkataan yang secara popular digunakan oleh rakyat Malaysia dan segelintir rakyat Indonesia dalam merujuk bangsa India.

โ€œPerkataan โ€˜******โ€™ berasal daripada perkataan Kalinga iaitu empayar terkenal dari benua India, lebih tepat, Orissa.

โ€œIa salah satu empayar paling kuat dan berkuasa, memperluas kolonialisme di negara-negara seperti Maldives, Sri Lanka, Myanmar dan kepualuan Nusantara,โ€ tulisnya.

Katanya lagi, kapal-kapal yang membawa saudagar Kalinga kemudian disebut sebagai ****** oleh rakyat tempatan sehingga perkataan itu dipopularkan.

Sumber: https://www.freemalaysiatoday.com/category/leisure/2018/04/10/ada-apa-dengan-******/


https://ms.wikipedia.org/wiki/******
 
Sponsored Post
Top
Log in Register