BTC USD 59,726.5 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Berkenaan Ikan Oskar

Sponsored Post

strash_x

Active Member
Joined
Feb 14, 2006
Messages
2,005
Reaction score
4
Points
25
ikan oskar ni dia macam ikan flower horn. suka cari pasal dan nak jadi raja dalam aquarium. rasanya dia nak tunjuk terror kot~
 

eddie80

Super Active Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
5,583
Reaction score
47
Points
70
Aku skrg ada bela 2 ekor. Asalnya 6 ekor, tp lg 4 ekor dah puas hidup kot, depa lompat keluar akuarium. Aku dah bela kat 3 tahun. Saiz dah lebih besar dr tapak tgn org dewasa.
Gaduh2 tu biasa. Jgn risau. Tu permainan depa dlm akurium tu. Sampai ke besar pun masih camtu. Tp tk selalu la... Agak2 depa dah boring depa gaduh la..
 

eddie80

Super Active Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
5,583
Reaction score
47
Points
70
Air tu penuh sgt la tt..
Buh penutup.. Klu tk pakat dok atas lantai la sekor2..
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,852
Reaction score
40
Points
130
ikan oskar ni dia macam ikan flower horn. suka cari pasal dan nak jadi raja dalam aquarium. rasanya dia nak tunjuk terror kot~

Alhamdulillah, ade jugak orang yang sudi menjengah kat thread den ni...huhu
dulu ade bela pearl arowana sekali dalam akuarium tu,
mase kecik memang kene buli je aro,
tapi aro cepat membesar, die dah besar,
kene belasah balik oscar tu, padan muke :))

tapi sayangnye, xtau kenape tetibe lak aro
tu terapung, tak sempat nak kuarantin
die dah meninggalkan dunia. kalau perasan
dari awal mungkin dapat selamatkan :((
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,852
Reaction score
40
Points
130
Aku skrg ada bela 2 ekor. Asalnya 6 ekor, tp lg 4 ekor dah puas hidup kot, depa lompat keluar akuarium. Aku dah bela kat 3 tahun. Saiz dah lebih besar dr tapak tgn org dewasa.
Gaduh2 tu biasa. Jgn risau. Tu permainan depa dlm akurium tu. Sampai ke besar pun masih camtu. Tp tk selalu la... Agak2 depa dah boring depa gaduh la..

wow, mesti besar gile,
share sket pic oscar bro tu :)
den punye ni start bela dari bulan
3 lepas, mase mule-mule beli
kecik kemetot je :D

den risau tengok yang kecik tu asyik kene buli je,
nampak badan die calar-calar, pastu baik kejap
kene buli lagi.

tu yang beli divider pisahkan dorang,
tapi kadang-kadang satukan semula,
takut die boring xde teman sepermainan :D

dulu mase bela ngan aro memang pakai penutup,
pakai papan lapis jek sebab aro tu kuat melompat,
tapi bile die dah arwah, penutup tu pun dah barai.

so biarkan je la tak bertutup, lagipun oscar
ni pun baik je perangai, gadoh-gadoh pun
die tak melompat keluar.

ingat nak upgrade tank besar nanti beli
set sekali siap penutup+lampu+kaki.
so wat mase ni biar je la tak bertutup.
 

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
Alhamdulillah, ade jugak orang yang sudi menjengah kat thread den ni...huhu
dulu ade bela pearl arowana sekali dalam akuarium tu,
mase kecik memang kene buli je aro,
tapi aro cepat membesar, die dah besar,
kene belasah balik oscar tu, padan muke :))

tapi sayangnye, xtau kenape tetibe lak aro
tu terapung, tak sempat nak kuarantin
die dah meninggalkan dunia. kalau perasan
dari awal mungkin dapat selamatkan :((

akak pernah bela oscar sekali ngan pearl arowana gak....mmg dua2 ni jenis suka gaduh....ekekekke

skrg ni....akak bela dlm satu akuarium...keli afrika, ikan mulut buaya, toman, silver arowana (br mati 3 mggu lps kot) sbb lompat kuar termasuk kat ruang filter air tu.....:((

dlm byk2 tu....keli afrika jenis tamak giler makan.....huhuhuhu
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,852
Reaction score
40
Points
130
akak pernah bela oscar sekali ngan pearl arowana gak....mmg dua2 ni jenis suka gaduh....ekekekke

skrg ni....akak bela dlm satu akuarium...keli afrika, ikan mulut buaya, toman, silver arowana (br mati 3 mggu lps kot) sbb lompat kuar termasuk kat ruang filter air tu.....:((

dlm byk2 tu....keli afrika jenis tamak giler makan.....huhuhuhu


seronoknye dapat bela banyak-banyak dalam satu akuarium,
sy pun plan nak bela macam-macam ikan dalam satu akuarium
besar, tapi nak tunggu pindah umah dulu baru beli akuariumnye.
takut susah nak bawak lak nanti.

arowana memang kaki lompat, kalau nak tinggal
umah kosong pun takut-takut je.
 

SorrentoFX

Fun Poster
Joined
Dec 11, 2010
Messages
317
Reaction score
1
Points
15
kalau ikan gaduh tk leh boh dalam aquarium sekali...naya ikan tu...nnt awak gak dpt dosa
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,852
Reaction score
40
Points
130
kalau ikan gaduh tk leh boh dalam aquarium sekali...naya ikan tu...nnt awak gak dpt dosa

owh..ok2, dah beli divider.
tapi bile tengok kat youtube,
banyak video yg tunjuk cara
mengawan ikan ni memang ala-ala
macam begaduh.
tu yang nak mintak komfomasi kat sini :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register