dloanman
CG Top Poster Club

- Messages
- 42,127
- Joined
- Apr 15, 2012
- Messages
- 42,127
- Reaction score
- 4,405
- Points
- 266
- Awards
- 1
Jurutera Mekanikal Mengubah Teh dan Kopi Masala RM1 Menjadi Empayar Bulanan RM100,000
Temui Kavievanan, usahawan berusia 27 tahun yang menjadikan pelaburan RM500 dan sebuah basikal menjadi perniagaan yang berkembang maju, memperoleh RM100,000 sebulan.OLEH FERNANDO FONG
20 SEPTEMBER 2024
Makmal Lada
Pada usianya yang baru 27 tahun, Kavievanan Subramaniam telah menyemai hati rakyat Malaysia, mengubah usaha teh tarik yang sederhana menjadi sebuah empayar yang berkembang maju.
Hari ini, di bawah jenama Tea Thambi, graduan kejuruteraan mekanikal dari Universiti Tenaga Nasional (Uniten) itu menguruskan dua kafe dan lima gerai di seluruh Kuala Lumpur.
Ia menggaji satu pasukan yang terdiri daripada 17 orang dan menyediakan 2,000-3,000 cawan setiap hari, meraih RM100,000 setiap bulan yang mengagumkan .
Selain teh masala, kafe dan gerai Tea Thambi menawarkan pelbagai barangan lain, termasuk kopi, teh halia, roti bakar dan makanan ringan tradisional seperti vadai dan karipap.
Tetapi kisah kejayaan budak dari Cheras ini bermula dengan idea yang mudah namun bercita-cita tinggi pada Julai 2020.
Gary Foo
deorntosSpf5uf3l2g ct4cm1i42 ag044hu6us2f8m4807h02gm33iA51c8 ·Was turning in to Bangsar Village for a meeting this morning and at the street corner, this stall caught my eye as I drove pass. I had to check it out. Parked the car and walked back out.
Love it....
Love the name Tea Thambi.....nice localised branding
Guy sells Masala Brewed Coffee and Masala Tea and small snacks from a bicycle stand. It's a family business, each sibling manages a stall. 4 in total, Brickfields, Ampang, Bangsar and I forgot one more location.
Not only it taste great.....the price was unbelievable.
RM1 for a small cup or RM2 for a regular cup.
Best of all was his enthusiasm and entrepreneurship.
Potential to be scaled up and be a true Malaysian brand.
Give the guy's tea a try the next time you happen to be in Bangsar.
As you exit Bangsar Village CoffeeBean walk uphill towards the house. You will find him at the corner.
#goodthingsmustshare
All reactions:
110
Permulaan yang Rendah: Kurang Daripada 100 Cawan Sehari
Berbekalkan hanya RM500, Kavievanan memulakan perjalanannya dengan menjual teh masala dan kopi daripada basikal yang diubah suai di jalan-jalan di Brickfields.Tunggangan 10 kilometer hariannya didorong oleh keazaman dan semangat untuk berkongsi resipi ibunya yang dihargai dengan dunia.
Pada masa awal itu, Kavievanan menjual kurang daripada 100 cawan sehari.
Walau bagaimanapun, komitmennya yang tidak berbelah bahagi untuk menyempurnakan minumannya dan telinganya yang berminat untuk mendapatkan maklum balas pelanggan tidak lama kemudian membuahkan hasil.
Lebih Daripada Wang: Kisah Ketahanan dan Inovasi
Tehnya yang dibuat dengan teliti dengan cepat menjadi kegemaran tempatan, membawa kepada permintaan yang melonjak.Dalam masa setahun, Kavievanan menyimpan cukup untuk membuka gerai baharu dan mengupah pekerja bagi memenuhi selera yang semakin meningkat untuk teh lazatnya.
Cepat ke hari ini, dan perniagaan Kavievanan telah berkembang melangkaui impiannya yang paling liar.
Daripada mengayuh di jalanan hingga menguruskan perniagaan yang berkembang maju, beliau telah menunjukkan bahawa dengan semangat dan ketekunan, walaupun usaha yang paling kecil boleh membawa kepada hasil yang luar biasa.
sumber - https://www-therakyatpost-com.trans...ms&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true