BTC USD 84,300.0 Gold USD 3,022.95
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jurutera Mekanikal Mengubah Teh dan Kopi Masala RM1 Menjadi Empayar Bulanan RM100,000​

Temui Kavievanan, usahawan berusia 27 tahun yang menjadikan pelaburan RM500 dan sebuah basikal menjadi perniagaan yang berkembang maju, memperoleh RM100,000 sebulan.
Kee-Soon-90x90.jpg

OLEH FERNANDO FONG
20 SEPTEMBER 2024



Untitled19-2.jpg

Makmal Lada


Pada usianya yang baru 27 tahun, Kavievanan Subramaniam telah menyemai hati rakyat Malaysia, mengubah usaha teh tarik yang sederhana menjadi sebuah empayar yang berkembang maju.

Hari ini, di bawah jenama Tea Thambi, graduan kejuruteraan mekanikal dari Universiti Tenaga Nasional (Uniten) itu menguruskan dua kafe dan lima gerai di seluruh Kuala Lumpur.
Ia menggaji satu pasukan yang terdiri daripada 17 orang dan menyediakan 2,000-3,000 cawan setiap hari, meraih RM100,000 setiap bulan yang mengagumkan .

Selain teh masala, kafe dan gerai Tea Thambi menawarkan pelbagai barangan lain, termasuk kopi, teh halia, roti bakar dan makanan ringan tradisional seperti vadai dan karipap.
Tetapi kisah kejayaan budak dari Cheras ini bermula dengan idea yang mudah namun bercita-cita tinggi pada Julai 2020.

Gary Foo

deorntosSpf5uf3l2g ct4cm1i42 ag044hu6us2f8m4807h02gm33iA51c8 ·
Was turning in to Bangsar Village for a meeting this morning and at the street corner, this stall caught my eye as I drove pass. I had to check it out. Parked the car and walked back out.
Love it....
Love the name Tea Thambi.....nice localised branding
Guy sells Masala Brewed Coffee and Masala Tea and small snacks from a bicycle stand. It's a family business, each sibling manages a stall. 4 in total, Brickfields, Ampang, Bangsar and I forgot one more location.
Not only it taste great.....the price was unbelievable.
RM1 for a small cup or RM2 for a regular cup.
Best of all was his enthusiasm and entrepreneurship.
Potential to be scaled up and be a true Malaysian brand.
Give the guy's tea a try the next time you happen to be in Bangsar.
As you exit Bangsar Village CoffeeBean walk uphill towards the house. You will find him at the corner.
#goodthingsmustshare
368294012_10167884292810297_2443770924106342212_n.jpg

368205256_10167884293230297_5939342343765017937_n.jpg

368358461_10167884293440297_5363332840028113038_n.jpg


All reactions:
110

Permulaan yang Rendah: Kurang Daripada 100 Cawan Sehari​

Berbekalkan hanya RM500, Kavievanan memulakan perjalanannya dengan menjual teh masala dan kopi daripada basikal yang diubah suai di jalan-jalan di Brickfields.
Tunggangan 10 kilometer hariannya didorong oleh keazaman dan semangat untuk berkongsi resipi ibunya yang dihargai dengan dunia.

Pada masa awal itu, Kavievanan menjual kurang daripada 100 cawan sehari.

Walau bagaimanapun, komitmennya yang tidak berbelah bahagi untuk menyempurnakan minumannya dan telinganya yang berminat untuk mendapatkan maklum balas pelanggan tidak lama kemudian membuahkan hasil.

Lebih Daripada Wang: Kisah Ketahanan dan Inovasi​

Tehnya yang dibuat dengan teliti dengan cepat menjadi kegemaran tempatan, membawa kepada permintaan yang melonjak.

Dalam masa setahun, Kavievanan menyimpan cukup untuk membuka gerai baharu dan mengupah pekerja bagi memenuhi selera yang semakin meningkat untuk teh lazatnya.
Cepat ke hari ini, dan perniagaan Kavievanan telah berkembang melangkaui impiannya yang paling liar.

Daripada mengayuh di jalanan hingga menguruskan perniagaan yang berkembang maju, beliau telah menunjukkan bahawa dengan semangat dan ketekunan, walaupun usaha yang paling kecil boleh membawa kepada hasil yang luar biasa.





sumber - https://www-therakyatpost-com.trans...ms&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true
 
Sponsored Post

Kisah inspirasi dua anak muda mula perniagaan dari rumah hingga capai kejayaan​



Niat membuka perniagaan menjual makanan yang lebih sihat atau "meal prep" timbul kerana ingin membantu keluarga semasa pandemik COVID-19.

Lantas, tidak terlintas di fikiran Nabill Shukry Johary, 25 tahun, bahawa perniagaannya itu akan dapat sambutan yang amat menggalakkan oleh para pelanggan dalam masa dua tahun ia dibuka.

Cheekies, yang dibuka pada Julai 2021, oleh mahasiswa sambilan dari Universiti Sains Sosial Singapura (SUSS), menawarkan dada ayam yang diperap dengan pelbagai rasa untuk membantu para pelanggan menyediakan makanan sihat atau "meal prep" mereka.

img_7491.jpg


Idea "meal prep" itu ternyata mendapat sambutan hangat dengan sekitar 10,000 kilogram daging ayam dan kambing berjaya dihasilkan dan dijual sepanjang sekitar dua tahun itu.

"Kita memulakan perniagaan dari rumah sebab senang untuk menubuhkannya, dan kita ambil tempahan dan dari wang tempahan itu, kita dapat membuat perniagaan itu. Jadi ingin membuat perniagaan dari rumah tiada perbelanjaan lain jadi lebih senang untuk menguji konsep Cheekies," kongsi Encik Nabill kepada BERITAmediacorp.

"Semasa perkhidmatan negara, saya ingin makanan berkhasiat tetapi di luar sangat mahal. Jadi kita menyediakan khidmat ini dengan membuat "meal prep" di mana kita perapkan ayam dan melembutkannya jadi ia senang untuk dimasak dan senang untuk dimakan," tambah beliau.

img_7477.jpg


Menurut Encik Nabill, antara keistimewaan "meal prep" yang disediakan beliau termasuk pilihan yang diberikan kepada pelanggan untuk menyediakan apa-apa sahaja hidangan dengan ayam yang dibeli.

Misalnya, "meal prep" itu disediakan dalam pelbagai bungkusan, bermula dengan paket satu kilogram dengan harga dari S$19.99 hingga S$125.99.

"Untuk "meal prep" di luar sana, mereka menjual bento tradisional tetapi harga mereka agak mahal. Jadi kita ada di pertengahan, kita menjual ayam ini semua dan mereka boleh masak apa-apa yang mereka inginkan," menurut Encik Nabill.

"Kalau macam dari meal plan di luar, mereka akan memberi rancangan hidangan (meal plan) buat satu minggu dan tidak boleh tukar (menu). Kita pula beri ayam sahaja dan mereka boleh buat apa-apa sahaja yang mereka inginkan dengannya," tambah beliau.

ADA RANCANGAN UNTUK KEMBANGKAN CHEEKIES

img_7485.jpg

Encik Nabill juga perlu bijak mengatur strategi pemasaran dan mengimbangi masa antara tuntutan sekolah dan kerjaya sepenuh masanya.

"Sebagai peniaga muda, sebab saya bekerja sepenuh masa juga, saya ada banyak tanggungjawab. Saya juga belajar secara sambilan untuk meraih ijazah dan menjalankan perniagaan ini. Jadi tidak ada banyak masa," kongsi Encik Nabill.

Ini juga antara pertimbangan yang perlu diambil kira Encik Nabill sebelum mengembangkan lagi perniagaannya itu.

img_7482.jpg


"Sebab kita membuat pemasaran menerusi Instagram dan TikTok, jadi banyak pelabur yang datang untuk mendengar saya membuat cadangan. Ada yang sudah membuat tawaran tetapi kita belum memutuskan dan memilih lagi," ujar Encik Nabill.

Oleh itu, beliau amat menghargai sistem sokongan kukuh yang beliau terima dari keluarga dan kenalan rapat untuk menyediakan ayam-ayam itu.

FIKRI AMIN ROHAIMI KEMBANGKAN PERNIAGAAN HBB KEPADA PERNIAGAAN DI PUSAT PENJAJA

img_7973.jpg

Seperti Encik Nabill, perniagaan Fikri Amin Rohaimi, 24 tahun, yang dipanggil Blackgoat itu, juga bermula dari rumah.

Selepas menduduk peperiksaan GCE 'A', Encik Fikri mendapat idea untuk membuka HBB sendiri yang menjual nasi briyani pada mulanya dan kemudian menjual burger juga.

Beliau mula minat memasak dari kecil lagi selepas melihat datuknya di dapur.

Kini, beliau mengambil langkah berani untuk mengembangkan lagi perniagaannya dengan membuka gerai di pusat penjaja Jalan Batu.

BACA:​

8days.jpg

Bekas penolong cef restoran Michelin 3 bintang kejar impian buka gerai sendiri; lanjutkan pengajian ke universiti belajar selok-belok berniaga


"Saya baru meninggalkan kerja jadi saya mencampak idea-idea saya kepada ibu bapa saya. Jadi kita bermula menjual burger. Jadi saya buka kedai ini sebab saya rasa saya ada idea yang saya mahu lakukan dan saya mahu masak makanan yang menggunakan bahan-bahan yang bermutu tinggi," kongsi Encik Fikri kepada BERITAmediacorp.

Beliau juga cuba menetapkan harga yang berpatutan kerana terdapat ramai warga emas dan golongan yang memerlukan di kawasan tersebut.

"Pada hari biasa, kita menjual makanan panggang seperti 'chicken chop', yang berharga S$7 sahaja dan kita menjual 'steak' pada S$14 sahaja. Jadi ini sepertinya bagi memenuhi citarasa masyarakat di kawasan kejiranan ini," kongsi Encik Fikri.

IMG_7958.JPG


Menu di gerainya juga ditukar setiap hari bagi memastikan ramuan yang digunakan mereka semuanya segar.

"Pada asas mingguan, kita pun selalu menukar menu kerana bila saya pergi ke pasar, saya akan jumpa bahan-bahan yang segar seperti ikan, ketam dan kupang jadi saya akan mempunyai idea untuk menyediakan makanan dengan bahan-bahan itu," tambahnya.

CABARAN BUAT PERALIHAN DARI HBB KEPADA PERNIAGAAN DI PUSAT PENJAJA

Bekas penolong cef restoran Michelin 3 bintang itu juga berkongsi bahawa fasa peralihan daripada menjadi HBB kepada pemilik gerai juga mencabar bagi dirinya.

Ini termasuk mengurus perbelanjaan seperti bil dan gaji pekerja.

"Ini realiti baru untuk saya kerana saya perlu membuat semua perkara ini. Untuk membayar pekerja saya juga dengan jumlah yang berpatutan jadi saya perlu bekerja lebih keras," ujar Encik Fikri.

Selain itu, Encik Fikri juga perlu menangani maklum balas yang diterima terhadap masa menunggu untuk makanannya, lebih-lebih lagi selepas perniagaannya itu tular di media sosial.

Pelanggan yang diterima mereka naik mendadak dari 60 orang kepada 100 orang.

"Pasukan kita kecil dan tidak begitu berpengalaman jadi ada ramai pelanggan yang memberi maklum balas sebab makanan lambat, dengan adanya barisan yang panjang dan peraturan besar kita ialah kita harus masakkan makanan yang segar ," menurut Encik Fikri.

IMG_7976.JPG

Meskipun begitu, ia tidak mematahkan semangat Encik Fikri dan pasukannya untuk terus menyediakan makanan yang lebih bermutu tinggi bagi pelanggannya.

"Saya ada rancangan besar untuk membuka restoran. Namun, buat masa sekarang, saya hanya mahu memberikan tumpuan kepada kedai saya inilah," tambah beliau yang juga merupakan mahasiswa sambilan di SUSS.

Bagi Encik Fikri dan Encik Nabill yang mula berjinak-jinak dalam perniagaan pada usia muda, kegagalan yang mereka tempuhi lebih mematangkan diri mereka sebagai peniaga.

Lantas, Encik Fikri menasihati anak muda di luar sana untuk tidak takut "menghadapi kegagalan" dan sentiasa bekerja keras untuk menghadapi segala rintangan untuk berjaya dalam bidang yang mereka ceburi.

 
Semoga Allah sentiasa berikan pertolongan dan kekuatan kepada kita semua, sepertimana yang di kurniakanNya kepada tuan...
481988615_29060159220249119_3298573635537256918_n.jpg


https://www.facebook.com/ab.hakim.d...eBalAEtYBSU-WTDs9OImYef5GDe0Y&__tn__=<<,P-y-R

gambar pemilik kedai makan.jpg


PERISTIWA YANG TAK MUNGKIN DILUPAKAN DALAM SEJARAH BISNES KAMI. KEAJAIBAN DARI ALLAH - RAMADHAN 2011, BAGAIMANA KAMI BERJAYA BANGKIT SELESAIKAN HUTANG RM40K DALAM MASA 3 MINGGU SAHAJA..


(Cerita lama yang diulang siar. Setiap kali Ramadhan saya memang repost cerita ini untuk ingatan
1f601.png
)
Sampai sekarang kami masih belum mengerti bagaimana kami boleh terselamat dari krisis kewangan ini 14 tahun lepas. Kisah yang benar-benar berlaku kepada diri kami ..

Situasi kami pada waktu tersebut:
# Elektrik surat merah nak kena potong - tertunggak RM10,000.00
# Tunggakan sewa kedai RM4,000.00
# Hutang pembekal RM15,000.00
# Hutang kawan yang dituntut sebab terdesak RM4,000.00
# Hutang ansuran bank RM10,000.00
# Semua pekerja berhenti serentak tinggalkan kami berdua dalam keadaan terpinga-pinga, ternganga-nganga dan blurr.. Terkejut dan patah hati..
.
Berlaku dalam bulan Ramadhan 14 tahun lepas. Masa tu kami hanya ada sebuah kedai makan (D'Apple Cafe & Restaurant - Pengkalan Chepa) dan tak sampai RM100.00 tunai di tangan (dalam bank kosong dan tiada benda yang bernilai untuk dicagarkan)

Serius! Ianya benar, hanya tinggal RM100 sahaja.. (seingat kami, angka yang lebih tepat adalah RM97.00.. Itupun dah korek kat semua tempat, tabung dan laci)
Hutang sewa, tnb, pembekal perlu dibayar dalam masa terdekat lebih kurang dalam RM40,000.00.

Menangis tak cukup air mata. Tengok anak-anak, memikirkan nasib mereka lagi deras air mata keluar. Bagaimanalah makan minum mereka, kebulur tak mereka. Macam-macam benda negatif keluar dari dalam kepala seorang ayah yang tengah sarat tertekan ni..

Sudah dirasakan tiada jalan lagi, maka berpelukanlah suami isteri di satu sudut di sebuah rumah kecil sambil menangis dari dinihari sampai ke pagi.
Mata bengkak, tubuh longlai kepenatan, tidur hanya beberapa jam. Namun tiada selesai jua masalah walaupun keluar air mata darah sekalipun.

Saya pandang muka isteri, (ucapan sayu dari hati seorang suami) sambil mengusap pipinya,
" Bertabahlah wahai hati, bertabahlah wahai isteri.. "

Nak pinjam along? Takut, lagi pun apa yang nak dicagarkan.. Nak pinjam dengan adik beradik, ada yang dah pinjam, malu sebab hutang lama belum selesai. Tapi ada yang bagi RM500 seorang..
Dunia dah gelap, buntu, terasa tiada jalan keluar, tangan terketar-ketar, betul-betul tak tahu nak buat apa dah, lidah kelu, penasaran dan 'blur'.

Hari-hari ditekan dengan panggilan meminta hutang. Tak reti dah nak cipta alasan. Hati dah tak keruan. Intai di jendela, mana tahu ditunggu si pemungut hutang..
Hidup tiada tenang walau seketika. Hidup dalam keadaan tertekan sentiasa dan tiada putus-putus menyebut "Ya Alah, Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah". Air mata berderai derai sentiasa..

Tak tahu nak buat apa, pergi cerita, mengadu, merintih dekat umi tersayang, tercinta. Minta doa, mintak restu tapi tak mintak duit. Umi minta bersabar. Mulai dari itu, tiada pernah tertinggal satu malam pun umi dan aboh buat solat hajat. Mohon dipermudahkan urusan anak lelaki 'keras kepala' ni.

Asal je celik mata, menangis, sebelum pejam mata, pun menangis. Kedai makan tutup sebab terlalu sedih dan hampir tiada semangat (hampir putus asa)

Salah satu sebab jadi teruk begini adalah kerana ditipu pekerja, tak jaga akaun dengan baik dan miss management. Dahla kena tipu oleh pekerja, bila tembelang pecah, semua angkat kaki tinggalkan kami
Ditinggalkan kami laki bini ni dengan hutang berbaki..

Selepas puas dan penat menangis akhirnya, saya berkata kepada isteri..,
" Kita meraung siang malam pun tak ada guna sayang. Yang... jom kita pegi buka kedai balik yer. Kita serah je kepada Allah nasib kita. Kita usaha, kita bangkit, kita baiki balik, "at least" ada duit masuk daripada duduk menangis siang malam lagu ni... "

" Kita kena bersyukur, sekurang-kurangnya Allah masih tinggalkan lagi baki RM100 dalam kocek untuk kita bermula semula.. "
Hampir setiap malam berdoa pada Allah agar dikeluarkan dari bencana ni.

Sungguh! hutang ni mendatangkan kerisauan di malam hari dan kehinaan di siang hari. Tak tertanggung jiwa raga.
Dan pada masa tu seminggu sebelum raya, bermodalkan RM100 yang tinggal, kami buka balik restoran dan mulakan semula operasi.
Mulakan balik dengan apa yang ada. Beli sayur sikit, ayam sikit, daging sikit, dan satu sen pun tak tinggal modal.. Duit 'cucur' ke customer pun tak ada.

Kami cakap benar dan jujur, tiada satu sen pun yang tinggal. Bab tukang masak tak ada masalah sebab kami berdua yang jadi chef nya. Pekerja lain? Adik ipar dan beberapa pekerja part time (student kolej berdekatan, student dari sarawak yang tak balik cuti raya).

BAGAIMANA KAMI TERSELAMAT?

Cerita hari pertama..
Selepas 2 jam operasi, dapatlah hasil jualan RM100. Oleh kerana restoran kami berdekatan dengan supermarket, memudahkan kami pergi restock bahan mentah. Masa tu pergi beli tambahan bahan mentah RM100 pula. 2 jam selepas tu dapat hasil lagi RM100. Pergi lagi beli tambahan ayam, ikan, sotong, udang dan beras..

Hari pertama dapat jualan RM 700 (lebih kurang) hasil dari modal RM100 pertama yang dipusing-pusing beberapa kali pembelian dalam masa sehari.

Hari kedua dah punya modal yang mencukupi untuk beli barang mentah (hasil dari jualan RM700 hari pertama). Syukur Alhamdulillah.. Allah Maha Kuasa, tak sangka, ramainya pelanggan. Biasanya tak ramai macam ni..

Subhanallah!
Keajaiban berlaku. Dari seminggu sebelum raya dan 2 minggu selepas raya, kami dapat langsaikan hampir 3/4 dari hutang atau bebanan yang ada. Hampir RM35,000 dapat langsaikan.

Kami sendiri pada masa tu agak kalut sehinggakan tidak sempat rekodkan jumlah jualan harian atau keuntungan berasa sangat hairan dan ajaib bagaimana dan dari mana datangnya duit sebanyak tu untuk selesaikan hutang.

Sampai ke hari ni ianya masih menjadi misteri dan tandatanya. Siang malam kami suami isteri cuba cari jawapan dari mana datangnya sumber wang itu namun tak jumpa.
Apa yang kami tahu, hutang selesai. Walaupun tak semua tapi hampir 4/5 hutang yang ada., SELESAI..
Kami BEBAS dan mula terseyum.

Kisah ni betul-betul terjadi pada kami 14 tahun lepas dan bila mengenang kembali, kami selalu mengucap SYUKUR ALHAMDULILLAH.
Berkat doa dan restu ibu, dan doa yang yang tak henti-henti, keajaiban boleh berlaku bila-bila masa dengan keizinan Allah..

Sesungguhnya Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang..
Allah mendengar permintaan hambaNYA yang betul-betul meminta dan tiada putus-putus meminta.
Hanya pada waktu yang betul-betul tersepit, kita paling dekat dengan Allah. Allah tidak melakukan sesuatu dengan sia-sia.

Segala ujian yang diturunkan adalah untuk membuatkan kita lebih kuat dan berjaya. Jangan mengeluh bila ditimpa ujian. Kembalilah kepadaNYA. Pasti jaya menunggu kita. Jangan putus asa, minta, minta dan terus minta dariNya, InshaAllah ada jalannya..

Percayalah..
" Disebalik kesulitan, pasti ada kemudahan ".
" Selagi nyawa di kerongkongan, selagi tu harapan masih ada " InshaAllah..
.
" Selagi kita boleh usaha, kita usaha, jangan cepat putus asa. Kena ingat, Allah menilai usaha kita dan akan bagi balasan setimpal atas apa yang kita usahakan pada waktu yang ditentukan "
**Gambar : Saya & isteri sebagai tukang masak sepenuh masa pada waktu tersebut..

sumber - https://www.facebook.com/share/p/18Mvd4p4et/
 
1dc4935ae5261fb17d58ae7ef5a2546367d92ac467f80

Muhammad Najmi Amzairy (kanan) dan Arif Fathilah Othman menunjukkan kuih bahulu yang dihasilkan di bengkel mereka di Melaka Pindah hari ini.

--fotoBERNAMA (2025) HAKCIPTA TERPELIHARA


Seorang remaja bertekad meneruskan perusahaan kuih bahulu arwah bapanya sejak lebih dua dekad lepas sebaik sahaja tamat persekolahan tingkatan lima awal tahun ini, dan menjadikan ia sebagai mata pencarian utama keluarga.

Muhammad Najmi Amzairy, 18, dari Melaka Pindah di sini berkata usia muda bukanlah penghalang buatnya menceburi bidang perniagaan kerana langkah itu turut disokong ibu dan ahli keluarga yang lain serta melalui penjualan kuih bahulu itulah, Allahyarham bapanya Amzairy M Dewa, membesarkan dia dan seorang adik perempuan.

"Lagipun saya rasa sayang jika perusahaan kuih bahulu warisan ini dibiarkan kerana semua peralatan sedia ada di bengkel … saya juga mahir dengan cara pembuatan dan resipi dipelajari daripada arwah bapa," katanya kepada pemberita di sini.

Namun, Muhammad Najmi tidak keseorangan kerana perusahaan itu kini dikendalikan bersama  sepupunya Arif Fathilah Othman, 28, yang lebih berpengalaman kerana selepas bapanya meninggal dunia pada 2021 akibat penyakit angin ahmar, tugas membuat kuih bahulu diambil alih sepupunya itu.

Muhammad Najmi berkata sepanjang Ramadan, mereka sibuk menyiapkan tempahan yang meningkat sekali ganda memandangkan kuih tradisional itu begitu sinonim dengan perayaan Aidilfitri.

"Saya bersyukur kerana kami masih boleh meneruskan perniagaan walaupun kadangkala berdepan masalah, seperti kekurangan modal dan bahan selain kenaikan harga barangan," katanya yang menggunakan resipi warisan keluarga yang enak dengan tekstur rangup di luar dan lembut di dalam.

Sementara itu, Arif Fathilah berkata pada mulanya dia sekadar membantu arwah bapa saudaranya selepas tamat sekolah secara suka-suka sebelum menjadikannya sebagai pekerjaan utama.

Katanya, setiap hari mereka berdua akan melakukan kerja-kerja memproses bahulu itu dari awal hingga akhir seperti menyiapkan bahan-bahan seperti telur, gula dan tepung, mencampur aduan, membakar dan mengisinya ke dalam bekas.

"Setiap hari kami boleh menghasilkan kira-kira 1,000 keping bahulu dengan menggunakan satu pengadun dan dua ketuhar pembakar … kuih bahulu ini juga dijual dengan murah, iaitu RM17 bagi 50 keping kerana mahu membantu orang kampung yang mahu berniaga dan mencari sedikit keuntungan," katanya.

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register