BTC USD 61,859.8 Gold USD 1,809.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Berita Keganasan di Afghanistan | Mullah Mohammad Hassan Dipilih Ketua Kerajaan

Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
318,590
Reaction score
15,629
Points
2,376

2 terbunuh dalam 3 siri letupan di Jalalabad

September 18, 2021 @ 8:04pm

AFGHANISTAN-UNREST-CONFLICT-BLASTS-SECURITY_1631966667.jpg


Anggota Taliban memeriksa lokasi letupan di Jalalabad, Afghanistan. - Foto AFP


KABUL: Dua orang terbunuh dalam tiga siri letupan yang berlaku di Jalalabad, Afghanistan hari ini, dengan sekurang-kurangnya satu disasarkan ke arah kenderaan Taliban.

Pegawai Taliban yang enggan dikenali berkata ini adalah serangan meragut nyawa yang pertama berlaku sejak anggota keselamatan Amerika Syarikat (AS) meninggalkan Afghanistan.

"Dalam salah satu serangan terbabit, sebuah kenderaan Taliban yang melakukan rondaan di Jalalabad menjadi sasaran. Wanita dan kanak-kanak adalah antara yang cedera," katanya.

Pegawai dari jabatan kesihatan wilayah Nangarhar memaklumkan tiga orang terbunuh dan 18 yang lain cedera dalam serangan terbabit manakala media tempatan melaporkan sekurang-kurangnya dua terkorban.

Gambar yang dirakamkan di lokasi kejadian menunjukkan sebuah kenderaan jenis pacuan empat roda berwarna hijau dengan bendera putih Taliban yang dilitupi serpihan letupan sedang diteliti anggota bersenjata.

Jalalabad ialah ibu kota Nangarhar dan menjadi pusat kegiatan Daesh cawangan Afghanistan.

Usaha diterajui AS bagi membawa keluar warga asing dan rakyat Afghanistan yang berkhidmat untuk pasukan antarabangsa sebelum ini dicemari dengan letupan bom yang didakwa didalangi Daesh.

Bagaimanapun, tiada lagi kes sedemikian dilaporkan berlaku sejak pasukan keselamatan AS dipanggil balik dan meninggalkan Afghanistan pada 30 Ogos lalu.

Letupan itu dipercayai berlaku susulan arahan Taliban supaya pelajar dan guru lelaki diarah kembali ke sekolah di Afghanistan tetapi mengecualikan perempuan.

Satu lagi tindakan Taliban membuktikan pendekatan mereka berhubung wanita dan kanak-kanak perempuan belum berubah apabila papan tanda di bangunan Kementerian Hal Ehwal Wanita diturunkan.

Ia kini digantikan oleh Jabatan Mempromosi Nilai Murni dan Mencegah Salah Laku.

Paparan video pula menunjukkan kakitangan wanita di Kementerian Hal Ehwal Wanita melakukan protes di luar bangunan terbabit kerana kehilangan kerja. - AFP


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
318,590
Reaction score
15,629
Points
2,376

Keluarga mangsa serangan dron tuntut AS mohon maaf bersemuka

September 19, 2021 @ 9:18am

dronas19_1632014255.jpg


Seorang ahli keluarga Ezmarai Ahmadi, berdiri di sebelah kenderaan yang musnah dalam serangan dron AS di Kwaja Burga, Kabul. - Foto AFP


KABUL: Ahli keluarga mangsa serangan dron Amerika Syarikat (AS) yang mengorbankan 10 orang awam termasuk tujuh kanak-kanak menuntut permohonan maaf secara bersemuka dan pampasan.

Ezmarai Ahmadi secara salah dikaitkan dengan anggota militan DAESH oleh perisikan AS yang menjejaki kenderaan Toyota putih milik mangsa selama lapan jam di Kabul pada 29 Ogos lalu sebelum menyasarkan kenderaan itu dengan peluru berpandu.

Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin mengakui serangan itu satu kesilapan dan memohon maaf kepada ahli keluarga mangsa.

Bagaimanapun, anak saudara Ezmarai, Farshad Haidari, 22, berkata ia tidak memadai dengan apa yang telah berlaku.

"Mereka perlu datang ke sini dan memohon maaf kepada kami secara bersemuka," katanya kepada AFP ketika ditemui di rumahnya di Kwaja Burga, barat laut ibu negara Afghanistan.

Haidari yang turut kehilangan abang, Naser dan sepupu dalam kejadian itu berkata, AS tidak berhubung dengan keluarga mereka secara langsung.

"Mereka perlu datang dan membayar ganti rugi. Keluarga kami bukan pengganas dan ia sudah disahkan," katanya.

Dia juga menuntut individu yang bertanggungjawab dalam serangan itu ditahan dan didakwa.

"Hampir semua (mangsa) bekerja dengan orang Amerika. Naser pernah bekerja dengan orang Amerika hampir 10 tahun dan bapa saudara saya bekerja dengan organisasi antarabangsa," katanya.

Ketika kejadian, Ezmarai bekerja dengan kumpulan bantuan AS.

Haidari berkata kesemua mangsa menerima surat pemindahan dan berhasrat untuk ke AS dalam masa terdekat seperti mana ramai rakyat Afghanistan yang teruja untuk keluar dari negara itu.

Sebelum ini Komander tentera AS, Jeneral Kenneth McKenzie mengakui tentera negara itu tersilap ketika melancarkan serangan dron di Kabul bulan lalu.

Beliau dilaporkan berkata, serangan berkenaan menyasarkan suspek pengganas Daesh selepas pihak perisikan menerima maklumat kumpulan terbabit dipercayai mahu melancarkan serangan di lapangan terbang Kabul, pada 29 Ogos lalu.

"Serangan itu satu kesilapan yang tragik," kata McKenzie kepada pemberita selepas siasatan berakhir sambil menambah kerajaan mengkaji pampasan setimpal kepada keluarga mangsa yang terbunuh.

McKenzie turut mengesahkan tiada seorang pun mangsa mempunyai kaitan dengan Daesh. - AFP


 

boca120879

Active+ Member
Joined
Dec 27, 2018
Messages
3,033
Reaction score
1,338
Points
111
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh to Muslim
& Good day to Other

NRF ambushed IEA foot soldiers.
IEA counter attacked,
chased the NRF militia towards their hideouts.
Some NRF killed & captured.

 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register